Η Genialis και η Nucleai, δύο νέες AI startups που αντλούν κεφάλαια μέσω του Debiopharm Innovation Fund, υπόσχονται να μεταμορφώσουν την ανάπτυξη ογκολογικών φαρμάκων.
Το μεγάλο στοίχημα των AI startups στη μάχη κατά του καρκίνου
Shutterstock
Shutterstock

Το μεγάλο στοίχημα των AI startups στη μάχη κατά του καρκίνου

Η Genialis και η Nucleai, δύο νέες AI startups που αντλούν κεφάλαια μέσω του Debiopharm Innovation Fund, υπόσχονται να μεταμορφώσουν την ανάπτυξη ογκολογικών φαρμάκων.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη, οι κλινικές δοκιμές για τις θεραπείες του καρκίνου αποδεικνύονται εξαιρετικά δύσκολες, καθώς το 97% από αυτές αποτυγχάνει. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει, γιατί μόνο ένα υποσύνολο ασθενών ανταποκρίνεται στις θεραπείες. Αλλά ίσως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει.

Ο φαρμακευτικός κλάδος, σύμφωνα με άρθρο του Άνταμ Γκριν στο sifted, στρέφεται πλέον στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με σκοπό την εύρεση νέων βιοδεικτών που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις υποκείμενες αιτίες των εξαιρετικά διαφορετικών απαντήσεων στη θεραπεία σε διάφορους πληθυσμούς ασθενών. 

Η Genialis και η Nucleai, δύο νέες AI startups που αντλούν κεφάλαια μέσω του Debiopharm Innovation Fund, υπόσχονται να μεταμορφώσουν την ανάπτυξη ογκολογικών φαρμάκων, ως μέρος του ευρύτερου χαρτοφυλακίου του ταμείου που περιλαμβάνει εταιρείες ΑΙ με κλινικό προσανατολισμό.

Εστιάζοντας σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα

Η Genialis, με έδρα τη Βοστώνη και τη Λιουμπλιάνα, είναι μια AI startup με αντικείμενο την ογκολογία ακριβείας, η οποία επικεντρώνεται στον μετασχηματισμό της ανάπτυξης φαρμάκων μέσω της Βιολογίας, με τη χρήση προγνωστικών βιοδεικτών βασισμένων στη μηχανική μάθηση. 

Ένα παράδειγμα των μοντέλων βιοδεικτών της Genialis είναι το krasID, το οποίο μπορεί να προβλέψει και να παρακολουθήσει - με ακρίβεια άνω του 80% - την ανταπόκριση ενός ασθενούς στην αναστολή του KRAS, ενός γονιδίου του οποίου οι μεταλλάξεις είναι γνωστό ότι προκαλούν έως και το 20% όλων των γνωστών καρκίνων.

Η Genialis άρχισε να κατασκευάζει λογισμικό που θα μπορούσε να συγκεντρώσει δεδομένα RNA ακολουθιών και να τα οργανώσει με τρόπο που να καθιστά αποτελεσματική τη μηχανική μάθηση. Συγκέντρωσε μια σειρά Α ύψους 13 εκατ. δολαρίων το 2023, υπό τη συνδιοίκηση της Debiopharm, και αναπτύσσει την πλατφόρμα της για τον τομέα της κλινικής ανάπτυξης. 

Όπως και άλλες startups σε αυτόν τον χώρο, έχει επιτύχει εκεί όπου οι μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες φαίνεται να αποτυγχάνουν.

Μια δυναμική ασθένεια 

Ως μια σύνθετη, δυναμική ασθένεια που εξελίσσεται συνεχώς για να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα και τις θεραπείες, ο καρκίνος είναι ένας τομέας όπου η ανάπτυξη φαρμάκων με Tεχνητή Nοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να αποκτήσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. 

Ο συνδυασμός τεράστιων εξωτερικών συνόλων δεδομένων, όπως το πρόγραμμα The Cancer Genome Atlas (TCGA), με εσωτερικά σύνολα δεδομένων θα μπορούσε να βοηθήσει τα μοντέλα AI να αποκτήσουν τις γνώσεις που απαιτούνται για την κατανόηση του καρκίνου. 

Για παράδειγμα, χρειάστηκαν σχεδόν 40 χρόνια για να εγκριθούν φάρμακα που στοχεύουν στο μεταλλαγμένο KRAS από τον FDA, αλλά χρησιμοποιώντας τη δύναμη των βιοδεικτών και της ΤΝ, η Genialis σχεδιάζει να έχει μια πλατφόρμα που θα είναι σε θέση να δημιουργήσει έναν ακριβή προγνωστικό βιοδείκτη για κάθε πολίτη, για κάθε στόχο φαρμάκου για τον καρκίνο, ώστε να γίνει αυτή η διαδικασία πιο γρήγορη.

Η ανακάλυψη βιοδεικτών απαιτεί την κατανόηση τόσο της βιολογίας ενός συστήματος όσο και του μηχανισμού ενός φαρμάκου που αναπτύσσεται για τη θεραπεία του. Η ανεπαρκής κατανόηση των διαδικασιών της ανθρώπινης νόσου εμπόδιζε προηγουμένως την ανάπτυξη βιοδεικτών.