Funds της Μέσης Ανατολής επενδύουν δισ. δολάρια σε startups Τεχνητής Νοημοσύνης της Silicon Valley
Shutterstock
Shutterstock
CNBC

Funds της Μέσης Ανατολής επενδύουν δισ. δολάρια σε startups Τεχνητής Νοημοσύνης της Silicon Valley

Τα κρατικά ταμεία πλούτου από τη Μέση Ανατολή αναδεικνύονται σε βασικούς υποστηρικτές των αγαπημένων προϊόντων Τεχνητής Νοημοσύνης της Silicon Valley.

Πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Κατάρ, επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους και στρέφονται σε επενδύσεις τεχνολογίας, ως αντιστάθμισμα. Τον τελευταίο χρόνο, η χρηματοδότηση για εταιρείες AI από κράτη της Μέσης Ανατολής έχει πενταπλασιαστεί, σύμφωνα με στοιχεία του Pitchbook.

Η MGX, ένα νέο ταμείο Τεχνητής Νοημοσύνης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι μεταξύ των επενδυτών που ήθελαν να «πάρουν ένα κομμάτι» της τελευταίας χρηματοδότησης της OpenAI αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν δύο πηγές στο CNBC. Ο γύρος χρηματοδότης για την OpenAI αναμένεται να φτάσει στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, είπαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές.

Λίγα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου έχουν αρκετά «βαθιές τσέπες» για να ανταγωνιστούν τις επιταγές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονται από εταιρείες όπως η Microsoft  και Amazon.  Αλλά αυτά τα κρατικά ταμεία δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βρουν μετρητά για συμφωνίες AI. Επενδύουν για λογαριασμό των κυβερνήσεών τους, οι οποίες έχουν βοηθηθεί από την άνοδο των τιμών της ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Ο συνολικός πλούτος των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ή GCC, αναμένεται να αυξηθεί από 2,7 τρισ.δολάρια σε 3,5 τρισ. δολάρια μέχρι το 2026, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, ή PIF, έχει ξεπεράσει τα 925 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει επιδοθεί σε ένα επενδυτικό οργασμό στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Όραμα 2030» του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Το PIF έχει επενδύσεις σε εταιρείες όπως η Uber, ενώ δαπανά επίσης πολλά χρήματα για το πρωτάθλημα γκολφ LIV και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Η Mubadala των ΗΑΕ έχει επίσης επενδύσει στον ανταγωνιστή του OpenAI, Anthropic, και είναι μεταξύ των πιο ενεργών επενδυτών venture, με οκτώ συμφωνίες Τεχνητής Νοημοσύνης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το Pitchbook. Η Anthropic απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης χρημάτων από τους Σαουδάραβες στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια, ανέφεραν πηγές στο CNBC. 

Η PIF της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται σε συνομιλίες για τη δημιουργία μιας συνεργασίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz. Δημιούργησε επίσης ένα ειδικό ταμείο Τεχνητής Νοημοσύνης που ονομάζεται Saudi Company for Artificial Intelligence ή SCAI.

Ωστόσο, το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του βασιλείου παραμένει ένα ζήτημα για ορισμένους δυτικούς εταίρους και νεοφυείς επιχειρήσεις. Η πιο αξιοσημείωτη περίπτωση τα τελευταία χρόνια ήταν η φερόμενη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, ένα γεγονός που προκάλεσε διεθνή αντίδραση στην επιχειρηματική κοινότητα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Μέση Ανατολή που «ρίχνει χρήματα» στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Το γαλλικό κρατικό ταμείο Bpifrance έχει υπογράψει 161 συμφωνίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ ο Temasek από τη Σιγκαπούρη έχει ολοκληρώσει 47, σύμφωνα με το Pitchbook. Η GIC, ένα άλλο ταμείο που υποστηρίζεται από τη Σιγκαπούρη, έχει ολοκληρώσει 24 συμφωνίες.

Η «πλημμύρα» μετρητών έχει κάνει ορισμένους επενδυτές της Silicon Valley να ανησυχούν για  φαινόμενο SoftBank, αναφερόμενοι στο Vision Fund του Masayoshi Son. Η SoftBank υποστήριξε κυρίως την Uber και τη WeWork, ωθώντας τις εταιρείες σε υψηλές αποτιμήσεις πριν από τη δημόσια εγγραφή τους. Η WeWork οδηγήθηκε σε πτώχευση πέρυσι, αφού αποτιμήθηκε από τη SoftBank σε 47 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Για τις ΗΠΑ, το να επενδύουν τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια σε αμερικανικές εταιρείες και όχι σε παγκόσμιους αντιπάλους όπως η Κίνα, αποτελεί γεωπολιτική προτεραιότητα. Ο Jared Cohen του Goldman Sachs Global Institute δήλωσε ότι υπάρχει ένα δυσανάλογο ποσό κεφαλαίων που προέρχεται από έθνη όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και μια προθυμία να το αναπτύξουν σε όλο τον κόσμο. Τα περιέγραψε ως «γεωπολιτικά κράτη που ταλαντεύονται».