Το κοσμαγάπητο παιχνίδι σβήνει 65 κεράκια και τα γιορτάζει σε μουσείο του Λονδίνου.
Barbie: Μία έκθεση, κούκλα!

Barbie: Μία έκθεση, κούκλα!

Το κοσμαγάπητο παιχνίδι σβήνει 65 κεράκια και τα γιορτάζει σε μουσείο του Λονδίνου.

Στον απόηχο της Barbiemania που έσπειρε η Μάργκοτ Ρόμπι στο ρόλο της πιο δημοφιλούς κούκλας, το Μουσείο Σχεδίου στο Λονδίνο της αφιερώνει μια έκθεση με τίτλο «Barbie: The Exhibition» (Μπάρμπι: Η Έκθεση»). Περισσότερες από 180 εκδοχές της διάσημης κούκλας και 250 αντικείμενα που σχετίζονται με την προώθησή του παιχνιδιού, συμπυκνώνουν μια χορταστική ιστορία της Μπάρμπι.

Μερικά από τα πιο συλλεκτικά εκθέματα, είναι μια Barbie του 1959. Πρόκειται για την πρώτη, σπάνια έκδοση που φορά ριγέ μαγιό, γνωστή στους συλλέκτες ως «Number 1 Barbie». Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το μοναδικό μοντέλο μιας ομιλούσας κούκλας («Talking Barbie») του 1968, με φωνητικό μηχανισμό σε διάφανο κορμό.

H «Number 1 Barbie» (1959) @Mattel, Inc. Πηγή φωτ.: https://designmuseum.org/

Σε κεντρική θέση δεσπόζουν οι πιο δημοφιλείς κούκλες, όπως το «κορίτσι σέρφερ» («Sunset Malibu Barbie») από το 1971 και η «πρωτοποριακή», πίσω στο 1985, γυναίκα καριέρας («Barbie Day to Night»). Το ανεξάρτητο κορίτσι μπορούσε «να τα έχει όλα», το που σημαίνει καλή εμφάνιση, αλλά και μια ζηλευτή δουλειά. Το αφιέρωμα παρουσιάζει επίσης δύο εκδοχές της «Totally Hair Barbie» του 1992, της κούκλας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών χάρη στην εντυπωσιακή της κόμη (10 εκατομμύρια κούκλες πωλήθηκαν παγκοσμίως!).

Οι επιμελητές παρακολουθούν την εξέλιξη του «φαινομένου Barbie» όχι μόνο ως προς την εμφάνιση, αλλά και στον τρόπο ζωής που το παιχνίδι ενσαρκώνει, αντανακλώντας κοινωνικά στερεότυπα και ζητήματα διαφορετικότητας τα τελευταία 65 χρόνια παρουσίας της. Η επίδρασή της στην ποπ κουλτούρα ερευνάται στη μόδα, την τέχνη και τη μουσική, με πιο εμβληματικά τα εξώφυλλα της Vogue, τη συνεργασία της με τον Άντι Γουόρχολ και κατοπινά αφιερώματα από την Μπίλι Έλις και όχι μόνο.

Λήψη της έκθεσης «Barbie: The Exhibition». Πηγή φωτ.: Πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter)/ the Design Museum

Η χάρη της Μπάρμπι έφτασε ως τα αστέρια, όταν η Ιταλίδα αστροναύτισσα Σαμάνθα Χριστοφορέτι, η πρώτη γυναίκα διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, πήρε μαζί της στο διάστημα μια κούκλα αστροναύτη Barbie το 2022, όπου πέρασε έξι μήνες σε τροχιά γύρω από τη γη. Ολόκληρη καμπάνια στήθηκε με βίντεο της κούκλας σε διαστημική στολή να περιστρέφεται με μηδενική βαρύτητα, προκειμένου να εμπνεύσει τα νεαρά κορίτσια να ακολουθήσουν καριέρα αστροναύτη (κάποτε δεν χρειαζόμασταν καμπάνια για να ονειρευτούμε τη διαστημική στολή). Η κούκλα κάνει την παρθενική της δημόσια εμφάνιση στο λονδρέζικο «Design Museum».

Λήψη της έκθεσης «Barbie: The Exhibition». Πηγή φωτ.: Πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter)/ the Design Museum

Η έκθεση τιμά επίσης τους φίλους της Barbie, με πιο γνωστούς τους Μίτζι, Κρίστι, Τερέζα, Σκίπερ, ενώ αφιερώνει μια ενότητα στο αγόρι της τον Κεν, παρουσιάζοντας την εξέλιξή του από το 1961. Δεν θα μπορούσαν βεβαίως να λείψουν η αρχιτεκτονική και το σχέδιο που έχουν χτίσει τον κόσμο της Barbie – τι άλλο, αν όχι σε απόχρωση του ροζ – στην ενότητα με τίτλο «ονειρεμένο σπίτι» («Dream House»). Ένα πρώιμο παράδειγμα μοντερνιστικού στυλ και κατασκευασμένο από χαρτόνι, σε αντίθεση με τις πιο γνωστές παλ αποχρώσεις του πλαστικού, δείχνει μια αρχή τελείως διαφορετική από τη συνέχεια που ξέρουμε.

Η έκθεση με τίτλο «Barbie: The Exhibition» στο Design Museum του Λονδίνου διαρκεί έως τις 23 Φεβρουαρίου 2025.

Κεντρική φωτ.: 1992 Totally Hair Barbie. Φωτ.: Petra Rajnicova for the Design Museum