Α. Γαλιάτσος: Έχει καταρρεύσει το επιχείρημα ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι πιο ασφαλή στη Βρετανία
Shutterstock
Shutterstock

Α. Γαλιάτσος: Έχει καταρρεύσει το επιχείρημα ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι πιο ασφαλή στη Βρετανία

Στην κατάρρευση του επιχειρήματος από βρετανικής πλευράς ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι πιο ασφαλή στο Βρετανικό Μουσείο, αναφέρεται, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αυγουστίνος Γαλιάτσος, μέλος της βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, εκτιμώντας ότι «ο Ρίσι Σούνακ είναι σε πανικό, γιατί νομίζει ότι σε περίπτωση που έκανε συζήτηση με τον πρωθυπουργό θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και όλοι θα ζήταγαν τα κλεμμένα αντικείμενα από την Αφρική, από την Ινδία, από το Μουσείο», ενώ παράλληλα σημείωσε πως η Ελλάδα ζητάει μόνο τα γλυπτά του Παρθενώνα, τίποτε άλλο. 

«Οι κινήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού καταφέρνουν να αποδυναμώσουν την υπόθεση τους, για να κρατήσουν ακόμα τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο. Το αίτημα για επανένωση παραμένει στο τραπέζι, όπως ακριβώς έγινε πριν 40 χρόνια», όπως ανέφερε ο Αυγουστίνος Γαλιάτσος και υπενθύμισε τη «συμβολική δράση»της Επιτροπής με την οποία συγκέντρωσαν από δωρεές από Έλληνες και από Βρετανούς 30.000 λίρες «για να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση τη βρετανική που κράτησε τα Γλυπτά, τα φρόντισε, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. Την ευχαριστούμε που τα κράτησε και τα φρόντισε τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά είναι η ώρα να γυρίσουν πίσω στη φυσική τους παρουσία».

Νωρίτερα, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, η Ειρήνη Σταματούδη, καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είχε τονίσει ότι η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού και ο απόηχος της ακύρωσης της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα των Γλυπτών είναι «τεράστιο δώρο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελλάδα» καθότι το θέμα παρουσιάζεται ως κεντρικό σε όλα τα βρετανικά ΜΜΕ ενώ πάρα πολλές χώρες ασχολούνται με ζητήματα όπως κάτω υπό ποιες συνθήκες τα Γλυπτά «έφυγαν» από την Ελλάδα, και γιατί η Βρετανία δεν τα δίνει πίσω.

Η κριτική επιτροπή

Κυρίως από Βρετανούς αποτελείται η Επιτροπή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε με προτροπή της Μελίνας Μερκούρη το 1983. Η Επιτροπή αποτελείται από διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίου από το Cambridge, την Οξφόρδη, ακόμη και οσκαρικούς ηθοποιούς, την Βικτόρια Χίσλοπ, ενώ ο Αυγουστίνος Γαλιάτσος είναι ο μοναδικός Έλληνας γιατί έχει βρετανικό διαβατήριο, διαφορετικά δεν μπορούσε να είναι μέλος.

«Οι διαπραγματεύσεις και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στο Βρετανικό Μουσείο συνεχίζονται» τόνισε την ίδια ώρα η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Νατάσσα Καντζάβελλου υπογραμμίζοντας πως «η ελληνική πλευρά ποτέ δεν έκανε λόγο για αλλαγή νομοθεσίας, γι αυτό ήταν έκπληξη η αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γαλιάτσος υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία 150 χρόνια, που υπάρχουν συζητήσεις και το Βρετανικό Μουσείο μιλάει και ο Τζορτζ Όζμπορν έκανε ένα δείπνο τις τελευταίες μέρες και το έκανε μέσα στην αίθουσα που είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα και αυτό είναι πάρα πολύ συμβολικό.