Το ελληνικό κράτος γυρίζει σελίδα
Ψηφιακή Διακυβέρνηση

Το ελληνικό κράτος γυρίζει σελίδα

Τη μετάβαση του ελληνικού δημοσίου στη ψηφιακή εποχή σηματοδοτεί ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύνολο πρωτοβουλιών που θα βάλουν σπάσουν οριστικά τα δεσμά της γραφειοκρατίας, της σφραγίδας και του φαξ.

Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, προσωπικός αριθμός του Πολίτη, κατάργηση του φαξ στο Δημόσιο, ψηφιακές υπογραφές και σφραγίδες, θεσμοθέτηση του Cloud First Policy, είναι μερικές μόνο από τις διατάξεις που περιλαμβάνει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση εντός των επομένων τριών εβδομάδων.

Με το ίδιο νομοσχέδιο κωδικοποιούνται πάνω από 125 διατάξεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες νόμους της προηγούμενης δεκαπενταετίας για την πληροφορική, ανανεώνοντάς τους με τα σημερινά δεδομένα.

Πρακτικά πρόκειται για συνέχεια του νόμου για το Επιτελικό Κράτος, με τρόπο που θεμελιώνει την τεχνολογική εξέλιξη της χώρας, δίνοντας έμφαση τόσο στον αναπτυξιακό χαρακτήρα όσο και στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών.

Ενδεικτικά, το νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Δημόσιο τομέα και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, και εισάγει νέες διατάξεις για να συγκροτηθεί η απαραίτητη θεσμική και νομοθετική βάση για την εξέλιξη του Ψηφιακού Κράτους την επόμενη δεκαετία. Με τον τρόπο αυτό πολίτες, επιχειρήσεις, αλλά και  δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα χρειάζεται να ανατρέχουν στην πανσπερμία διατάξεων που ισχύουν τώρα ενώ παράλληλα το κράτος θα είναι σε θέση να προσαρμόζεται στις ταχέως εξελισσόμενες και πολλές φορές φαινομενικά αντικρουόμενες, τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις, προστατεύοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.

Ψηφιακή επανάσταση εν εξελίξει
Οι διατάξεις του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνιστούν μια επανάσταση αφού εκτείνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα υπηρεσιών του Δημοσίου. Συγκεκριμένα ο νέος Κώδικας περιλαμβάνει τις εξής βασικές προβλέψεις και αλλαγές:

Αριθμός του Πολίτη: Ρόλο κλειδί στη σχέση του πολίτη με το κράτος θα έχει η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Αριθμού. Ο Προσωπικός Αριθμός θα εξυπηρετεί την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Θα αποδίδεται μία αφορά σε κάθε φυσικό πρόσωπο και δεν θα μεταβάλλεται. Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί ΑΦΜ, αυτός αποτελεί και τον Προσωπικό Αριθμό.

Θεσμοθετείται, επίσης, το Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, το μοναδικό σημείο της δημόσιας Διοίκησης, όπου ο πολίτης θα δηλώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, ώστε να ενημερώνονται όλοι οι δημόσιοι φορείς και να μην απαιτείται τα φυσικά πρόσωπα να τα δηλώνουν ή να τα επικαιροποιούν σε κάθε φορέα. 

Ηλεκτρονικά Έγγραφα: Με το νέο νομοσχέδιο θεσμοθετούνται ολοκληρωμένες ρυθμίσεις για την έκδοση ηλεκτρονικών δημοσίων εγγράφων και την ψηφιακή διακίνησή τους. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν και τα ηλεκτρονικά ιδιωτικά έγγραφα. Επιπλέον, εισάγονται ρυθμίσεις για την ισχύ των ηλεκτρονικών δημόσιων και ιδιωτικών εγγράφων μετά την εκτύπωσή τους. Επιπλέον, η ισχύς των ηλεκτρονικών εγγράφων επεκτείνεται και στις διαδικασίες ενώπιον όλων των δικαστηρίων, σε μια προσπάθεια να απολοποιηθούν οι διαδικασίες απόδοσης Δικαιοσύνης.

Cloud First Policy: Το ελληνικό Δημόσιο πάει στο «σύννεφο» οριστικά και αυτό είναι κάτι που προβλέπεται και στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, υιοθετείται η πρακτική  του cloud first policy, όπου κανόνας είναι η προτεραιότητα στην επιλογή υπηρεσιών νέφους από όλους τους δημόσιους φορείς με την υποχρέωση χρήσης είτε των κεντρικών υποδομών κυβερνητικού νέφους (G-Cloud) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, είτε άλλων υποδομών public cloud από πιστοποιημένους παρόχους.

Νέα Διαύγεια:  Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο η Διαύγεια εκσυγχρονίζεται νόμο ενώ ταυτόχρονα καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης ατομικών διοικητικών πράξεων σε ΦΕΚ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Επιπλέον, η διαδικασία δημοσίευσης των ατομικών διοικητικών πράξεων απλουστεύεται μέσω της δημοσίευσης αποκλειστικά στη Διαύγεια.

Κώδικας επικοινωνιών: Ενσωματώνοντας τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΕΕ,  η ελληνική νομοθεσία τροποποιείται για το πέρασμα στην εποχή του 5G. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, 30 Απριλίου, υπεγράφη από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Στέλιο Πέτσα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος, με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα.

Ρέκβιεμ για το φαξ: Είναι η είδηση που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση τις προηγούμενες ημέρες. Οι ημέρες του… αιθαλούς φαξ λαμβάνουν τέλος στο ελληνικό Δημόσιο. Εφεξής, παρέχονται άλλες δυνατότητες επικοινωνίας των φορέων του δημόσιου τομέα μεταξύ τους, με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ή μέσω email. 

Ανοικτά Δεδομένα: Πρόκειται για βασικό στοιχείο του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και προβλέπει την καθιέρωση, ενδυνάμωση και διεύρυνση της αρχής της ανοικτής (και κατά κανόνα δωρεάν) διάθεσης και περαιτέρω χρήσης των εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων, που βρίσκονται στην κατοχή των φορέων του δημόσιου τομέα και τα ερευνητικών ιδρυμάτων.