Φθινοπωρινό σπριντ για ανακαινίσεις και αγορές ακινήτων

Φθινοπωρινό σπριντ για ανακαινίσεις και αγορές ακινήτων

Το ένα μετά το άλλο τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους και η αγορά προετοιμάζεται για ένα φθινοπωρινό σπριντ στην κτηματαγορά με χιλιάδες ανακαινίσεις αλλά και αγορές ακινήτων.

Με την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων αλλά και με το λανσάρισμα νέων προγραμμάτων που θα προβλέπουν σημαντικές επιδοτήσεις, ο πήχης για τους επόμενους μήνες μπαίνει ψηλά: να αποκτηθούν ή να ανακαινιστούν με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους ή την εξασφάλιση καλύτερου ενοικίου μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων, περισσότερα από 50.000 ακίνητα.

Στο εκτεταμένο project εμπλέκονται πολλά συναρμόδια υπουργεία - Οικονομικών, οικογένειας, περιβάλλοντος - αλλά και οι τράπεζες καθώς τα κεφάλαια που θα διακινηθούν εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν ακόμη και τα 4 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστεί και η «μόχλευση», δηλαδή η συμμετοχή των ιδιωτών που θα εμπλακούν είτε με την αγορά είτε με την ανακαίνιση ακινήτου.

Το «πακέτο» περιλαμβάνει τις αυξημένες επιδοτήσεις για την ανακαίνιση ακινήτων με στόχο τη μακροχρόνια ενοικίασή τους, το πρόγραμμα χορήγησης επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων με στόχο τη συγκράτηση της μηνιαίας δόσης ακόμη και κάτω από τα 500 ευρώ για δάνεια ύψους έως 150.000 ευρώ, έναν ακόμη γύρο επιδοτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων (το περίφημο εξοικονομώ) και «προσφορές» από την πλευρά των τραπεζών για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων τώρα που διαφαίνονται και τάσεις αποκλιμάκωσης στο κόστος του χρήματος. Ανοικτό το ενδεχόμενο και φορολογικών μέτρων κυρίως στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης των μακροχρόνιων μισθώσεων προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων για την κάλυψη βασικών στεγαστικών αναγκών.

Διπλός ο στόχος με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος:

1. να αυξηθούν οι επενδύσεις στην κτηματαγορά η οποία είναι παραδοσιακός «στηλοβάτης» του ΑΕΠ με περιορισμένες όμως επιδόσεις τα τελευταία χρόνια κάτι που συγκρατεί και τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

2. να περιοριστεί το στεγαστικό πρόβλημα. Είτε με οριστικές λύσεις όπως είναι η χορήγηση χαμηλότοκων επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων, είτε με διάθεση περισσότερων ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση στην αγορά.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει η απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά για να ανταποκριθεί στα κίνητρα που θα δοθούν και να υπάρχει και το εργατικό δυναμικό για να εξασφαλίσει γρήγορους ρυθμούς υλοποίησης. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» που αναμένεται να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ, χρηματοδοτεί το 90% της αγοράς του ακινήτου με δάνειο, αλλά θα πρέπει να διατεθούν και μετρητά από τους υποψήφιους αγοραστές για την κάλυψη της διαφοράς. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» (σ.σ η κάλυψη της ίδιας συμμετοχής είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους σχεδιάζεται στον νέο γύρο να μην υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια) αλλά και για το πρόγραμμα ανακαίνισης κενών διαμερισμάτων με στόχο τη μακροχρόνια μίσθωση.

Ποιο είναι το πολύ μεγάλο εμπόδιο; Οι πολύ υψηλές τιμές των ακινήτων και κατά συνέπεια και των ενοικίων όπως επίσης και η εκτόξευση των οικοδομικών υλικών τα οποία μάλιστα συνεχίζουν να ανατιμώνται με ρυθμό υψηλότερο του πληθωρισμού.