Θα εντείνουμε τις πιέσεις για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
Eurokinissi
Eurokinissi
M. Γκόντγουιν στο Liberal

Θα εντείνουμε τις πιέσεις για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Το αφήγημα της Βρετανίας για την ύπαρξη φιρμανιού που νομιμοποιεί την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν καταρρέει» δηλώνει στο Liberal και τον Νικόλα Ταμπακόπουλο η Μάρλεν Γκόντγουιν, πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πώς σχολιάζετε τη δήλωση της εκπροσώπου της Τουρκίας στην UNESCO πως δεν υπάρχει έγγραφο που να νομιμοποιεί την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν;

Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Τουρκία για αυτήν τη δήλωση και για την υποστήριξη όσον αφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Αυτό που ειπώθηκε αποδομεί στην ουσία τη θέση της Βρετανίας πως υπήρχε αγοραπωλησία των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τέτοιο φιρμάνι δεν υπάρχει που να νομιμοποιεί την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν το 1816.

Αυτό ήταν κάτι που το γνωρίζαμε, καθώς όπως αναφέρεται στη βιβλιογραφία, η Επιτροπή που συνεδρίασε για το αν θα αγοράσει ή όχι τα γλυπτά από τον Λόρδο Έλγιν έκανε πολλές ερωτήσεις, όπως και μέλη της κυβέρνησης σχετικά με το φιρμάνι. Και αυτό γιατί η σχετική ιταλική επιστολή είναι απλώς μια επιστολή, δεν ανέφερε κάπου ότι υπήρχε εξουσιόδοτηση από τους Οθωμανούς.

Εάν τη διαβάσει κανείς προσεκτικά θα δει ότι υπάρχουν ανακρίβειες. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, το θέμα αυτό είχαμε αρχίσει να το εξετάζουμε το 1983, όταν πληροφορηθήκαμε για πρώτη φορά από τη Μελίνα Μερκούρη ότι αυτό ήταν ένα προσχέδιο, πιθανότατα και όχι κάποιο επίσημο έγγραφο που ο Έλγιν είπε ότι κατείχε.

Αυτό που ανέφερε η εκπρόσωπος της Τουρκίας στην UNESCO ήταν η αλήθεια που όλοι γνωρίζαμε, αλλά νομίζω ότι αυτό που είναι σπουδαιότερο είναι πως η Τουρκία προσθέτει τη φωνή της δίπλα στην Ελλάδα και ενώνει τη δύναμή της μαζί με τις φωνές άλλων ανθρώπων στον κόσμο, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, που πιστεύουν  ότι τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν.

Ποια η στάση της βρετανικής κυβέρνησης στο εξής, ιδιαίτερα μετά τις επικείμενες εκλογές;

Πιστεύω πως οι πιέσεις για την επανένωση των Γλυπτών θα κορυφωθούν. Δυστυχώς όμως οι πολιτικοί συχνά αλλάζουν γνώμη, επομένως πρέπει να υπάρξει πίεση από όλες τις πλευρές.

Είμαστε σε μια χρονική στιγμή που η Βρετανία βρίσκεται σε μια άσχημη κατάσταση καθώς το 2016 είχαμε το δημοψήφισμα για την έξοδο από την Ε.Ε. και η οικονομία δεν πηγαίνει καλά. Έτσι, υπάρχουν πολλές προτεραιότητες για την επόμενη κυβέρνηση με συνέπεια τα γλυπτά του Παρθενώνα να μην αποτελούν ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ναι, θα ασκήσουμε πιέσεις όσο μπορούμε και θα επιδιώξουμε η νέα κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη νομοθεσία περί μουσείων. Βέβαια είναι δύσκολο να αλλάξει ο νόμος, αλλά μπορεί να τροποποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν τα γλυπτά του Παρθενώνα να επανενωθούν.

Είμαι σίγουρη πως ο πρωθυπουργός, το υπουργείο Εξωτερικών και η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο εργάζονται σκληρά για αυτήν την αλλαγή.  

Ακόμη θα υπάρξουν πιέσεις και από τα διπλωματικά κανάλια ώστε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές στις 4 Ιουλίου να μπορεί να τροποποιήσει τη νομοθεσία όπως είχε συμβεί και δύο φορές στο παρελθόν.

Η υπόθεση των γλυπτών του Παρθενώνα είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα, επειδή συνδέεται με τον Παρθενώνα και τα μνημεία της χώρας, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα σήμερα, όπως οι πόλεμοι. Η επανένωση αυτή συμβολίζει την ελπίδα. Και αυτό γιατί δείχνει ότι η ανθρωπότητα μπορεί να κάνει στην άκρη τα όποια πολιτικά ή άλλα προβλήματα και να πει ότι τα έργα τέχνης και τα μνημεία απαιτούν σεβασμό. Επομένως, πρέπει να τα επανενώσουμε.

Τέλος, μετά τις εκλογές θεωρείτε πως ήρθε η κατάλληλη χρονική στιγμή για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα; Ποια είναι τα εμπόδια;

Το είχαμε δει αυτό επί πρωθυπουργίας Μπλερ, τη στροφή δηλαδή για το εν λόγω ζήτημα, ο οποίος ήταν ένας αρκετά δημοφιλής πολιτικός. Το τότε κατεστημένο όμως εξέφρασε τον φόβο πως αν αρχίσουν τα μνημεία να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης, τότε το βρετανικό μουσείο θα κλείσει. Εκεί εκτίθενται πάνω από 8 εκατ. έργα τέχνης. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν πάνω από 100.000 ελληνικά εκθέματα. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν ζητά και τα 100.000 εκθέματα να επιστρέψουν. Αυτό δεν το ζήτησε ποτέ. Η Ελλάδα ζήτησε μόνο τα γλυπτά του Παρθενώνα. Και πιστεύω ότι η Βρετανία λόγω σεβασμού προς την Ελλάδα και προς τις διεθνείς σχέσεις θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να το κάνει δυνατό.