Ο «νονός» της Τεχνητής Νοημοσύνης παραμένει απαισιόδοξος για τη χρήση της

Ο «νονός» της Τεχνητής Νοημοσύνης παραμένει απαισιόδοξος για τη χρήση της

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο Τζέφρι Χίντον, που συχνά αποκαλείται «νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης» για την πρωτοποριακή του έρευνα στα νευρωνικά δίκτυα, έκρουσε και πάλι τον «κώδωνα του κινδύνου».

Σε ομιλία του σε συνέδριο στο Τορόντο τόνισε πως δεν είναι πεπεισμένος ότι η «καλή» Τεχνητή Νοημοσύνη θα αναδειχθεί νικήτρια έναντι της «κακής» και πιστεύει ότι η ηθική υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να έχει μεγάλο κόστος.

«Απειλή για την ανθρωπότητα»

Ο Χίντον υποστήριξε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι τόσο καλή όσο και οι άνθρωποι που την έφτιαξαν και ότι η κακή τεχνολογία μπορεί να κερδίσει. «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι μια καλή Τεχνητή νοημοσύνη που προσπαθεί να σταματήσει την κακή μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο», εξήγησε.

Και ενώ ο Χίντον πιστεύει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (εκπαιδευμένη τεχνητή νοημοσύνη που παράγει κείμενο που μοιάζει με ανθρώπινο, όπως το GPT-4 της OpenAI) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας, ανησυχεί ότι η άρχουσα τάξη μπορεί απλώς να το εκμεταλλευτεί αυτό για να πλουτίσει, διευρύνοντας το ήδη μεγάλο χάσμα πλούτου. Θα «έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους», δήλωσε.

Επίσης επανέλαβε την πολυδιαφημισμένη άποψή του ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει υπαρξιακό κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Εάν η ΤΝ γίνει πιο έξυπνη από τους ανθρώπους, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι άνθρωποι θα παραμείνουν επικεφαλής. «Έχουμε πρόβλημα αν η ΤΝ αποφασίσει ότι η ανάληψη του ελέγχου είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της» σημείωσε.