Υποσχέσεις Τζανακόπουλου για διανομή κοινωνικού μερίσματος 1 δισ. ευρώ

Υποσχέσεις Τζανακόπουλου για διανομή κοινωνικού μερίσματος 1 δισ. ευρώ

«Η ανάπτυξη για το 2017 αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο 2% ενώ το υπερπλεόνασμα, το οποίο θα διανεμηθεί σε κοινωνικές ομάδες που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την οικονομική κρίση, θα προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ εξήγησε ότι οι λεπτομέρειες για το ζήτημα θα γίνουν γνωστές στα τέλη Νοέμβρη, όταν θα μπορούν να γίνουν καλύτερες προβλέψεις για το ύψος των εσόδων.

Αναφερόμενος, στη συνάντηση Τσίπρα-Lagarde, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επικαλέστηκε τις κοινές δηλώσεις και πώς σε αυτές τονίστηκε η βούληση τόσο του ΔΝΤ όσο και της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς νέα μέτρα. «Όσοι λοιπόν τις προηγούμενες εβδομάδες προέβλεπαν σε μία ακόμα στιγμή, καταστροφολογικού ντεζαβού, νέα μέτρα, διαψεύστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο», επεσήμανε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε, «εξάλλου η πορεία της οικονομίας που ανακάμπτει και η εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος δεν θα δικαιολογούσαν σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο».

Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε με τα F-16 και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία «υπέπεσε για άλλη μία φορά σε ατοπήματα κατ' εξακολούθηση», στην προσπάθειά της, μάλιστα, να υποβαθμίσει την «τεράστια γεωπολιτική και οικονομική σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ».

Ο κ. Τζανακόπουλος παρέθεσε, βήμα βήμα, την κατ'' αυτόν αλλαγή στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικότερα:

«Στην αρχή κατήγγειλε τη συμφωνία, στη συνέχεια, αναγνώρισε την αναγκαιότητά της αλλά άσκησε κριτική για το κόστος, και τώρα κατόπιν εορτής, ζητά ενημέρωση από τη Βουλή, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει ιδέα για ποιο πράγμα μιλάει».

Στην κατακλείδα της τοποθέτησής του, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα «να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και εφόσον ζητηθεί, και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών».

Επιπλέον, παρουσίασε την ατζέντα των συζητήσεων που είχαν η ελληνική και η αμερικανική κυβέρνηση.

Τα, κρίσιμα, όπως τα χαρακτήρισε, ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν:

· Ζητήματα οικονομίας και ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας ανάμεσα στα Υπουργεία Οικονομίας των δύο χωρών για τη συνεργασία και την προετοιμασία του «εδάφους» για το διμερές εμπόριο, την προώθηση της  καινοτομίας και την ενίσχυση των επενδύσεων.

· Συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας -περιφερειακών εξελίξεων.

· Τέθηκε το μείζον ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους αλλά και η ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

· Ενώ, τέλος, τέθηκε επί τάπητος από τον πρωθυπουργό οι ελληνικές θέσεις για τα εθνικά ζητήματα. Συζητήθηκε, ακόμη, το θέμα της αναβάθμισης του ελληνικού στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Επιμένει ο Γ. Σταθάκης για το μέρισμα: Έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη διανομή του