Γ. Κεφαλογιάννης στο Liberal: Ο Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για τις «Μόριες»

Γ. Κεφαλογιάννης στο Liberal: Ο Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για τις «Μόριες»

Βέλη δριμύτατης κριτικής εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα «για την προσπάθεια κυνικής εκμετάλλευσης» της ναυτικής τραγωδίας στην Πύλο εξακοντίζει ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. Μέσω της συνέντευξής του στο Liberal στηλιτεύει την τακτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητά ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα αλλά να μην προβαίνει στην παραμικρή αναφορά στο εγκληματικό δίκτυο των διακινητών:

«Η πολιτική του επομένως εξαντλείται, στην απλή υποδοχή, στο πως θα διευκολύνει τη μαζική μετανάστευση ανθρώπων, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις «Μόριες» που δημιουργούνται μετά. Η στάση αυτή, πρέπει να πούμε, είναι βούτυρο στο ψωμί των διακινητών».

Ο υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας, κλιμακώνει την πολεμική του και για το μείζον, για τα εθνικά συμφέροντα, ζήτημα που έχει ανακύψει με την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εκλογές στη Ροδόπη. «Ο κ. Τσίπρας κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι διακυβεύεται στη Θράκη», σημειώνει δηκτικά ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. Προσθέτει μάλιστα με τον ίδιο αυστηρό τόνο:  «Η απροκάλυπτη στήριξη από το Τουρκικό προξενείο των δυο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μόνο η αρχή, αν ο κ. Τσίπρας συνεχίσει να ανέχεται στο μέλλον παρόμοιες συνδιαλλαγές».

Στο πεδίο της σύγκρισης των προτάσεων οικονομικής διακυβέρνησης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης κονιορτοποιεί τα προγράμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που: «ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την αναδιανομή του υφιστάμενου πλούτου και όχι για την παραγωγή νέου». Ο κ. Κεφαλογιάννης τα αντιπαραβάλλει με την φορολογική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που όπως υπογραμμίζει  «έχει μια αναπτυξιακή διάσταση και μια αναδιανεμητική».

Ο υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου εκφράζει την εδραία πεποίθηση του ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να επικρατήσει εκ νέου στους τέσσερις νομούς της Κρήτης: «Στις εκλογές του Μαΐου η Κρήτη ψήφισε πρωτίστως θετικά,  με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον». Εκτιμά δε, ότι: «Με αυτή τη θετική ατζέντα απευθυνόμαστε και πάλι στους συμπολίτες μας με στόχο όχι απλώς να διατηρήσουμε αλλά να αυξήσουμε την εκλογική μας απήχηση στις 25 Ιουνίου».

Διαβάστε τη συνέντευξη του Γ. Κεφαλογιάννη στο Liberal και στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου 

Κύριε Κεφαλογιάννη, το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα δυτικά της Πελοποννήσου επανέφερε με τον πιο δραματικό τρόπο το μεταναστευτικό ζήτημα στην προεκλογική ατζέντα των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι η πολιτική της στη διαχείριση των θαλασσίων μεταναστευτικών ροών θέτει σε διακινδύνευση ανθρώπινες ζωές.

Δε μου κάνει εντύπωση η προσπάθεια κυνικής εκμετάλλευσης αυτής της ανθρώπινης τραγωδίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. «Σαν έτοιμος από καιρό», και ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών, ο κ. Τσίπρας είχε ήδη σχηματίσει άποψη για τις συνθήκες του δυστυχήματος, αναζητώντας ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα που έσπευσε από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου να παράσχει βοήθεια στους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους.

Για τον αποκλειστικά, ωστόσο, υπεύθυνο αυτής της τραγωδίας, το οργανωμένο κύκλωμα των διακινητών δε βρήκε να πει μια λέξη. Αυτή είναι όμως και η μεγάλη μας διαφορά. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το εγκληματικό αυτό δίκτυο φαίνεται ότι είναι κάτι σαν φυσικό φαινόμενο, μια σταθερά στην εξίσωση του μεταναστευτικού που δεν αλλάζει και ως εκ τούτου δεν αξίζει κανείς να ασχοληθεί.  Η πολιτική του επομένως εξαντλείται, στην απλή υποδοχή, στο πως θα διευκολύνει τη μαζική μετανάστευση ανθρώπων, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις «Μόριες» που δημιουργούνται μετά. Η στάση αυτή, πρέπει να πούμε, είναι βούτυρο στο ψωμί των διακινητών.

Για τη Νέα Δημοκρατία, η μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να σχεδιαστεί πάνω σε τέτοιες ιδεοληψίες και απλοϊκές προσεγγίσεις.  Η αποφασιστική καταπολέμηση του δικτύου των διακινητών και όσων συνεργάζονται μαζί τους είναι κομβική παράμετρος για την αποφυγή τραγωδιών, όπως αυτή ανοιχτά της Πύλου. Πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα, καθώς έχουμε να κάνουμε με «καθετοποιημένες» εγκληματικές οργανώσεις, με τις «υπηρεσίες» που προσφέρουν να πηγαίνουν πολύ πέρα από τη «μεταφορά» των μεταναστών.

Το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο στο πλαίσιο μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής που στηρίζεται σε ορισμένες αρχές. Η ασφάλεια των συνόρων, η διευκόλυνση της νόμιμης μετανάστευσης και των προσφύγων, η εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών ενσωμάτωσης στον ευρωπαϊκό κώδικα αξιών είναι αναμφίβολα οι πιο σημαντικές.

Στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ο κ. Τσίπρας κατηγορεί  τον κ. Μητσοτάκη για «εθνική ανευθυνότητα».  Υποστηρίζει ότι με το να ζητά η ΝΔ την αντικατάσταση των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, ακυρώνει τη βούληση των πολιτών και σπρώχνει τη μειονότητα στην αγκαλιά του Ερντογάν.

Ο κ. Τσίπρας κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι διακυβεύεται στη Θράκη αυτή τη στιγμή και ποιος είναι ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει για την πατρίδα μας. Είναι στους περισσότερους προφανές ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία, ακόμη και αν αυτή είναι η εργαλειοποίηση «πρόθυμων» υποψήφιων Ελλήνων βουλευτών, για να προωθήσει μελλοντικά τις αναθεωρητικές θέσεις της σε σχέση με το νομικό καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας. Η απροκάλυπτη στήριξη από το Τουρκικό προξενείο των δυο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μόνο η αρχή, αν ο κ. Τσίπρας συνεχίσει να ανέχεται στο μέλλον παρόμοιες συνδιαλλαγές.

Ως προς τη βούληση των μουσουλμάνων πολιτών της Θράκης, αυτό που ο κ. Τσίπρας αποφεύγει με κάθε τρόπο να απαντήσει, είναι ποια ακριβώς «βούληση» θεωρεί ότι εκπροσωπούν οι υποψήφιοί του στην περιοχή. Στη Θράκη ζουν Έλληνες πολίτες, πολλοί εκ των οποίων είναι μουσουλμάνοι το θρήσκευμα. Εθνική γραμμή όλων των κομμάτων πρέπει να είναι μία πολιτική πλήρους ενσωμάτωσης αυτών των συμπολιτών μας, έτσι ώστε να αισθάνονται ότι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να διακριθούν και να προκόψουν στην πατρίδα μας, με τους χριστιανούς συμπολίτες τους. Και πιστεύουμε ότι αυτή είναι η βούληση και των συμπολιτών μας μουσουλμάνων εκεί, στη συντριπτική πλειοψηφία τους. Μπορούν να υποστηρίξουν την ίδια θέση οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή; Αυτό ζητούμε να διευκρινίσουν και σκοπίμως αποφεύγουν να κάνουν.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αφορά στη φορολογία. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σας κατηγορούν ωστόσο  για «κρυφή ατζέντα» σε αυτό το ζήτημα.

Καταρχάς είναι θετικό ότι γίνεται πολιτική αντιπαράθεση για τα φορολογικά στην προεκλογική περίοδο. Το αρνητικό είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την αναδιανομή του υφιστάμενου πλούτου και όχι για την παραγωγή νέου. Πριν αναδιανείμεις τον πλούτο όμως  πρέπει πρώτα να τον παράγεις μέσω της ανάπτυξης. Για το πως θα το πετύχουν αυτό δεν ακούσαμε τίποτα από τα δύο αυτά κόμματα.

Για τη Νέα Δημοκρατία η φορολογία έχει μια αναπτυξιακή διάσταση και μια αναδιανεμητική. Η μείωση κρίσιμων συντελεστών στην επιχειρηματικότητα ήταν αυτή που επέτρεψε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ΕΕ,  δημιούργησε 300.000 νέες θέσεις εργασίας και αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 20%. Την ίδια στιγμή, η μείωση συνολικά 50 φόρων αφαίρεσε από τις πλάτες των φορολογούμενων 7 δισ. ευρώ που επέτρεψαν τη στήριξη της κοινωνίας μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις. Αυτό όμως που αδυνατούν να καταλάβουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι ότι η πολιτική που ακολουθήσαμε επέτρεψε την αύξηση των φορολογικών εσόδων που, με τη σειρά της, οδήγησε στην υλοποίηση μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής με επίκεντρο τους πιο αδύναμους.

Στο πρόγραμμά μας, επομένως, όχι απλώς δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης φόρων αλλά προβλέπονται και περαιτέρω μειώσεις φόρων, όπως στο αφορολόγητο εισόδημα, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Αυτός θα είναι ο πυρήνας του φορολογικού νομοσχεδίου που θα φέρουμε προς ψήφιση, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν ξανά την κυβερνητική ευθύνη.

Για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση και μετά η Νέα Δημοκρατία επικράτησε και στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης. Πόσο πιθανό θεωρείται αυτό να επαναληφθεί στις εκλογές της 25ης Ιουνίου;

Το θεωρώ απολύτως πιθανό. Μπορεί να φαντάζει καινοφανές φαινόμενο, για όσους όμως ζούμε εκεί είναι απόλυτα εξηγήσιμο. Στις εκλογές του Μαΐου η Κρήτη ψήφισε πρωτίστως θετικά,  με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Η αύξηση του απόλυτου αριθμού των ψηφοφόρων της παράταξης, σε σχέση με το 2019, αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση ότι το νησί μας μετατρέπεται σταδιακά σε μια κυψέλη παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, με μοχλό ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με περισσότερα από 480 έργα που αγγίζουν τα 8 δις ευρώ. Με αυτή τη θετική ατζέντα απευθυνόμαστε και πάλι στους συμπολίτες μας με στόχο όχι απλώς να διατηρήσουμε αλλά να αυξήσουμε την εκλογική μας απήχηση στις 25 Ιουνίου.