Γιατί η Ελλάδα πρέπει να σταθεί αποφασιστικά δίπλα στο Ισραήλ

Η πρόσφατη έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το έργο αυτό δεν είναι απλώς μια ενεργειακή υποδομή· είναι η βάση μιας ισχυρότερης συμμαχίας με το Ισραήλ και ένα παράδειγμα για το πώς οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε στρατηγικούς τομείς. Η διασύνδεση ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο και ταυτόχρονα μειώνει την εξάρτηση της Κύπρου και της Ευρώπης από ασταθείς πηγές ενέργειας.

Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με το Ισραήλ είναι κρίσιμη, ειδικά σε μια περιοχή που είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους. Η ηλεκτρική διασύνδεση και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ανοίγουν νέους ορίζοντες για την ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης. Η στρατηγική αυτή συνεργασία ενισχύει την επιρροή της Ελλάδας στην περιοχή και διασφαλίζει ότι δεν θα εξαρτάται από μη φιλικές δυνάμεις για τις ενεργειακές της ανάγκες - κάτι που η Ευρώπη πλήρωσε ακριβά λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επιπλέον, η Τουρκία παραμένει η μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή για την Ελλάδα, με συνεχιζόμενες προκλήσεις και αμφισβητήσεις της κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ, με την ισχυρή στρατιωτική του παρουσία και την τεχνολογική του υπεροχή, είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος για την Ελλάδα. Η στενή συνεργασία με το Ισραήλ ενισχύει την άμυνα της Ελλάδας και την προετοιμάζει για κάθε μελλοντική κρίση που μπορεί να προκύψει από την Τουρκία.

Όμως, η στήριξη της Ελλάδας προς το Ισραήλ δεν είναι απλώς θέμα κοινών συμφερόντων, αλλά και ζήτημα δικαιοσύνης και υπεράσπισης της δημοκρατίας σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από την τρομοκρατία και το θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Το Ισραήλ αποτελεί τη μοναδική πραγματική δημοκρατία της Μέσης Ανατολής. Διπλωματικά, συντάσσεται σταθερά με τη Δύση και αποτελεί αξιόπιστο και σταθερό εταίρο των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Ο αγώνας του Ισραήλ για την ύπαρξή του είναι μια συνεχής μάχη ενάντια σε εξωτερικές και εσωτερικές απειλές. Από την ίδρυσή του το 1948, το Ισραήλ έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένως πολέμους, τρομοκρατικές επιθέσεις και εχθροπραξίες από γειτονικές χώρες και τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, που αρνούνται το δικαίωμα ύπαρξής του. Περιτριγυρισμένο από έθνη που ιστορικά επιδίωξαν την καταστροφή του, το Ισραήλ έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του.

Οι Ισραηλινοί έχουν βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωποι με επιθέσεις που δεν στοχεύουν μόνο τις στρατιωτικές τους εγκαταστάσεις, αλλά και απλούς πολίτες, μέσω πυραύλων, βομβιστικών επιθέσεων και άλλων βίαιων ενεργειών. Τόσο η χώρα μας όσο και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το δικαίωμα της αυτοάμυνας είναι θεμελιώδες για κάθε δημοκρατικό κράτος. Το Ισραήλ, όπως κάθε άλλη χώρα, δεν έχει την πολυτέλεια να παραβλέψει αυτές τις επιθέσεις. Αντίθετα, είναι υποχρεωμένο να υπερασπιστεί τους πολίτες του και να διασφαλίσει την εθνική του ασφάλεια.

Η Ελλάδα, ως χώρα με μακρά ιστορία στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, πρέπει να στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ σε αυτόν τον αγώνα. Δεν πρόκειται απλώς για μια στρατιωτική σύγκρουση, αλλά για έναν αγώνα υπέρ της επιβίωσης μιας δημοκρατίας που περιβάλλεται από καθεστώτα και οργανώσεις που αν είχαν τη δύναμη να εξοντώσουν το Ισραήλ, θα το έκαναν χωρίς δισταγμό. Η υποστήριξη του Ισραήλ, λοιπόν, δεν είναι απλώς θέμα ταύτισης με τις κοινές μας δυτικές αξίες ή τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και μια αναγνώριση του δίκαιου αγώνα να υπερασπιστεί την ασφάλεια και την ελευθερία του λαού του.

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει το Ισραήλ αποφασιστικά και χωρίς υπεκφυγές ή απολογίες. Η στρατηγική αυτή συμμαχία ενισχύει την ασφάλεια, την οικονομία και τη σταθερότητα της περιοχής, ενώ η Ελλάδα μπορεί να είναι και ηθικά περήφανη για τη θέση που έχει επιλέξει να πάρει στο πλευρό του Ισραήλ. Αυτή η συνεργασία δεν είναι απλώς συμφέρουσα - είναι μια επιλογή στρατηγικά και ηθικά ορθή.