Η Oracle σχεδιάζει την τροφοδοσία ενός data center με πυρηνικούς αντιδραστήρες
Shutterstock
Shutterstock
Quartz

Η Oracle σχεδιάζει την τροφοδοσία ενός data center με πυρηνικούς αντιδραστήρες

Ο γίγαντας της πληροφορικής Oracle παρουσίασε τα τριμηνιαία κέρδη τη Δευτέρα (09/09), σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα ήταν 13 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 8% σε σχέση με πέρυσι- τα καθαρά κέρδη ήταν 2,9 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 23%.

Αν και οι μετοχές αυξήθηκαν περισσότερο από 11% μετά την έκθεση, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της Τρίτης, η ευκαιρία αποκάλυψε μια άλλη εντυπωσιακή εξέλιξη από τον ιδρυτή της, Larry Ellison.

«Βρισκόμαστε στη μέση του σχεδιασμού ενός κέντρου δεδομένων που είναι βόρεια του ενός gigawatt», δήλωσε στην κλήση για τα κέρδη της εταιρείας. «Η τοποθεσία και η θέση ισχύος που έχουμε εντοπίσει, έχουν ήδη πάρει οικοδομικές άδειες για τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες. Πρόκειται για τους μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για την τροφοδοσία του κέντρου δεδομένων. Αυτό είναι το πόσο τρελό γίνεται. Αυτό συμβαίνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν το 2% όλων των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών

Τα εκπαιδευτικά μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης και οι γιγαντιαίες αποθήκες υπολογιστών που τα διαχειρίζονται, καθώς και το υπόλοιπο διαδίκτυο, είναι πολύ ακριβά από πλευράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο επικεφαλής μάρκετινγκ της Arm Holdings, Ami Badani, δήλωσε τον Απρίλιο ότι τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν το 2% όλων των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί εάν αυτή η τεχνολογία συνεχίσει να υιοθετείται ευρύτερα.

«Δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις εξελίξεις της Τεχνητής Νοημοσύνης χωρίς να αντιμετωπίσουμε την ενέργεια», δήλωσε ο Badani. «Το ChatGPT απαιτεί 15 φορές περισσότερη ενέργεια από μια παραδοσιακή αναζήτηση στο διαδίκτυο», πρόσθεσε.

Σε μια έκθεση νωρίτερα φέτος σχετικά με την αναμενόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η Διεθνής Ένωση Ενέργειας ανέφερε ότι τα κέντρα δεδομένων θα αποτελούν το ένα τρίτο των νέων ενεργειακών αναγκών στις ΗΠΑ μέχρι το 2026 και θα υπερδιπλασιαστούν παγκοσμίως μέχρι το 2026 σε 1.000 τεραβατώρες.

«Η ζήτηση αυτή είναι περίπου ισοδύναμη με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας», δήλωσε ο ΔΟΕ. «Οι επικαιροποιημένοι κανονισμοί και οι τεχνολογικές βελτιώσεις, μεταξύ άλλων όσον αφορά την αποδοτικότητα, θα είναι ζωτικής σημασίας για τη συγκράτηση της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας».

Σύμφωνα με το qz.com, η Oracle δεν είναι το μόνο τεχνολογικό όνομα που μπαίνει στο παιχνίδι της πυρηνικής ενέργειας. Η Amazon Web Services διερεύνησε μια συμφωνία για να χρησιμοποιήσει μέρος της για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων της, και η Microsoft συνιδρυτής Bill Gates έχει επενδύσει στην εταιρεία πυρηνικής ενέργειας TerraPower για να βοηθήσει στη δημιουργία περισσότερης παραγωγής ενέργειας χωρίς άνθρακα.