Το νέο Θέατρο του Λυκαβηττού «αποκαλύπτεται» μέσα από ένα timelapse (vid)
ScreenGrab/ YouTube
ScreenGrab/ YouTube

Το νέο Θέατρο του Λυκαβηττού «αποκαλύπτεται» μέσα από ένα timelapse (vid)

Εν αναμονή της συναυλίας Ξαρχάκου με την οποία εγκαινιάζεται (15 Σεπτεμβρίου) το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού μετά από 15 χρόνια μη λειτουργίας του, ο Δήμος Αθηναίων –που ολοκλήρωσε το σύνθετο τεχνικό έργο της αποκατάστασής του– δίνει στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο καταγράφονται εντός 80 δευτερολέπτων οι εργασίες στο θέατρο.

Το ανοικτό, ιστορικό Δημοτικό Θέατρο της πόλης, είναι πλέον πλήρως ανακαινισμένο και ασφαλές και αποτελεί έναν σύγχρονο και αναβαθμισμένο χώρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών στην «καρδιά» της πρωτεύουσας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Υπενθυμίζουμε ότι τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν από τον Δήμο Αθηναίων στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Το πρόγραμμα των υπόλοιπων συναυλιών είναι διαθέσιμο εδώ

Το Θέατρο θα μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις με 6.000 θεατές (καθήμενους και όρθιους).  Όλες οι παρεμβάσεις στο μνημείο έγιναν σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων μελέτη αποκατάστασης και αντίστοιχα βάσει της εγκεκριμένης οικοδομικής άδειας.

Κ. Μπακογιάννης: Το Θέατρο του αθηναϊκού λόφου είναι σύμβολο και μνημείο - Μάς περιμένει ξανά όλους 

«Λυκαβηττός ξανά. Το θέατρο του λόφου της Αθήνας είναι σύμβολο, είναι μνημείο. Ήταν ένα δύσκολο τεχνικά έργο» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στο παρακάτω βίντεο στο οποίο αναφέρεται στη σημασία της αποκατάστασης και απόδοσης των τοπόσημων της πόλης στις Αθηναίες και τους Αθηναίους. Το δε βίντεο γυρίστηκε εντός του εμβληματικού χώρου του θεάτρου.

Οι εργασίες

Ακολουθώντας τις υποδομές που διαθέτουν τα σύγχρονα θέατρα ευρωπαϊκών μητροπόλεων, οι απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού περιλαμβάνουν ένα νέο πυροσβεστικό δίκτυο και σύστημα πυρανίχνευσης, νέο δίκτυο οπτικών ινών για τον έλεγχο όλων των σημείων από κεντρικές μονάδες, καθώς και νέες καλωδιώσεις για φωτισμό, ήχο, δεδομένα και συστήματα ασφαλείας βάσει των σύγχρονων  απαιτήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των απαιτητικών εργασιών που υλοποιήθηκαν με στόχο την επαναλειτουργία του Θεάτρου, περισσότερα από 200.000 κιλά νέας μεταλλικής κατασκευής αντικατέστησαν τα φθαρμένα από τον χρόνο τμήματα, ανακαινίζοντας τον εμβληματικό διάφανο σκελετό του κοίλου, με τα υποστυλώματα να ενισχύονται εσωτερικά, ώστε να διατηρηθεί στο ακέραιο η αυθεντική, αρχική όψη του, χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου, μνημείου-θεάτρου, όπως τη σχεδίασε το 1965 ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας, Τάκης Ζενέτος. 

Τα 3.850 πλαστικά καθίσματα αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με ξύλινους πάγκους 3.950 θέσεων, έτοιμους να υποδεχθούν τους θεατές –όχι μόνο όσοι θα επιστρέψουν ξανά στις θρυλικές κερκίδες του, αλλά και τη νέα γενιά που θα επισκεφθεί το θέατρο για πρώτη φορά. 

Στο Λυκαβηττό χωρίς αυτοκίνητο

Ο Δήμος Αθηναίων, προχωρεί παράλληλα το έργο συνολικής προστασίας και ανάπλασης του λόφου του Λυκαβηττού. Στο πλαίσιο αυτό και με σεβασμό στην περιοχή και τους κατοίκους της, η προσέγγιση με αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Θεάτρου για τις ημέρες και ώρες των εκδηλώσεων θα επιτρέπεται μόνο σε ΑμεΑ, άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και για επιβίβαση/αποβίβαση ταξί.