Χάνει τη λάμψη της η «Χρυσή Βίζα»
Shutterstock
Shutterstock
Real Estate

Χάνει τη λάμψη της η «Χρυσή Βίζα»

Μετά και την αύξηση του ελάχιστου τιμήματος για την εξασφάλιση Χρυσής Βίζας στις 500 χιλ. ευρώ από 250 χιλ. ευρώ, η χρυσή εποχή της Χρυσής Βίζας μοιάζει να ξεθωριάζει. Αυτό αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, οι οποίοι όμως, για την ώρα γίνονται δέκτες ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος από Κινέζους που σπεύδουν να αγοράσουν ακίνητα προτού το «εισιτήριο εισόδου» διπλασιαστεί.

Αν και προκάλεσε αντιδράσεις στην αγορά, η αύξηση του κατώτατου ορίου αποσκοπεί στο να διατηρηθούν προσιτές οι τιμές των ακινήτων για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, οι μαζικές αγοραπωλησίες ακινήτων των τελευταίων χρόνων οδήγησαν σε άνοδο τις τιμές των ακινήτων με αποτέλεσμα η στέγη να γίνει άπιαστο όνειρο για όσους ανήκουν σε ασθενέστερες εισοδηματικά κατηγορίες.

Η Ελλάδα, διαχρονικά, διαθέτει από τα πιο φθηνά ακίνητα, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Έτσι, ο διπλασιασμός του κατώτατου ορίου ίσως να…πριονίζει, ως ένα βαθμό, την εν λόγω πρωτιά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων.

Μένει πάντως, να φανεί πώς θα ισορροπήσει η αγορά επειδή η ζήτηση από ξένους για απόκτηση ακινήτου στην Ελλάδα έχει ισχυροποιηθεί λόγω και του πληθωρισμού που οδηγεί τους εύπορους να αναζητούν φθηνότερα ακίνητα σε χώρες που δεν διαθέτουν ήπιες θερμοκρασίες.

Την ίδια στιγμή, και οι ανταγωνιστές της Ελλάδας έχουν αυξήσει το «εισιτήριο εισόδου». Η Τουρκία αύξησε το όριο από 250 χιλ. ευρώ σε 400 χιλ.

Το φετινό οκτάμηνο υπήρξαν 2.450 αιτήματα έκδοσης Golden Visa, μέγεθος που έχει αυξηθεί κατά 78%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Επίσης, έως τον Αύγουστο του 2022, σε δωδεκαμηνιαία βάση, υποβλήθηκαν 3.697 αιτήματα έκδοσης Golden Visa, από τα οποία 2.500 είναι καινούργια.

Επίσης, το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με έρευνα, η ελληνική χρυσή βίζα συγκέντρωσε το υψηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, αυξήθηκε κατά 290%. Ακολουθούν η Πορτογαλία, η Λετονία, η Τουρκία και η Ισπανία, οι οποίες, εξαιρουμένης της Λετονίας που εμφανίζει άνοδο 250% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, καταγράφουν διψήφια πτώση.

Σε κάθε περίπτωση, η ζήτηση για επενδύσεις μέσω Χρυσής Βίζας σχετίζεται και με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει προς την κατεύθυνση της κατάργησης των προγραμμάτων χρυσής βίζας.

Ισχυρή ζήτηση για υπερπολυτελή ακίνητα

Ανεξαρτήτως της Χρυσής Βίζας, η ζήτηση για  πολυτελή και υπερπολυτελή ακίνητα είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Βασική αιτία γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι οι εύποροι έχουν εντείνει τις επενδύσεις τους σε ακίνητα εξαιτίας του πληθωρισμού και του πολέμου.

Όπως αναφέρει η Christie’s International Real Estate, τα ποιοτικά ακίνητα, κοντά στη θάλασσα αποτελούν μαγνήτη επενδυτικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα deals που έκανε η εταιρία το πρώτο εξάμηνο, το δεύτερο ακριβότερο αφορά βίλα στο Πόρτο Χέλι που άλλαξε χέρια για 37,6 εκατ. ευρώ. Αγοραστής του ακινήτου 635 τ.μ. που έχει δύο ιδιωτικές παραλίες και έξι υπνοδωμάτια είναι εφοπλιστής.