ESA: Ο λόγος που το 2027 θα στείλει έναν δορυφόρο στο διάστημα απλά για να καεί
Shutterstock
Shutterstock

ESA: Ο λόγος που το 2027 θα στείλει έναν δορυφόρο στο διάστημα απλά για να καεί

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) θέλει να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο για να παρακολουθεί στενά πώς διασπάται κατά τη διάρκεια της πύρινης επανεισόδου του στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η ESA ανέθεσε τη σύμβαση στον ευρωπαϊκό τεχνολογικό όμιλο Deimos για να ξεκινήσει την ανάπτυξη του Destructive Reentry Assessment Container Object, ή εν συντομία DRACO. 

Το διαστημόπλοιο θα έχει ως στόχο να συλλέξει μοναδικά δεδομένα καθώς εισέρχεται ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης και αποσυντίθεται. 

Η αποστολή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2027.

Ο στόχος είναι να κατανοήσουμε πώς διασπώνται οι δορυφόροι, ώστε να μπορούν να σχεδιαστούν ώστε να αποσυντίθενται και να καίγονται πληρέστερα. 

Η αποστολή θα βοηθήσει επίσης στην αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο τα γεγονότα επανεισόδου στο διαστημόπλοιο επηρεάζουν το περιβάλλον, μελετώντας πώς αλληλεπιδρούν μέρη και σωματίδια από το διαστημόπλοιο με την ανώτερη ατμόσφαιρα και ποια υποπροϊόντα δημιουργούνται.

Για να γίνει αυτό, μέρος του διαστημικού σκάφους DRACO, μεγέθους πλυντηρίου 200 κιλών θα σχεδιαστεί για να διασπάται ακριβώς όπως ένας κανονικός δορυφόρος. Όμως, θα περιλαμβάνει επίσης μια ειδικά σχεδιασμένη κάψουλα 15,7 ιντσών (40 εκατοστών) ικανή να επιβιώνει από τις τεράστιες δυνάμεις της επανεισόδου ενώ θα μετράει θερμοκρασίες και άλλες δυνάμεις.

Μετά την επανείσοδο, η κάψουλα θα αναπτύξει ένα αλεξίπτωτο και, ενώ κατεβαίνει, θα μεταδώσει τα πολύτιμα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις τέσσερις κάμερες και τους 200 αισθητήρες της DRACO προτού χαθεί στους ωκεανούς.

«Η επιστήμη της επανεισόδου είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο του σχεδιασμού των προσπαθειών κατάρρευσης. Πρέπει να αποκτήσουμε περισσότερη εικόνα για το τι συμβαίνει όταν οι δορυφόροι καίγονται στην ατμόσφαιρα, καθώς και να επικυρώσουμε τα μοντέλα επανεισόδου μας», δήλωσε ο Holger Krag, επικεφαλής διαστημικής ασφάλειας της ESA.