Συνδικαλιστικές ακρότητες, κόντρα στον όρκο του Ιπποκράτη…

Απαράδεκτη κάθε πρακτική που καθιστά ομήρους τους πολίτες. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποφάσισε να αντιπαρατεθεί σκληρά με τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη. 

Η απόφαση των ιατρών συνδικαλιστών να απέχουν από σήμερα έως και την προσεχή Τρίτη από τη συνταγογράφηση φαρμάκων είναι σκληρή. Εξαναγκάζονται οι Έλληνες σε ταλαιπωρία ή σε προσωπική χρέωση για την αγορά των φαρμάκων τους. Επανέρχονται στο νου συνδικαλιστικές πρακτικές που νομίζαμε ότι έχουν καταχωνιαστεί βαθιά κι είναι πλέον σταθερά καταδικαστέες. Αδιανόητο να εκβιάζονται οι πολίτες!

Δικαίωμα συνδικαλιστικό ή οτιδήποτε άλλο των γιατρών να βγουν στο «αντάρτικο». Ανεπίτρεπτο σε κάθε περίπτωση η κόντρα να εξελιχθεί στην πλάτη των πολιτών. Το πρόβλημα της ιατρικής άρνησης να στελεχώνεται το Νοσοκομείο του νησιού με έκτακτη εφημερία που αντιστοιχεί σε μία ανά μήνα παραμένει μόνο στην Κω. Ο υπουργός Υγείας νομοθετεί μια σειρά εντυπωσιακών για τα δεδομένα του Δημοσίου κινήτρων για τις «άγονες» περιοχές. Στην περίπτωση που θα εξακολουθεί η άρνηση τότε θα εφαρμόζεται η τιμωρητική διάταξη της άρσης του δικαιώματος του γιατρού να συνταγογραφεί εντός του ΕΣΥ. 

Το πρόβλημα της στελέχωσης των κρατικών νοσοκομείων στις χαρακτηριζόμενες ως «άγονες» περιοχές είναι χρόνιο, σύνθετο και λεπτό ταυτοχρόνως. Αφορά στην απροθυμία ιατρών να ασκήσουν το επάγγελμα τους (εξακολουθεί να έχει και χαρακτηριστικά λειτουργήματος, καθώς ο όρκος του Ιπποκράτη κρατά ακόμη κάποια σημασία) εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οφείλεται στις χαμηλές αποδοχές του δημόσιου τομέα. Το οξύμωρο είναι ότι, ενώ υφίσταται η έλλειψη γιατρών στα Νοσοκομεία περιφερειακών πόλεων, όπως Ξάνθη, Δράμα, Σπάρτη και Κως, ικανός αριθμός επαγγελματιών υγείας στις πόλεις αυτές παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως ιδιώτες.

Δεδομένου ότι έχει σημειωθεί θετική εξέλιξη και διευθέτηση στις τρεις ηπειρωτικές πόλεις, το θέμα μένει ανοικτό μόνο στην Κω, η οποία περιγράφεται ως μια ιδιάζουσα περίπτωση. Όπου εννέα ιδιώτες γιατροί αναλαμβάνουν τη φροντίδα των μονίμων κατοίκων στη διάρκεια του έτους και των επισκεπτών τουριστών κατά τους θερινούς μήνες κυρίως. Η άρνηση των συγκεκριμένων επαγγελματιών να εργαστούν στο ΕΣΥ, καθιστούν διαρκώς «άγονες» τις συνεχείς προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας για την πλήρωση των κενών θέσεων στο κρατικό Νοσοκομείο. Γεγονός που προκάλεσε τη φετινή έκρηξη, όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης κινήθηκε αποφασιστικά να βρει λύση και σωστά έπραξε.

Μετά τις αρνήσεις που εισέπραξε από τους γιατρούς του νησιού, ο υπουργός εξήγγειλε την επίμαχη διάταξη. Η οποία λέει πως στο απευκταίο ενδεχόμενο άρνησης ιατρού να ανταποκριθεί στο κρατικό κάλεσμα για μια εφημερία στο οικείο Νοσοκομείο των δύσκολων περιοχών, τότε θα του αφαιρείται το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων εντός του δημόσιου συστήματος. 

Προηγουμένως όμως με άλλες ελκυστικές διατάξεις, που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, το υπουργείο Υγείας θα καταβάλλει το καλοκαίρι για κάθε ένα μήνα εργασίας το ποσό των 2.100 ευρώ επιπλέον στον μηνιαίο μισθό. Ο Δήμος όπου λειτουργεί το Νοσοκομείο θα προσφέρει κατοικία στους υπηρετούντες γιατρούς και δικαίωμα να προσθέτουν κι άλλη αμοιβή. Ακόμη, διάταξη με την οποία χαρακτηρίζονται κι άλλες περιοχές ως «άγονες» προκειμένου να προστεθεί επιπρόσθετη αμοιβή 7.200 ευρώ ετησίως. Εάν παρ’όλα αυτά, καταλήγει ο υπουργός, δεν θα εκδηλώνεται ανταπόκριση για το κρατικό Νοσοκομείο από τους επιστήμονες της πόλης τότε θα μπαίνει σε λειτουργία η διάταξη που εκνευρίζει τους συνδικαλιστές.

Περίμενα από τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγων των Ιατρών και υποψήφιο ευρωβουλευτή στις πρόσφατες εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία, Θ. Εξαδάκτυλο, να υποστηρίξει προφανώς τον κλάδο που εκπροσωπεί, αλλά ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του ως επαγγελματίας της χειρουργικής επιστήμης, να επιδοθεί σε λεπτούς χειρισμούς. Όμως η σύγκρουση μεταξύ Εξαδάκτυλου και Γεωργιάδη μετατρέπεται σε μετωπική και εκτροχιάζεται χωρίς το ειδικό ζήτημα της Κω να το δικαιολογεί. 

Ο Θ. Εξαδάκτυλος περιγράφεται ως στέλεχος του κόμματος που απεχθανόταν τον λαϊκισμό. Η στάση στη διαμάχη των ημερών κι η μεταστροφή του σε πιο ακραίες θέσεις προκαλεί απορίες. Ο ίδιος, ο συνδικαλιστής γιατρός της Νέας Δημοκρατίας καταγγέλλει τον Γεωργιάδη ότι κινήθηκε αναιτίως ευθύς εξ’ αρχής επιθετικά. Υποστηρίζει πως μια πιο συνετή στάση του υπουργού δεν θα οδηγούσε στα άκρα την κατάσταση και πως οι προτάσεις του υπουργείου δεν θα επιλύσουν τελικά το πρόβλημα ριζικά.

Πάντως, περιθώρια για την επιστροφή σε ηρεμότερα νερά υπάρχουν. Την πρωτοβουλία αναλαμβάνει συνήθως ο συνδικαλισμός. Εκεί εκδηλώνεται η πρόθεση καλής θέλησης κι ακολουθεί η πολιτική ηγεσία.

Ο γνώμονας εδώ είναι η αποφυγή της εμπλοκής των πολιτών στην κρίση. Η παροχή υπηρεσιών Υγείας είναι κάτι που οι παράγοντες λογικά πρέπει να θεωρούν ως μια κατάσταση «ιερή».

Οι πολίτες δεν μπορεί να εκβιάζονται από συνδικαλιστικές παρορμήσεις!

Και κυρίως συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας δεν κάνει να (μας) θυμίζουν ενέργειες που θα έκαναν ακόμη και τον Φωτόπουλο (των…ένδοξων πρακτικών της ΔΕΗ) να κοκκινίζει όταν τις θυμάται!

Κι όλο αυτά για μια εφημερία το μήνα στο Νοσοκομείο της Κω…