Γαλλία: Το Λαϊκό Μέτωπο ακόμα συσκέπτεται

Όποιος περίμενε να γράψω σήμερα, λόγω της ημέρας, για τον Ντόναλντ Τραμπ έπεσε έξω. Οι εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες, χρόνος πολύς για να πούμε πως η απόπειρα θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Μπορεί όμως να επιταχύνει άλλες εξελίξεις, αλλά αυτό μένει να φανεί. Συνεπώς, πάμε παρακάτω. 
 
Χθες, 14 Ιουλίου, θυμήθηκα τη Γαλλία και αναρωτήθηκα τι κάνουν εκεί οι σύντροφοι του Νέου Λαϊκού Μετώπου; Ακόμα να προτείνουν πρωθυπουργό; Ακόμα συσκέπτονται; Προφανώς, βρίσκονται σε αδυναμία μιας ομόφωνης απόφασης, διότι ο «ψυχάκιας» Ζαν - Λυκ Μελανσόν απαιτεί την πρωθυπουργία με τις 75 βουλευτικές έδρες της Ανυπότακτης Γαλλίας. Όλοι οι άλλοι - που διαθέτουν το τεκμήριο της σοβαρότητας - κατανοούν πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό και για την παράταξή τους και για τη Γαλλία. Από την άλλη ο Μελανσόν απειλεί με πράξεις ακτιβισμού αν δεν του αναθέσει ο Εμάνουελ Μακρόν την πρωθυπουργία. Κι έτσι όλοι είναι μια «ωραία ατμόσφαιρα».  
 
Ο Μπερνάρ - Ανρί Λεβί, συγγραφέας και σκηνοθέτης, με άρθρο του στην «Καθημερινή», πιστεύει πως ο Μελανσόν βαδίζει στα βήματα του γνωστού αντισημίτη - σοσιαλιστή των αρχών του 20ού αιώνα Εντουάρ Ντριμόν, τότε που ήταν απολύτως συμβατό να καλύπτεται κάποιος από το τρίπτυχο «ρεπουμπλικάνος-σοσιαλιστής - αντισημίτης».

Υποστηρίζει πως το σημερινό Λαϊκό Μέτωπο ουδεμία σχέση έχει με το Λαϊκό Μέτωπο του Λεόν Μπλούμ, ασχέτως αν ορκίζεται σε αυτό ο ηγέτης των σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ. Και Ανρί Λεβί το «χόντραινε» ακόμα πιο πολύ, συγκρίνοντας τον ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας με τον Ζακ Ντοριό, πρώην κομμουνιστή, συνεργάτη του καθεστώτος Πεταίν. Θεωρεί ο Γάλλος συγγραφέας πως ο Εμ. Μακρόν θα πρέπει να κρατήσει μακριά από την εξουσία «αυτό το αντισημιτικό συνονθύλευμα φραξιονιστών και φορέων μίσους».  
 
Ένα πρώτο δείγμα για τους συσχετισμούς δυνάμεων και κυρίως για τις συμμαχίες θα έχουμε την προσεχή Πέμπτη που θα συγκληθεί η Εθνοσυνέλευση για να εκλέξει πρόεδρο του σώματος. Εκεί θα φανεί αν το Λαϊκό Μέτωπο μπορεί να πετύχει πλειοψηφικές συνεργασίες για να εκλέξει δικό του πρόεδρο ή αν θα στηρίξει κάποιον προερχόμενο από άλλον πολιτικό χώρο.  
 
Με δεδομένη την αδυναμία του Λαϊκού Μετώπου να προτείνει, μέχρι στιγμής, πρωθυπουργό, πληθαίνουν οι φωνές που καλούν τον Πρόεδρο Μακρόν να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης με μια ετερόκλητη πλειοψηφία στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και το σοσιαλιστικό κόμμα. Το συνταγματικό δικαίωμα το έχει, αυτό που θα μετρήσει σε μια παρόμοια επιλογή θα είναι αν αυτό το κυβερνητικό σχήμα συγκεντρώσει κοντά στους 250-260 βουλευτές ώστε να είναι μια κυβέρνηση αξιοπρεπούς μειοψηφίας.  
 
Με πρώτο σταθμό την Πέμπτη, αναμένουμε τις εξελίξεις.  
 
Υ.Γ. Διαβάζω εγχώριους υποστηρικτές της Λεπέν να καταριούνται το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας. Αυτό όμως είναι δημιούργημα της γκωλικής δημοκρατίας, ισχύει περί τα 60 χρόνια και αποσκοπούσε, με το σύστημα των δύο γύρων, να αποτρέψει τους κομμουνιστές να καταλάβουν την εξουσία. Τώρα ενοχλήθηκαν οι λεπενίστας;