Ο «πατερούλης» Πούτιν βομβαρδίζει ορθόδοξους ουκρανικούς ναούς

Ο «πατερούλης» Πούτιν βομβαρδίζει ορθόδοξους ουκρανικούς ναούς

Βομβάρδισαν τον παλαιότερο καθεδρικό ναό της πόλης Χάρκοβο, τον ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, και οι ανησυχητικές πληροφορίες λένε, εδώ και μέρες, πως στο στόχαστρο των Ρώσων εισβολέων είναι και ο Καθεδρικός του Κιέβου, μεγαλύτερης ακόμα μνημειακής και συμβολικής αξίας.

Ο «πατερούλης» πάντων των Ορθοδόξων (όπως θέλει να αυτοπροβάλλεται) Βλαντιμίρ Πούτιν, αγαπά και σέβεται την Ορθοδοξία στα χαρτιά, ή στα ταξίδια (όπως στο Αγιο Ορος). Μόλις έρχεται η στιγμή να την προστατεύσει, μην τον είδατε! Φυσικό, καθώς όπως πολλά άλλα, και ο θρησκευτικός σεβασμός του ρώσου προέδρου είναι ανύπαρκτος.

Περιφέροντας τη δήθεν αγάπη και προσήλωσή του στην Ορθοδοξία, ο Πούτιν θέλει να συγκρατήσει ένα μεγάλο ακροατήριο, το οποίο διαθέτει το Πατριαρχείο Μόσχας. Έχει αποδυθεί σε μεγάλους αγώνες επί πολλά χρόνια για να το καταφέρει αυτό.

Έχει επιτρέψει διάφορα, ποδηγετήσει άλλα, ή δημιουργήσει πολλά στην προσπάθεια να προσεταιριστεί τους πιστούς και να φαντάζει σε αυτούς όπως παλιά ο τσάρος: κεφαλή του κράτους, θεόσταλτος, άρα και κεφαλή της εκκλησίας.

Ο καθεδρικός ναός της Κοιμήσεως στο Χάρκοβο υπέστη σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έσπασαν τα βιτρό και καταστράφηκε μέρος της εσωτερικής αγιογράφησης.

Ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα, εκτός από το ίδιο το μνημείο. Ο ναός ήταν η κύρια Ορθόδοξη Εκκλησία στο Χάρκοβο της Ρωσικής αυτοκρατορίας μέχρι την κατασκευή του καθεδρικού ναού του Ευαγγελισμού (1901). Το νεοκλασικό καμπαναριό του, που χτίστηκε στις δεκαετίες 1820 και 1830 ήταν το υψηλότερο κτίσμα της πόλης έως τον 21ο αιώνα. Είχε κτιστεί στον απόηχο της νίκης κατά του Ναπολέοντα.

Η αρχική εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου είχε ανεγερθεί στα 1680 και ανοικοδομήθηκε πλήρως ύστερα από μια πυρκαγιά σε ρυθμό μπαρόκ. Τα θυρανοίξια έγιναν το 1780 και το τέμπλο είχε κατασκευαστεί από τον αρχιτέκτονα Ραστρέλι, (που έχει χτίσει και το Ερμιτάζ). Η έδρα του τοπικού επισκόπου μεταφέρθηκε εκεί το 1846.

Οι σοβιετικές αρχές έκλεισαν τον καθεδρικό ναό και οι θόλοι του γκρεμίστηκαν το 1929, ενώ ανεμοστρόβιλος επέφερε μεγάλες καταστροφές στο καμπαναριό το 1975. Ο ναός αναστηλώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70 και από το Πατριαρχείο της Μόσχας πέρασε το 2006 στην Ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία.

Ο… προστάτης της Ορθοδοξίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν έδωσε εντολές για την προστασία των θρησκευτικών μνημείων της. Τον ενδιαφέρει μόνο το ποίμνιο που φέρνει ψήφους. Η αντίθεση της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας με το πατριαρχείο Μόσχας είναι μεγάλη και επ’ ουδενί δέχεται η πρώτη την ηγεσία του δεύτερου.

Εδώ εμπλέκεται και το δικό μας, Οικουμενικό Πατριαρχείο, το μεγαλύτερο Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι στο στόχαστρο της Μόσχας, όπως είπε χθες στο CNN TURK επειδή επέτρεψε την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανικής Εκκλησίας.

«Δώσαμε στην ανεξάρτητη χώρα μια ανεξάρτητη εκκλησία» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο τουρκικό κανάλι. «Με τις σημερινές συνθήκες βλέπουμε ότι το Πατριαρχείο μας έδρασε πολύ νωρίς και κάναμε πολύ καλή δουλειά. Αναστατώσαμε τους Ρώσους αδελφούς μας, αλλά αυτό έπρεπε να συμβεί. 

Ορθόδοξοι σε όλες τις βαλκανικές χώρες ήταν προσκολλημένοι στο Πατριαρχείο μας για λίγο. Αλλά ήρθε μια ημερομηνία που όλες αυτές οι εκκλησίες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από το Πατριαρχείο μας. Η Ουκρανία το άξιζε.»

Στη συνέχεια αναφέρει πως δυστυχώς στη Μόσχα δεν το δέχτηκαν. «Το Πατριαρχείο μας και εγώ προσωπικά γίναμε στόχος τους. Όλος ο κόσμος είναι εναντίον της Ρωσίας. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή ψυχρού πολέμου. 

Η απόσταση μεταξύ της Ρωσίας και όχι μόνο της Ουκρανίας αλλά ολόκληρου του δυτικού κόσμου, γίνεται μεγαλύτερη. Σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο. Όποιος σκέφτεται σωστά και ενεργεί σωστά δεν θέλει αυτή την κατάσταση, αυτή τη νέα ψυχροπολεμική περίοδο. Ως θρησκευτικός θεσμός στο Πατριαρχείο μας, ήμασταν πάντα υπέρ της ειρήνης και της ενότητας και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Έχουμε ενισχύσει ιδιαίτερα τις προσευχές μας αυτές τις μέρες.»

Ο Πατριάρχης έχει συλλειτουργήσει τον περασμένο Αύγουστο στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας του Κιέβου, σε αρχιερατική λειτουργία με τον Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο. Έχει, επίσης, συνομιλήσει τις τελευταίες ημέρες με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο οποίος τον κάλεσε για να τον ευχαριστήσει για τη στήριξή του προς την Ουκρανία.

Ο μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος τελευταία φορά είχε επικοινωνία με το Φανάρι τα ξημερώματα της Παρασκευής. Μετά τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε σε πιο ασφαλές σημείο. Στο Φανάρι θεωρούν πως με την εισβολή της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη θα ενισχυθεί η αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, καθώς οι λίγοι Ουκρανοί που μέχρι σήμερα επιθυμούσαν να υπάγονται στο Πατριαρχείο της Μόσχας, τώρα χάνουν κάθε επιχείρημά τους βλέποντας να τους βομβαρδίζει η Ρωσία.

Επόμενο θρησκευτικό μνημείο μεγάλης σημασίας και αξίας που κινδυνεύει από τους βομβαρδισμούς είναι ο Καθεδρικός της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο. Έχουν εκφραστεί φόβοι δημοσίως (προς διάφορους φορείς, ακόμα και μέχρι το Βατικανό) πως σε περίπτωση βομβαρδισμών δεν πρόκειται να εξαιρεθεί. Ίσα ίσα, εκφράζονται φόβοι ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο.

Πρόκειται για σπουδαίο αρχιτεκτονικό μνημείο των Ρως του Κιέβου. Χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα και είναι ένα πραγματικό κόσμημα της πρωτεύουσας της Ουκρανίας με τους πράσινους και χρυσούς τρούλους του να δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο κτίσμα.

Οικοδομήθηκε από τον ηγεμόνα Γιαροσλάβ τον Σοφό και εικονογραφήθηκε από βυζαντινούς καλλιτέχνες, που δημιούργησαν εξαιρετικά ψηφιδωτά και αγιογραφίες στις οποίες τα γράμματα είναι ελληνικά. Έχει 13 τρούλους ενώ στην είσοδό του ένα μεγάλο χρυσό καμπαναριό φθάνει σε ύψος 16 μέτρων. Όλο το συγκρότημα περιβάλλεται από κήπους.

Η Αγία Σοφία του Κιέβου πήρε την ονομασία της από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και αρχικά ο καθεδρικός ναός ήταν τόπος ταφής των ηγεμόνων του Κιέβου, έχει διασωθεί μάλιστα ο τάφος του ιδρυτή του, Γιαροσλάβ Α’.

Κηρύχθηκε μνημείο από την UNESCO το 1990, μαζί με τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, το ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι και ένα από τα παλαιότερα των Ρως στην πόλη. Είναι κτισμένο σε ένα ύψωμα της όχθης του ποταμού Δνείπερου και εξακολουθεί να είναι ενεργό.