Έρευνα: Πόσο ασφαλείς είναι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Shutterstock
Shutterstock
Τechradar

Έρευνα: Πόσο ασφαλείς είναι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Μόνο το 53% των επιχειρήσεων που εισέρχονται στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης εμφανίζουν κερδοφορία. Είναι όμως μια ασφαλής τακτική κερδοφορίας η επένδυση των επιχειρήσεων στην AI;

Ως «δοκιμαστικές και εσφαλμένες», χαρακτηρίζει τις προσπάθειες των επιχειρήσεων να κερδοφορήσουν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, μία έκθεση της Ardoq, τονίζοντας ότι τρεις στους πέντε (61%) CIOs, δηλώνουν ότι οι επενδύσεις τους οδηγούνται από το φόβο μήπως χρεοκοπήσουν.

Ωστόσο, το 79% των επιχειρήσεων, θεωρούν ότι οι επενδύσεις στις αναδυόμενες τεχνολογίες είναι επιτακτικές, εκφράζοντας την ανησυχία ότι μπορεί να μείνουν πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Μεταξύ των 700 CIOs και ηγετών πληροφορικής σε μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους, τέσσερις στους πέντε (82%) συμφώνησαν ότι είναι εύκολο να συνδέσεις ένα προϊόν με την Τεχνητή Νοημοσύνη για να το κάνεις πιο ελκυστικό στο καταναλωτικό κοινό, χωρίς απαραίτητα να δημιουργηθούν απτά επιχειρηματικά οφέλη για την επιπλέον δαπάνη.

Τα δύο τρίτα (65%) θεώρησαν επίσης ότι οι επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι υψηλού κινδύνου, υποδηλώνοντας μια αίσθηση αβεβαιότητας γύρω από τις προσδοκίες τους όσον αφορά την απόδοση των επενδύσεων αυτών.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι η μόνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη των στόχων μίας επιχείρησης. Ωστόσο, στη σημερινή ταχέως εξελισσόμενη ψηφιακή εποχή, όσοι μπορούν να υιοθετήσουν γρήγορα νέες τεχνολογίες και να τις ενσωματώσουν στον ιστό της επιχείρησής τους μπορούν να ξεκλειδώσουν τεράστια οφέλη», σχολίασε ο Διευθύνων σύμβουλος της Ardoq, Έρικ Μπάκσταντ.

Ο Μπάκσταντ υπογράμμισε επίσης τη στρατηγική που πρέπει να γίνεται από μία επιχείρηση για τις δαπάνες AI: «Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν οικονομικούς κινδύνους, καθώς ενδέχεται να διαπιστώσουν ότι οι τεχνολογικές τους επενδύσεις δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μέση επιχείρηση ξοδεύει 43,4 εκατ. δολάρια σε αναδυόμενες τεχνολογίες κάθε χρόνο, ωστόσο η έλλειψη ενός ισχυρού συστήματος πρόβλεψης ROI προβλέπει ότι κάποια από τα κεφάλαια αυτά χάνονται.