Ο Δήμος Κασσάνδρας Χαλκιδικής, κομμάτι του αδιάφορου κι επικίνδυνου κράτους!

Κράτος, δεν συνιστούν μόνο τα υπουργεία. Κομμάτι του κράτους είναι κι η Αυτοδιοίκηση. Πολλές αρμοδιότητες σε ζητήματα καθημερινότητας έχουν πλέον περάσει στη δικαιοδοσία των Δήμων. Αποτέλεσμα του χρόνιου αιτήματος περί αποκέντρωσης. Σημαίνει πρακτικά ότι ο Δήμος ασκεί ελέγχους κι όταν διαπιστώσει παραβάσεις και ελλείψεις οφείλει να διατάξει απαγόρευση λειτουργίας. Κι αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του λούνα παρκ, στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Κράτος, συνεπώς στο σύνολό του, που δεν ασκεί εξουσία, που δεν απαγορεύει λειτουργία δραστηριοτήτων οι οποίες κρύβουν κινδύνους για τους πολίτες, κράτος δεν το λες!

Τέσσερις θάνατοι κι άλλοι δέκα τραυματισμένοι τα τελευταία χρόνια σε λούνα παρκ στην Ελλάδα. Κι ακόμη χάνουμε ανθρώπους, σε στιγμές ψυχαγωγίας, επειδή υπάρχουν Υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους οι οποίες είτε τεμπελιάζουν, είτε χρηματίζονται.

Προχθές έγραφα για τα τροχαία. Κι αμέσως μετά, η άδικη απώλεια του 19χρονου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Επειδή, ο οικείος Δήμος με τη δημοσιοϋπαλληλική αδιαφορία της Διοίκησης και του προσωπικού δεν έκλεισε, ως όφειλε, το λούνα παρκ. 

Νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης καθορίζει ως μοναδική αρχή σχετικά με τη χορήγηση αδειών και τον έλεγχο τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ, τον Δήμο, εντός των ορίων του οποίου είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση.

Λούνα παρκ στήνονται στην επικράτεια κατά τους θερινούς μήνες και συνδυάζονται με την ψυχαγωγία μέσα στις διακοπές. Μετά από αντίστοιχο θανατηφόρο τραυματισμό 13χρονου κοριτσιού που είχε εκσφενδονιστεί σε απόσταση 11 μέτρων σε λούνα παρκ του Αλμυρού, τον Αύγουστο του 2019, είχε αναλάβει δράση κι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Σε ρεπορτάζ της «Κ» αναφέρεται πως η Διοικήτρια της Αρχής Αλεξάνδρα Ρογκάκου εντόπισε κατόπιν ερευνών τους λούνα παρκ που λειτουργούσε επί 17 χρόνια χωρίς άδεια. Σταμάτησε να λειτουργεί μετά από πόρισμα της Αρχής.

Η Δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, που διανύει τη δεύτερη θητεία της, δήλωσε ότι το λούνα παρκ, όπου προκλήθηκε ο θανάσιμος τραυματισμός, δεν είχε άδεια κι είχε ανοίξει παράνομα φέτος για να προσθέσει πως ο Δήμος είχε επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο στην επιχείρηση. 

Η διαχείριση του Δήμου Κασσάνδρας εκ του αποτελέσματος φαίνεται ελλιπής και προβληματική. Όταν το ιστορικό απωλειών που κουβαλά, τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό κράτος στο πεδίο της επαγγελματικής αυτής δραστηριότητας είναι τόσο βαρύ ο Δήμος Κασσάνδρας θα έπρεπε να είναι πολλαπλά προσεκτικός.

Αλήθεια, τι γίνεται στην περίπτωση διοικητικής ανεπάρκειας ενός Δήμου; Ποιες είναι οι δυνατότητες του κεντρικού κράτους στην άσκηση της δικής του εποπτείας με σκοπό της προστασίας των πολιτών;

Δεν θα έπρεπε να αξιολογούνται οι επιδόσεις των δημάρχων, αντιδημάρχων και λοιπών διοικητικών σε κάθε Δήμο; Ώστε οι πολίτες να έχουν άμεση αντίληψη προτού ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 

Έναν τέτοιο κατάλογο είχε υποσχεθεί η τέως υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως προ των Δημοτικών εκλογών του ΄23! 

Δεν τον είδαμε ποτέ…

 

 

 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια