Καλιφόρνια: Tα deepfake του Μασκ και ο νέος νόμος για την απαγόρευσή τους
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Καλιφόρνια: Tα deepfake του Μασκ και ο νέος νόμος για την απαγόρευσή τους

Ο νέος νόμος στην Καλιφόρνια θα μπορούσε να επιφέρει νομικές ευθύνες σε χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιεύουν ή αναδημοσιεύουν ψεύτικες εικόνες ή βίντεο (deepfakes) που έχουν δημιουργηθεί μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης και αφορούν τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές. 

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε ότι ο νόμος που υπέγραψε και τέθηκε αμέσως σε ισχύ κατέστησε παράνομες τις δημοσιεύσεις ή αναδημοσιεύσεις, μεταξύ άλλων και του Ίλον Μασκ, που διαδίδουν παραπλανητικά deepfakes. Το σχόλιό του αφορούσε ένα βίντεο που είχε δημοσιεύσει ο Μασκ, στο οποίο η Χάρις χαρακτήρισε τον εαυτό της ως «ανίκανη υποψήφια» και μια υποψηφιότητα που έγινε στα πλαίσια της προώθησης της διαφορετικότητας (κάτι που η Χάρις δεν έκανε ποτέ).

Ο νόμος, γνωστός ως ΑΒ 2839 έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν κυνηγά τους δημιουργούς των deepfakes ή τις πλατφόρμες, στις οποίες αυτά αναρτώνται, αλλά εκείνους που τα διαδίδουν κακόβουλα. Πλέον, όποιος βλέπει deepfakes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα μπορεί να καταθέτει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, κάτι που σημαίνει πως ένας δικαστής μπορεί να διατάξει τον χρήστη που το ανήρτησε να το κατεβάσει ή να εκδώσει χρηματική αποζημίωση εναντίον του.

Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους νόμους της Αμερικής κατά των εκλογικών AI deepfakes που σχετίζονται με τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Όταν ρωτήθηκε αν ο Μασκ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νομικές ενέργειες για την αναδημοσίευση deepfakes, ο Νιούσομ δεν το απέκλεισε σαν ενδεχόμενο.

Η California Initiative for Technology and Democracy (CITED) που βοήθησε στη σύνταξη του AB 2839, ανέφερε στο TechCrunch ότι αυτός ο νόμος μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο τον Μασκ, ο οποίος δημοσιεύει ή αναδημοσιεύει deepfakes σχετιζόμενα με τις εκλογές.

«Κακή πρόθεση» σημαίνει ότι ο χρήστης που ανάρτησε το σχετικό περιεχόμενο γνώριζε ότι ήταν ψευδές και θα προκαλούσε σύγχυση στους ψηφοφόρους.

«Ο εν λόγω νόμος ''κυνηγά'' τους δημιουργούς ή τους διανομείς του περιεχομένου, εάν το περιεχόμενο εμπίπτει στους όρους του νομοσχεδίου», δήλωσε η διευθύντρια πολιτικής του CITED, Λέορα Γκερσενζον, σε συνέντευξή της στο TechCrunch. «Πρόκειται για ουσιωδώς παραπλανητικό περιεχόμενο που διανέμεται γνωρίζοντας ότι είναι ψευδές, με απερίσκεπτη αδιαφορία για την αλήθεια, και είναι πιθανό να επηρεάσει τις εκλογές».

Ο νόμος αυτός αφορά τους υποψηφίους για τις πολιτειακές και τοπικές εκλογές στην Καλιφόρνια, καθώς και τους ομοσπονδιακούς υποψηφίους που θα εμφανιστούν στο ψηφοδέλτιο της Καλιφόρνια, όπως η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ. Εάν υπάρχει μια προφανής αποποίηση ευθυνών σε ένα deepfake, τότε ο ΑΒ 2839 δεν εφαρμόζεται.

Ο Μασκ φαίνεται ήδη ότι προσπαθεί να τεστάρει τα όρια του νέου νόμου. Εκτός από την αναδημοσίευση του deepfake με την Κάμαλα Χάρις, στο οποίο αναφέρθηκε ο Νιούσομ και συγκέντρωσε περισσότερες από 31 εκατ. προβολές στο X, αναδημοσίευσε ένα ακόμα deepfake που μοιάζει με τον ίδιο τον Νιούσομ, το οποίο έλαβε πάνω από 7 εκατ. προβολές.

Ο Μασκ και η X αντιμετωπίζουν και άλλα νομικά προβλήματα. Για παράδειγμα, ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία X για παράκαμψη της απαγόρευσης της πλατφόρμας από τη χώρα. Ο δικαστής δήλωσε προηγουμένως ότι η αποτυχία της X να καταπολεμήσει τις ψευδείς ειδήσεις και τη ρητορική μίσους βλάπτει τη δημοκρατία της Βραζιλίας.