Τα συναισθήματα και οι ιδέες ενδιαφέρουν τη ζωγράφο Καλλιόπη Μαρούδα, παρά η πιστή αναπαράσταση. Η έκθεσή της «Η γλώσσα της ζωγραφικής» είναι ένα μέσο για να εκφραστεί το άρρητο, να αποκαλυφθεί ένας άλλος κόσμος.
Η ζωγραφική σιωπή στην Καλλιρόη Μαρούδα

Η ζωγραφική σιωπή στην Καλλιρόη Μαρούδα

Τα συναισθήματα και οι ιδέες ενδιαφέρουν τη ζωγράφο Καλλιόπη Μαρούδα, παρά η πιστή αναπαράσταση. Η έκθεσή της «Η γλώσσα της ζωγραφικής» είναι ένα μέσο για να εκφραστεί το άρρητο, να αποκαλυφθεί ένας άλλος κόσμος.

Περπατώντας το δρομάκι της Λεβέντη για την πλατεία Κολωνακίου, το φιλότεχνο κοινό θα αναγνωρίσει το πορτραίτο της Καλλιόπης Ασαργιωτάκη στην Contemporary Athens. Δεν πρόκειται για έκθεση της καλής ζωγράφου στην γκαλερί, αλλά για την τελευταία δουλειά της Καλλιρόης Μαρούδα με πορτραίτα γυναικών. Αν κάθε ζωγράφος μιλάει μέσα από το έργο του, εδώ η Ασαργιωτάκη κοιτάζει κατάματα τη φίλη συνάδελφό της και, με την ένταση της ύπαρξής της, αποκαλύπτει την πετριά τους.

Όποιος γνωρίζει την περίπτωση της Μαρούδα, ξέρει πως θρέφεται με μπογιές και ποίηση, παλεύοντας νύχτα μέρα με τις μορφές της. Η ζωγράφος αγαπά τις γυναίκες. Κυρίως τα πλάσματα που μπορεί να σωριαστούν στο πρώτο καίριο πλήγμα που θα δεχθούν από την πραγματικότητα. Τις καταλαβαίνει και τις νοιάζεται. Για να τις βάλει στον καμβά της πρέπει το βλέμμα τους να της είναι οικείο, τα χαρακτηριστικά τους να την παραπέμπουν σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Η Καλλιόπη Ασαργιωτάκη με τον χρωστήρα της Καλλιρόης Μαρούδα

Και επειδή στη ζωγραφική ανακαλύπτεις τι θες να κάνεις ζωγραφίζοντας, όλα βγαίνουν μόνο επάνω στο τελάρο, σε μια διαδρομή που δεν σηκώνει προετοιμασία, αλλά πλάθεται με κάθε πινελιά.

Κάποιοι, ίσως, νομίζουν ότι η Μαρούδα ζωγραφίζει την ομορφιά. Εκείνο που, κυρίως, την ενδιαφέρει είναι να βρει τι αποτυπώνεται, τι ανακλάται στο πρόσωπο των γυναικών. Περισσότερο δηλαδή την ενδιαφέρουν τα αισθήματα και οι ιδέες, παρά η πιστή αναπαράσταση.

Στη ζωγραφική αντιμετώπιση της φιγούρας, η πληροφορία μεταφέρεται μέσα από την εσωτερική διάσταση του μοντέλου και όχι από τον περιβάλλοντα χώρο που προσλαμβάνει μια διάσταση από το υπερβατικό. «Η γλώσσα της ζωγραφικής», όπως τιτλοφορείται η έκθεση, δεν είναι απλώς άλλος ένας τρόπος επικοινωνίας, αλλά ένα μέσο για να εκ-φραστεί το άρρητο, να αποκαλυφθεί ένας άλλος κόσμος.

Η τέχνη της Μαρούδα συνδυάζει μεταφυσική και μαστοριά, βεβαιώνοντάς μας πως η ζωγραφική, καθώς έλεγε ο Μόραλης, είναι μυστήριο άχραντο. Κι όπως έχει η ίδια πει σε συνέντευξή της «πάντα ήθελα να ζωγραφίσω μια σιωπή ή το τίποτα. Ήθελα να κάνω μια ζωγραφική σιωπή να μιλήσει».

Η γκαλερί Contemporary Athens είναι στην οδό Λεβέντη 1 στο Κολωνάκι και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 13 Μαΐου.