Oι ΚουΚουέδες τηρούσαν τουλάχιστον τα προσχήματα

Από τη Μεταπολίτευση και μετά μερικές φορές «έσπαγε» η κομματική σταυροδοσία του ΚΚΕ, όσο παράξενο και αν ακούγεται. Προβεβλημένες προσωπικότητες της Τέχνης, με επίκαιρη τηλεοπτική παρουσία, ξεπερνούσαν σε ψήφους τα στελέχη που υποστήριξε ο κομματικός μηχανισμός και έτσι πήραν τη θέση τους στο κοινοβούλιο. Η ηγεσία του ΚΚΕ, σώφρων τότε, αποδέχθηκε την επιλογή των ψηφοφόρων του κόμματος.  
 
Όταν άλλαξαν καιροί και ηγεσίες και συνέβαινε ένα παρόμοιο φαινόμενο -πολύ πιο σπάνια- μετά από ένα χρονικό διάστημα ο βουλευτής -γυναίκα ή άνδρας—που έσπαγε την επίσημη γραμμή, πολύ διακριτικά υπέβαλε την παραίτησή του και τη θέση του καταλάμβανε ο επόμενος που ήταν γνωστό στέλεχος του κόμματος. Μια συμφωνημένη κίνηση, για να μην πω και προσυμφωνημένη. Φυσικά, και υπήρχε μια σκοπιμότητα και μια πονηριά, αλλά θεσμικά δεν υπήρξε καμιά παρατυπία.  
 
Προχθές παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα ο κ. Όθωνας Ηλιόπουλος που είχε τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση από τον Α. Τσίπρα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας, στο ίδιο ψηφοδέλτιο, τοποθέτησε στην 8η θέση τον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος μετά από λίγο χρονικό διάστημα τον διαδέχθηκε. Μέχρις εδώ όλα καλά.  
 
Τα προβλήματα άρχισαν να ανακύπτουν όταν ο κ. Ο. Ηλιόπουλος δεν παραιτήθηκε μόνον αλλά, ως μη όφειλε, υπέδειξε και τον αντικαταστάτη του ο οποίος ήταν ο 8ος στη σειρά Στέφανος Κασσελάκης. Το πολιτικό σκεπτικό αυτής της θεσμικής ακροβασίας ουδένα ενδιαφέρει, καθώς η εκλογική νομοθεσία προβλέπει ότι τη θέση του παραιτηθέντος την καταλαμβάνει ο επόμενος στη λίστα. Ο κ. Ο. Ηλιόπουλος καλεί άμεσα τους υπόλοιπους πέντε υποψηφίους που παρεμβάλλονται μεταξύ αυτού και του Στέφανου Κασσελάκη να παραιτηθούν. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται με δηλώσεις τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιέζοντας για αυτή τη λύση.  
 
Ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να έχει κοινοβουλευτική παρουσία για το καλό του κόμματος.   
 
Φυσικά, πρωτίστως θα πρέπει να διαμαρτυρηθούν προς τον Α. Τσίπρα ο οποίος τον αξιολόγησε με χαμηλό βαθμό τοποθετώντας στην 8η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Δεν εκτίμησε τα προσόντα του ή τα φοβήθηκε, αυτό ελάχιστη σημασία έχει. Το θεσμικό - πολιτικό πρόβλημα αρχίζει να υπάρχει από τη στιγμή που οι υποψήφιοι που έπονται του κ. Ο. Ηλιόπουλου δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για να παραιτηθούν. Η βουλευτική έδρα ανήκει σε αυτούς και ουδείς μπορεί να τους υποχρεώσει να την αποποιηθούν. 
 
Είναι γνωστό και από το παρελθόν ότι στη ριζοσπαστική Αριστερά ελάχιστη εκτίμηση τρέφουν προς τους θεσμούς. Σημασία έχει να γίνεται η δουλειά και αν χρειαστεί ακόμα και με αντιθεσμικές διαδικασίες. Το πολιτικά ενδιαφέρον ζήτημα είναι τι θα κάνει η κυρία Πόπη Τσαπανίδου, πρώτη επιλαχούσα και στενή συνεργάτις του Α. Τσίπρα. Αν δεν πειθαρχήσει στα κελεύσματα των φίλων του Στέφανου Κασσελάκη, τότε πολύ σύντομα θα ηχήσουν τα τύμπανα ενός νέου εσωκομματικού πολέμου.  
 
Και στο τέλος της σειράς περιμένει η κυρία Ζωρζέτα Λάλη η οποία, όταν ξανατέθηκε το ζήτημα της παραίτησης υποψηφίων για να μπει στη βουλή ο Κασσελάκης, αυτή δήλωσε πως θα κρατήσει την έδρα της, αν παραιτηθούν όλοι οι προηγούμενοι.  
 
Πώς το είπε ο Ντίνος Ηλιόπουλος; « Σήμερα, δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα».