Anadolu: Εκδήλωση αλληλεγγύης του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη
AP
AP
Σεισμός Τουρκία

Anadolu: Εκδήλωση αλληλεγγύης του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη

Στην εκδήλωση αλληλεγγύης που διοργανώνει την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου, το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, αναφέρεται δημοσίευμα του τουρκικού ειδησεογραφικού δικτύου Anadolu.

«Παιδική - νεανική χορωδία που φέρει το όνομα γνωστού Έλληνα συνθέτη και πολιτικού ακτιβιστή πρόκειται να ανέβει στη σκηνή την Τρίτη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που επλήγησαν από τους ισχυρούς σεισμούς της περασμένης εβδομάδας στην Τουρκία και τη Συρία», αναφέρει το Anadolu.

Με δύο τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, η παιδική - νεανική χορωδία του Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης της Ζάτουνας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Στέφανου Καρδιόλακα, θα στείλει «μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης στα παιδιά» της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τους σεισμούς, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το Μουσείο Μίκης Θεοδωράκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο σπίτι-μουσείο του Μίκη Θεοδωράκη κοντά στην Ακρόπολη.

«Δημοφιλής στην Τουρκία»

To Anadolu αναφέρεται στην προσωπικότητα και στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη: «Διάσημος συνθέτης και πολιτικός ακτιβιστής που απεβίωσε το 2021, παραμένει δημοφιλής στην Τουρκική Δημοκρατία, καθώς αγωνίστηκε για τη διαρκή φιλία μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού έθνους», τονίζει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Όταν ένας κατακλυσμιαίος σεισμός, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 18.000 ανθρώπους, έπληξε τη βορειοδυτική Τουρκία το 1999, μία από τις πρώτες ομάδες διάσωσης που έφτασαν στη χώρα ήταν από την Ελλάδα, παρά την παραδοσιακή αντιπαλότητα των χωρών», προσθέτει.

Την ίδια χρονιά, θυμίζει το Anadolu, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη συναυλία αλληλεγγύης με τη συμμετοχή του Θεοδωράκη, της ορχήστρας του, της τραγουδίστριας Μαρίας Φαραντούρη και της Τουρκάλας συνθέτριας και συγγραφέως Ζουλφού Λιβανελί.

«Η Ελλάδα ήταν επίσης μία από τις πρώτες χώρες που βοήθησαν την Τουρκία μετά τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας και συμμετείχε σε δραματικές διασώσεις ανθρώπων που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια», επισημαίνει το Anadolu.

Τέλος, θυμίζει ότι «ο Θεοδωράκης ήταν περισσότερο γνωστός για το σάουντρακ της βραβευμένης ταινίας 'Ζορμπάς ο Έλληνας' του 1964», καθώς και ότι κέρδισε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική για την ταινία Ζ το 1969, τη Φαίδρα το 1962 και το Serpico το 1973.

«Ο Θεοδωράκης έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τη στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας το 1967-74, για την οποία φυλακίστηκε και τα έργα του απαγορεύτηκαν», καταλήγει το τουρκικό πρακτορείο.