Οπαδική βία: Γιατί τα μέτρα έπρεπε να εφαρμοστούν πριν από το άνοιγμα των γηπέδων
Shutterstock
Shutterstock

Οπαδική βία: Γιατί τα μέτρα έπρεπε να εφαρμοστούν πριν από το άνοιγμα των γηπέδων

Ως «Λερναία Ύδρα» θα μπορούσε να περιγραφεί το φαινόμενο του χουλιγκανισμού στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του οποίου η χώρα μας αναζητά για πολλοστή φορά λύση. 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη το άνοιγμα των γηπέδων αλλά και τα νέα μέτρα που θεσπίζει για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Στις 6 Μαρτίου θα εγκατασταθούν σε όλα τα γήπεδα κάμερες, γεγονός που εάν δεν τηρηθεί δεν θα ανοίξει κανένα γήπεδο. Επίσης, ένα μήνα μετά, από τις 9 Απριλίου θα ελέγχεται ποιος μπαίνει στο γήπεδο μέσω του μέτρου της ταυτοπροσωπίας

Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Ελληνικής Αστυνομίας Αλέξανδρος Τσόκρης, ο οποίος διετέλεσε στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους σε θέσεις ευθύνης, τοποθετείται στο Liberal σχολιάζοντας κατά πόσο τα νέα μέτρα είναι ικανά να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό, ενώ παράλληλα παρουσιάζει επιπλέον μέτρα που είναι καλό να ληφθούν, αφού λειτουργούν αποτελεσματικά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. 

Συνέντευξη στην Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δυο νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Πώς τα αξιολογείτε; Είναι ικανά να θέσουν ένα τέλος στην οπαδική βία; 

Κυρία Μαραγκουδάκη, αρχικά να τονίσω ότι και τα δυο μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν αναγκαία και με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο. Η μοναδική ένσταση που έχω είναι ότι θα έπρεπε πρώτα να υλοποιηθούν, να ελεγχθούν και μετά να ανοίξουν τα γήπεδα. Εδώ λειτούργησε ανάποδα. Με εξαίρεση λίγα γήπεδα που διαθέτουν καλές υποδομές, τα περισσότερα δεν ξέρω εάν είναι σε θέση να υποστηρίξουν το εγχείρημα.

Τα γήπεδα ανοίγουν στις 13 Φεβρουαρίου και τρεις εβδομάδες μετά, στις 6 Μαρτίου θα λειτουργεί κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε η Πολιτεία να περιμένει να τηρηθούν τα μέτρα, να προβεί σε επιθεώρηση και εφόσον όλα λειτουργούσαν κανονικά να προχωρήσει στο άνοιγμα των γηπέδων.

Σαφώς και τα γήπεδα θα πρέπει να έχουν κάμερες αλλά θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο χειριστής.

Τι εννοείτε με την έννοια του χειριστή;

Εννοώ ότι θα πρέπει να μάθουμε ποιοι θα χειρίζονται το κλειστό σύστημα παρακολούθησης. Θα είναι το εκπαιδευμένο προσωπικό (σεκιούριτι) ή θα είναι το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας; Μέχρι σήμερα το κλειστό σύστημα το χειριζόταν η Αστυνομία, φαντάζομαι ότι αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται. Αλλά για να αποδώσει το μέτρο θα πρέπει να υπάρξει σωστή εκπαίδευση και προετοιμασία. 

Όσον αφορά το δεύτερο μέτρο, την ταυτοπροσωπία για την είσοδο των φιλάθλων θα πω ότι ήταν επιβεβλημένο. Ήρθε ο καιρός να σπάσει το «γκέτο» των θυρών. Αυτό που αντικρίζουμε στα γήπεδα της χώρας, είναι ελληνικό φαινόμενο. Στην Ευρώπη δεν συμβαίνει. Οι αρμόδιοι γνωρίζουν ποιος μπαίνει στο γήπεδο και τη θέση που κάθεται.

Έχετε ταξιδέψει με την επαγγελματική σας ιδιότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και έχετε βρεθεί σε πολλά ευρωπαϊκά γήπεδα. Δώστε μας εικόνα για το τι συμβαίνει στο εξωτερικό. 

Θα σας γυρίσω σε μια δεκαετία πίσω, όπου υπηρεσιακά ταξίδευα πολύ και έτυχε να δώσω το παρών σε πολλούς ευρωπαϊκούς αγώνες. Φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρχουν ριζικές αλλαγές στα μέτρα ασφαλείας, ίσως να είναι και πιο εξελιγμένα. Διαθέτουν υψηλές προδιαγραφές στις κάμερες ασφαλείας και άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό. 

Εκείνο που μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση ήταν ότι από τις κάμερες που βρίσκονται στην είσοδο των τουρνικέ απαγόρευαν την είσοδο στους «ανεπιθύμητους». Και μαντέψτε ότι στο Βέλγιο οι ίδιοι οι υπεύθυνοι των ομάδων είχαν δώσει μια μαύρη λίστα (blacklist) στην Αστυνομία και στο προσωπικό ασφαλείας στην οποία βρίσκονταν άτομα που είχαν προκαλέσει φθορές ή επεισόδια, αναφέροντας ότι δεν τους θέλουν.  

Να επισημάνω ότι σε καμία σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα δεν δίνεται άδεια για συμμετοχή στο πρωτάθλημα εάν δεν πληρούνται όροι και κανόνες όπως ροές, κάγκελα, τουρνικέ, ηλεκτρονικό εισιτήριο, ονομαστικές θέσεις, κάμερες. Σκεφτείτε πρόσφατα διεξήχθη μεγάλος ποδοσφαιρικός αγώνας και το κλειστό κύκλωμα των καμερών, δεν λειτουργούσε. Ωστόσο, κανένας και σε καμία σύσκεψη δεν μπορεί να υπογράψει ότι ο αγώνας χωρίς να λειτουργεί το κλειστό κύκλωμα καμερών δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο λόγος; Ξηλώθηκε την επόμενη ώρα.

Έπειτα στο εξωτερικό δεν εμπλέκεται η Αστυνομία καθόλου. Αστυνομικοί βρίσκονται περιφερειακά στις ροές, στην προσέλευση του κόσμου και θα κληθεί μονάχα εάν η κατάσταση δεν μπορεί να ελεγχθεί από τις δυνάμεις του γηπέδου, γεγονός σπάνιο. Η ασφάλεια των γηπέδων είναι θέμα της εκάστοτε ομάδας και όχι του Κράτους. Πρόκειται για τον κόσμο τους και οφείλουν να προστατεύσουν το… προϊόν τους. Η Ευρώπη έχει λάβει μέτρα, έχει γήπεδα, διαθέτει εκπαιδευμένο ιδιωτικό προσωπικό φύλαξης, το οποίο γνωρίζει μέχρι πώς να κάνει μια εκκένωση.

Τι αλλά μέτρα κρίνετε ότι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή;

Όσον αφορά τις υποδομές χρειάζονται επίσης ροές, στενές πόρτες, κάγκελα. Αλλά χρειάζεται και εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο θα προβαίνει σε εξονυχιστικούς ελέγχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οργάνωσης προσωπικού είναι και η Ρουμανία. Προσλαμβάνει υπαλλήλους ασφαλείας, οι οποίοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ασφάλεια του χώρου και τη σωστή διεξαγωγή ενός αγώνα.  

Για να καταλάβετε στο εξωτερικό δεν εμπλέκεται η Αστυνομία καθόλου. Για παράδειγμα, Βρετανοί αστυνομικοί βρίσκονται περιφερειακά στις ροές, στην προσέλευση του κόσμου και θα κληθεί μονάχα εάν η κατάσταση δεν μπορεί να ελεγχθεί από τις δυνάμεις του γηπέδου, γεγονός σπάνιο...

* Ο Αλέξανδρος Τσόκρης είναι Αστυνομικός Υποδιευθυντής της ΕΛ.ΑΣ., Εκπρόσωπος ΠΟΑΞΙΑ στο Κατώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων.