Κ. Συνολάκης: Οι αρχαιολόγοι να σκεφτούν πώς να προστατεύσουν τα μνημεία της Δήλου
Shutterstock
Shutterstock

Κ. Συνολάκης: Οι αρχαιολόγοι να σκεφτούν πώς να προστατεύσουν τα μνημεία της Δήλου

Με το κλίμα να «αποσταθεροποιείται σαν ένα αυτοκίνητο σε ξέφρενη πορεία» η αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν και αρχαιολογικά μνημεία. Γι' αυτό και οι αρχαιολόγοι «πρέπει να σκεφτούν πώς να προστατεύσουν τα μνημεία της Δήμου» όπως τόνισε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης και ακαδημαϊκός, Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα .

Ειδικότερα, «η Δήλος έχει το ανάγλυφο ενός αιγαιοπελαγίτικου νησιού, υπάρχει ένα κομμάτι της Δήλου που είναι πάρα πολύ επίπεδο και είναι σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας. Ήδη ένα κομμάτι της, Δήλου, έχει εξαφανιστεί λόγω της διάβρωσης από τους κυματισμούς Αυτό τώρα που βλέπουμε είναι ότι όσο ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, το πολύ μέσα σε 50 χρόνια, ένα κομμάτι της Δήλου, ακριβώς όπως μπαίνεις από το αρχαίο λιμάνι και προχωρείς και εκεί πέρα που ήταν η αγορά, αυτό θα είναι κάτω από το νερό» σημείωσε ο κ. Συνολάκης για να επισημάνει: «Και πρέπει να σκεφτούν οι αρχαιολόγοι πώς θα μπορέσουν ίσως να το προστατεύσουν, αλλά δεν υπάρχει κανένα θέμα ότι ένα άλλο μεγάλο κομμάτι ουσιαστικά  θα το καταπιεί η θάλασσα».

Ο κ. Συνολάκης έφερε ως παράδειγμα τη Δήλο κάνοντας λόγο για το γενικό πλαίσιο που αφορά στο κλίμα και την επιστημονική κοινότητα. Υπογραμμίζοντας ότι «πλέον είμαστε σε θέση σαν επιστημονική κοινότητα να αναλύσουμε το κλίμα της γης πίσω 10.000 - 15.000 χρόνια, γενικά τη θερμοκρασία της γης και τα αέρια στην ατμόσφαιρα τουλάχιστον για περίπου 800.000 χρόνια. 800 χιλιάδες χρόνια σχεδόν, το κλίμα της Γης ήταν σχετικά σταθερό, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ανεβοκατέβαιναν μεν, αλλά ήταν σχετικά σταθερές.

Τα τελευταία 200 χρόνια έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τις τιμές που βλέπαμε για τα τελευταία 800.000 χρόνια. Σημαίνει ότι το κλίμα έχει αρχίσει και αποσταθεροποιείται, βλέπουμε να γίνονται πολύ μεγάλες πλημμύρες με πολύ μεγάλη ένταση αλλά και διάρκεια και συγχρόνως έχουμε το άλλο ακραίο φαινόμενο, των καυσώνων».