«Διαστημικά απορριμματοφόρα» από τη Βρετανία
Shutterstock
Shutterstock

«Διαστημικά απορριμματοφόρα» από τη Βρετανία

«Λύση» στα διαστημικά «σκουπίδια», στους ανενεργούς δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, φαίνεται να είναι ειδικές συσκευές-«διαστημικά απορριμματοφόρα». Στην κατασκευή τους προχωρούν μέσω ειδικής τεχνολογίας δύο εταιρείες στη Μεγάλη Βρετανία, η ClearSpace και η Astroscale, οι οποίες καλούνται να σχεδιάσουν ένα πρότυπο το οποίο θα μπορεί να εντοπίσει και να συλλάβει δύο δορυφόρους που δεν λειτουργούν και στη συνέχεια να τους πετάξει στην ατμόσφαιρα όπου θα καούν, κατά την αποστολή καθαρισμού το 2026.

Αυτά αναφέρει το SkyNews, σημειώνοντας ότι ολοένα και αυξάνεται η ποσότητα των συντριμμιών που περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη με ταχύτητα 18.000 mph., ενώ τυχόν σύγκρουση των συντριμμιών με κρίσιμους δορυφόρους θα μπορούσε να καταστρέψει τις καθημερινές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών και της πλοήγησης GPS.

Σύμφωνα με το SkyNews, το διαστημικό σκάφος που κατασκευάζει η ClearSpace παραπέμπει σε ένα γιγάντιο καλαμάρι, με πολλαπλά χέρια να απλώνονται για να τυλίγονται γύρω από έναν δορυφόρο-στόχο. Αποτελείται από ειδικό μηχανισμό λόγω του οποίου «μπορούμε να περιφέρουμε εντελώς το αντικείμενο προτού το τραβήξουμε σφιχτά μέσα για να βεβαιωθούμε ότι δεν μπορεί να γλιστρήσει και δεν μπορεί να πάει προς την κατεύθυνση που δεν περιμένουμε», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το διαστημόπλοιο που θα χρησιμοποιήσει η Astroscale αποτελείται από ένα μακρύ ρομποτικό βραχίονα για να αρπάζει το δορυφόρο που δεν θα λειτουργεί. Σε αυτή την περίπτωση, το διαστημόπλοιο θα πρέπει να λειτουργεί αυτόνομα. Η εταιρεία ελπίζει ότι οι κατασκευαστές δορυφόρων θα αρχίσουν να προσθέτουν μια τυποποιημένη πλάκα πρόσδεσης στα σχέδιά τους για να διευκολύνουν ένα άλλο διαστημόπλοιο να κλειδώσει, είτε για να το ανεφοδιάσει και να το σέρβις είτε να το αφαιρέσει από την τροχιά.