Γιατί η ΕΕ επενδύει 8 δισ. στην επόμενη γενιά υπερυπολογιστών

Γιατί η ΕΕ επενδύει 8 δισ. στην επόμενη γενιά υπερυπολογιστών

Να προλάβει το τραίνο των εξελίξεων στο πεδίο της υπερυπολογιστικής και της ανάλυσης δεδομένων επιχειρεί η Ευρώπη και για τον λόγο αυτό θα επενδύσει οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη υπερυπολογιστών επόμενης γενιάς, τα επόμενα 13 χρόνια.

Συγκεκριμένα, μέσω της κοινής πρωτοβουλίας EuroHPC που πρότεινε η Κομισιόν, ορίζει τους εξής στόχους μέχρι το 2033:

- περαιτέρω ανάπτυξη στην ΕΕ μιας παγκόσμιας κλάσης υπερυπολογιστών και υποδομών δεδομένων, με γνώμονα τις βασικές επιστημονικές, βιομηχανικές και κοινωνικές εφαρμογές.

-ανάπτυξη υποδομών κβαντικής υπολογιστικής και κβαντικής προσομοίωσης, που θα επιτρέψει την επιτάχυνση της υπολογιστικής ικανότητας ορισμένων από τους υφιστάμενους υπερυπολογιστές.

- ενοποίηση των ευρωπαϊκών υπερυπολογιστικών και κβαντικών πόρων και διαθεσιμότητά τους σε ένα ευρύ φάσμα δημόσιων και ιδιωτών χρηστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- επέκταση και διεύρυνση της χρήσης υπερυπολογιστών σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών και βιομηχανικών χρηστών, για παράδειγμα βοηθώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτύξουν καινοτόμες προϊόντα και υπηρεσίες.

- θέσπιση μεγάλων πιλοτικών εφαρμογών σε βασικούς βιομηχανικούς τομείς.

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων θα εξασφαλίσει παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, θα ενισχύσει την αυτονομία της στον τομέα των δεδομένων και θα επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στη βιομηχανία.

H πρόταση της Κομισιόν έρχεται σε συνέχεια της προ μηνών απόφασης για την επιλογή οκτώ κόμβων, σε διαφορετικά κράτη μέλη, που θα φιλοξενήσουν τις νέες υπερυπολογιστικές διατάξεις της Ένωσης.  Συγκεκριμένα, οι πρώτοι υπερυπολογιστές της ΕΕ θα βρίσκονται στη Σόφια (Βουλγαρία), την Οστράβα (Τσεχία), τη Καγιαάνη (Φινλανδία), τη Μπολόνια (Ιταλία), το Μπίσσεν (Λουξεμβούργο), το Μίνιο (Πορτογαλία), το Μάριμπορ (Σλοβενία) και τη Βαρκελώνη (Ισπανία).

Η ικανότητα ενός υπερυπολογιστή να υπολογίζει και να μοντελοποιεί πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις είναι ο λόγος που τους καθιστά τόσο σημαντικό εργαλείο για τους ερευνητές. Οι αλληλεπιδράσεις αυτές  μπορεί να περιλαμβάνουν την εξέλιξη ενός καταστροφικού καιρικού φαινομένου, τη δημιουργία νέων υλικών ή τον τρόπο με τον οποίο τα ανθρώπινα κύτταρα αντιδρούν σε ένα νέο φάρμακο. Επιπλέον, οι υπερυπολογιστές αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα ερευνών για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η πρόταση της Κομισιόν ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία, αφού στην νέα ψηφιακή εποχή δεν αρκεί μόνο η συλλογή μεγάλου όγκου δεδομένων, αλλά κυρίως η επεξεργασία τους. Η έλλειψη υποδομών υπερυπολογιστικής ισχύος πρακτικά μηδενίζει τη δυνατότητα επεξεργασίας Big Data, οπότε σε αυτή την περίπτωση η Ευρώπη θα πρέπει να στραφεί σε «άλλους» (βλ. ΗΠΑ, Κίνα) για την επεξεργασία των δεδομένων.