Θωμάς Γεράκης (Marc): Το Κέντρο και η Οικονομία κρίνουν τις εκλογές
Shutterstock
Shutterstock

Θωμάς Γεράκης (Marc): Το Κέντρο και η Οικονομία κρίνουν τις εκλογές

Οι εκλογές ως γνωστόν κερδίζονται στο Κέντρο και στην Οικονομία. Εκεί κρίθηκαν τον Μάιο, εκεί θα κριθούν και τώρα, τονίζει ο δημοσκόπος Θωμάς Γεράκης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Marc, μιλά για την κινούμενη άμμο στα δεξιά της ΝΔ, την όποια φθορά μπορεί να υποστεί η Πλεύση Ελευθερίας με την υπόθεση των ψηφοδελτίων, ενώ θεωρεί ότι - αν και δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί δημοσκοπικά - το θέμα της Ροδόπης θα επηρεάσει τόσο τους ψηφοφόρους που τοποθετούνται δεξιότερα της ΝΔ, όσο και τους κεντρώους.

Τέσσερις είναι οι μάχες των εκλογών, όπως λέει. Αυτή για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας της ΝΔ όπου ο στόχος φαίνεται εφικτός, αυτή για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά όπου επίσης δεν μεταβάλλονται οι συσχετισμοί, η σύγκρουση των εκτός Βουλής κομμάτων και κυρίως η μάχη στα δεξιότερα της ΝΔ. Εδώ, μπορεί να έχουμε ακόμη και «θύματα» - όπως λέει ο κ. Γεράκης- μετά και την εμφάνιση των Σπαρτιατών.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις; 

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες φαίνεται, με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, να έχουν απαντηθεί κάποια από τα πιο βασικά ερωτήματα της εξίσωσης: Αν η ΝΔ μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, αν ανεβαίνει ή πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιος κερδίζει τη μάχη των συσχετισμών στην Κεντροαριστερά.

Στα ερωτήματα αυτά, οι τελικές απαντήσεις δεν θα κρύβουν εκπλήξεις. Οι συσχετισμοί δεν φαίνεται να μεταβάλλονται αισθητά στα ρετιρέ της πολιτικής σκηνής. Με μικροδιαφορές, οι τελευταίες μετρήσεις αποτυπώνουν περίπου το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.

Τελικά, πόσες και ποιες μάχες θα κρίνουν το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου;

Στην πρώτη μάχη, αυτήν για την κατάκτηση αυτοδυναμίας της ΝΔ, ο στόχος φαίνεται πιο εφικτός απ' ότι πριν από μερικές εβδομάδες. Το δείχνει τόσο η εκτίμηση ψήφου, όπου η ΝΔ υπολογίζεται μεταξύ 39% και 43,4%, όσο και η απάντηση των πολιτών στο ερώτημα «τι κυβέρνηση προτιμάτε». Το ποσοστό αυξάνεται και κινείται στο 43,8%. 

Ούτε και στη δεύτερη μάχη, αυτήν για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά, μεταβάλλονται ιδιαίτερα οι συσχετισμοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα είναι δεύτερο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ τρίτο. Δεν αναμένεται κάποια ανατροπή ή σοβαρή αλλαγή των συσχετισμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ 18-21,6% στην εκτίμηση ψήφου, με κεντρική τιμή στο 19,8%. Το τελικό του ποσοστό θα εξαρτηθεί φυσικά και από την αποχή. Είναι δηλαδή πιθανό ένα κόμμα να πάρει λιγότερες ψήφους στην κάλπη, αλλά επειδή η αποχή θα είναι μεγαλύτερη, να λάβει το ίδιο ποσοστό. Το ΠΑΣΟΚ κινείται επίσης πέριξ των ποσοστών που έλαβε την 21η Μαΐου. 

Η τρίτη μάχη είναι αυτή των μικρότερων κομμάτων που πλησίασαν αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή, όπου τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η Πλεύση Ελευθερίας και τις μικρότερες το Μέρα 25.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως συγκεντρώνει η τέταρτη μάχη, αυτή στα δεξιότερα της ΝΔ, όπου το τοπίο μοιάζει με κινούμενη άμμο.

Είναι τέτοια η ρευστότητα στα δεξιά της ΝΔ που μπορεί να κρίνει το όριο της αυτοδυναμίας; 

Ναι, διότι μπορεί να δούμε από εξακομματική έως και οκτακομματική Βουλή. Διότι από το άθροισμα των ποσοστών όσων κομμάτων μείνουν εκτός Βουλής, εξαρτάται το όριο της αυτοδυναμίας και η κατανομή των εδρών στο νέο Κοινοβούλιο.

Η μάχη δεξιότερα της ΝΔ μπορεί να έχει ακόμα και θύματα. Δηλαδή, να μείνει εκτός κάποιο κόμμα απ' όσα είχαν εισέλθει το Μάιο στην Βουλή, μετά και την εμφάνιση των Σπαρτιατών, τους οποίους μετρήσαμε πολύ γρήγορα στο 1,4% και φαίνεται να έχουν τάση ανόδου, συμπιέζοντας τα όμορα κόμματα. 

Τα κόμματα αυτά «κανιβαλίζουν» το ένα το άλλο. Οι Σπαρτιάτες εισπράττουν κυρίως από Ελληνική Λύση και από Νίκη. Τα πάντα είναι ανοικτά. Να μπουν στην Βουλή και ένα ή και δύο από τα ευρισκόμενα δεξιότερα της ΝΔ κόμματα ή και να αλληλοεξουδετερωθούν και να μείνει εκτός κάποιος από τους μέχρι χθες σίγουρους.

Πώς φαίνεται να επηρεάζει εκλογικά το πολιτικό σκηνικό η Ροδόπη; 

Θα απαντηθεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις ως προς το ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν. Εκτιμώ ότι θα επηρεάσει τόσο τους ψηφοφόρους που τοποθετούνται δεξιότερα της ΝΔ, όσο και τους κεντρώους. Πρόκειται πάντως για ένα εθνικά πολύ ευαίσθητο θέμα και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε, όχι ως ευκαιρία για να κερδηθούν μερικές επιπλέον χιλιάδες ψήφοι. 

Η κα. Κωνσταντοπούλου εισπράττει φθορά από την υπόθεση της «καρατόμησης» υποψηφίων βουλευτών από τα ψηφοδέλτια της Πλεύσης, προκειμένου να αντικατασταθούν με πρόσωπα του στενού της κύκλου; 

Η απάντηση είναι η ίδια με αυτήν στο προηγούμενο ερώτημα. Η όποια πιθανή φθορά υπάρξει για την κα. Κωνσταντοπούλου θα καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις της επόμενης εβδομάδας. Θεωρώ πιθανό η υπόθεση αυτή να έχει κάποιο κόστος στα δημοσκοπικά ποσοστά της Πλεύσης.

Δέκα μέρες πριν την κάλπη, ποιο κόμμα εμφανίζει τη μεγαλύτερη συσπείρωση; 

Η ΝΔ με ποσοστό άνω του 90%. Καταγράφουμε επίσης, ότι οι ψηφοφόροι της έχουν την ισχυρότερη πρόθεση συμμετοχής στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Η πιθανή αποχή φαίνεται πως θα επηρεάσει τη ΝΔ λιγότερο από ό,τι τα άλλα κόμματα. Το λέω διότι όσοι ψήφισαν την ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές και δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ξαναψηφίσουν είναι μόλις 4%. Στα υπόλοιπα κόμματα, τα ποσοστά είναι διπλάσια, της τάξης του 9-10%.

Επίσης, στο ερώτημα αν ψηφίσουν το ίδιο ή άλλο κόμμα, οι ψηφοφόροι της ΝΔ καταγράφουν την υψηλότερη πιστότητα. Ότι θα επιλέξει άλλο κόμμα απαντά μόνο το 4,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ, έναντι 9,1% του ΣΥΡΙΖΑ και 13,1% για το ΠΑΣΟΚ.

Από ποιες δεξαμενές κερδίζουν ή χάνουν τα τρία μεγάλα κόμματα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποιες διαρροές κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, προς την Πλεύση Ελευθερίας, ενώ έχει κάποιες εισροές από το ΚΚΕ και από την Πλεύση. Ίδια η εικόνα και για το ΠΑΣΟΚ. Εμφανίζει μια συσπείρωση κοντά στο 80%, χάνει προς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας, αλλά ταυτόχρονα κερδίζει από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και άλλα μικρότερα κόμματα.

Τόσο στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και σε εκείνη του ΠΑΣΟΚ, οι μετακινήσεις από και προς άλλα κόμματα, είναι τέτοιες ώστε αλληλοεξουδετερώνονται. Το «πάρε- δώσε» βγάζει μηδενικό αποτέλεσμα. Στη ΝΔ δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα. Η εικόνα είναι περίπου η ίδια με αυτήν των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Τα πάντα δείχνουν προδιαγεγραμμένα. Μπορεί να έχουμε εκπλήξεις;

Όχι μεγάλες και όχι στην κορυφή της εκλογικής κατάταξης. Η αυτοδυναμία της ΝΔ φαίνεται να κλειδώνει, ενώ ανατροπές στο χώρο της Κεντροαριστεράς δεν διαφαίνονται. Εκπλήξεις ίσως να έχουμε από τα μικρότερα κόμματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος του εφησυχασμού.  

Παραμένει στο τραπέζι. Είναι διαφορετικό να επιλέγεις ένα κόμμα στην δημοσκόπηση από την άνεση του σπιτιού σου και διαφορετικό να επικυρώνεις την ψήφο σου στην κάλπη. Οι πιθανότητες ωστόσο να υπάρξει μεγάλη χαλάρωση μειώνονται, καθώς δέκα μέρες πριν την 25η Ιουνίου τόσο η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, όσο και η πρόθεση τους να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν το ίδιο κόμμα, είναι υψηλές. 

Τελικά τι είναι αυτό που έχει κρίνει κατά την γνώμη σας το πολιτικό τοπίο της επόμενης ημέρας;

Οι εκλογές ως γνωστόν κερδίζονται στο Κέντρο και στην Οικονομία. Εκεί κρίθηκε η νίκη της ΝΔ τον Μάιο και εκεί θα κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και στις 25 Ιουνίου.

Η πολιτική υπεροχή του Μητσοτάκη επιβεβαιώνεται από τις απαντήσεις στο ερώτημα για την «ταύτιση των ψηφοφόρων με τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών». Το 39,4% δηλώνει ότι ταυτίζεται με τις απόψεις Μητσοτάκη, το 17,2% με αυτές του Τσίπρα, το 8,9% με του Ανδρουλάκη, 6,5% με του Κουτσούμπα, 5,3% με του Βελόπουλου, 3,5% με της Κωνσταντοπούλου, 2,8% με του Βαρουφάκη και 2,4% με του Νατσιού. Στην πράξη, το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Μητσοτάκης ισούται με το άθροισμα των ποσοστών που συγκεντρώνουν όλοι μαζί και οι τέσσερις άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, που θα καθίσουν μαζί του στο τραπέζι του debate, όποτε αυτό γίνει.

Το ποσοστό εμπιστοσύνης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και η ισχυρή επιθυμία για αυτοδυναμία της ΝΔ δεν προέρχεται μόνο από τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Προέρχεται και από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων οι οποίοι αξιολογούν την κυβερνητική πρόταση της ΝΔ ως την πλέον εφικτή και αξιόπιστη σε όλους τους βασικούς τομείς και ιδιαίτερα στην οικονομία.