Οι πυρηνικές απειλές Πούτιν προς τη Δύση, η καταδίκη Τραμπ και η στάση του ΝΑΤΟ
Λ. Καμπουρίδης, Γ. Κουκάκης

Οι πυρηνικές απειλές Πούτιν προς τη Δύση, η καταδίκη Τραμπ και η στάση του ΝΑΤΟ

Τις ραγδαίες εξελίξεις μετά την καταδίκη του Τραμπ από το δικαστήριο, τις απειλές της Ρωσίας κατά της Δύσης σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία για να πλήξουν ρωσικούς στόχους και τη στάση του ΝΑΤΟ αναλύουν στο Liberal και τον Νικόλα Ταμπακόπουλο ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης και ο διεθνολόγος Γιώργος Κουκάκης. Πώς επηρεάζονται οι αμερικανικές εκλογές και πόσο πιθανή είναι η χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία. 

Λ. Καμπουρίδης, αντιστράτηγος ε.α.,  συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων «Defense & Foreigner Affairs»

«Η καταδίκη του Τραμπ από το δικαστήριο εν μέσω προεκλογικής περιόδου και η δεδηλωμένη πρόθεσή του ότι θα συνεχίσει για την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του Νοεμβρίου πολώνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο στην αμερικανική κοινωνία και σίγουρα θα έχει επίπτωση στο εκλογικό αποτέλεσμα. Μιας και η κατάσταση όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις παραμένει αμφίρροπη όσον αφορά τις προθέσεις του αμερικανικού λαού για τις προεδρικές εκλογές. 

Πάντως, η Ρεπουμπλικανική δεξαμενή ψηφοφόρων δείχνει επί του παρόντος ότι συνεχίζει να στηρίζει τον Τραμπ μιας και δηλώνει απογοητευμένη από την πολιτική Μπάιντεν. Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η ένταση σε ρητορικό επίπεδο αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την υποστήριξη των ΗΠΑ για χρήση όπλων σε ρωσικό έδαφος. 

Η αμερικανική πλευρά φαίνεται προβληματισμένη και ανήσυχη από τις τελευταίες επιτυχίες του ρωσικού στρατού και την προέλασή του δυτικότερα με αποτέλεσμα να αναζητά στρατιωτικές λύσεις. Όχι, μόνο για να ανακόψει τη ρωσική προέλαση, μιας και οι ουκρανικές δυνάμεις εμφανίζουν πολλά επιχειρησιακά προβλήματα στο μέτωπο, αλλά και να επιτευχθεί μια ουκρανική νίκη. Η Μόσχα από την πλευρά της δείχνει σαφώς προβληματισμένη με την πρόθεση των ΗΠΑ να δώσει την άδεια στην Ουκρανία για χρήση των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος, αφού αποτελεί παράγοντα που θα ανακόψει την επιθετική ορμή του ρωσικού στρατού. 

Η Μόσχα έχει πειστεί ότι πλέον η Ουκρανία δε διαθέτει τα απαραίτητα οπλικά συστήματα και εφεδρείες για να αναχαιτίσει τη ρωσική προώθηση, οπότε κάθε δυτική πρωτοβουλία σε επίπεδο χρήσης οπλικών συστημάτων που θα ανέτρεπε την ισορροπία και τους ρωσικούς σχεδιασμούς, αντιμετωπίζεται από τη Μόσχα ως πολύ αρνητική εξέλιξη. 

Η Ρωσία λοιπόν καταφεύγει στη γνωστή απειλή υβριδικής απάντησης και μάλιστα με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων προκειμένου να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη. Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα γιατί και στο παρελθόν η ρωσική πλευρά χρησιμοποίησε το ίδιο χαρτί, δηλαδή αυτό της ρωσικής απειλής σε ένα ενδεχόμενο χρήσης δυτικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων εναντίον ρωσικών στόχων».  

 

Γ. Κουκάκης, διεθνολόγος, κύριος ερευνητής στο ΚΕΔΙΣΑ**

«Η καταδίκη του Τραμπ ίσως είναι θετική εξέλιξη γιατί διατηρούσε ακραίες θέσεις όσον αφορά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ως προς το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η καταδίκη του πιστεύω ότι θα φέρει πόλωση, ενδεχομένως αν οι ψηφοφόροι του δουν την καταδίκη ως προσπάθεια του συστήματος να τον υποσκάψει, ενδεχομένως τότε να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. 

Παράλληλα, παρατηρείται κλιμάκωση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει αναφέρει κατ' επανάληψη ότι οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο θεωρείται ως απειλή πολέμου. Επομένως, εκεί οφείλεται η αντίδρασή της στη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία για να πλήξουν ρωσικό έδαφος. Οπότε αν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη σίγουρα θα παρατηρηθεί κλιμάκωση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο ρόλος του ΝΑΤΟ από τη στιγμή που δεν εμπλέκεται άμεσα, θεωρητικά δεν υπάρχει κίνδυνος. Αν όμως η Ρωσία εκλάβει οποιαδήποτε ενέργεια από χώρα που είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ (και μεμονωμένη ενέργεια εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ), ως ενέργεια του ΝΑΤΟ έστω και υποκινούμενη, τότε θα υπάρξει αντίδραση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες δηλώσεις του Μακρόν περί αποστολής γαλλικών δυνάμεων στην Ουκρανία». 

 


*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022

**O Γεώργιος Κουκάκης είναι, Διεθνολόγος, Κύριος Ερευνητής στο Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ), Research Associate στο HERMES Institute of International Affairs, Security and Geoeconomy, μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.), του παγκόσμιου δικτύου ΑΛΛΗΛΟΝ και της Mercury Negotiation Academy (MNA) καθώς και Εκπαιδευτής Ενηλίκων του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου