Πολλά υποσχόμενο το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus της Tesla
AP Photo/Andy Wong
AP Photo/Andy Wong
CNBC

Πολλά υποσχόμενο το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus της Tesla

Πολλά υποσχόμενο έχει παρουσιαστεί από τον Ίλον Μασκ το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus της Tesla: μπορεί να διπλώσει τα ρούχα και στο μέλλον θα έχει τη δυνατότητα να μαγειρέψει, να καθαρίσει ή να διδάξει παιδιά – τεχνολογία την οποία διαφημίζει ότι μπορεί να προσκομίσει στην Tesla ακόμη και 25 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μασκ λέει ότι η Tesla σχεδιάζει να δοκιμάσει τα ανθρωποειδή στα εργοστάσιά της το επόμενο έτος, μόνο που δεν είναι σαφές πόσο καλά μπορούν να αποδώσουν αυτή τη στιγμή.

Το Optimus παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα (σε παρουσίαση εταιρειών) μέσα σε ένα διαφανές κουτί, ενώ άλλες κινεζικές εταιρείες παρουσίασαν ανθρωπόμορφα ρομπότ να βρίσκονται σε κίνηση.

Στο μεταξύ, το Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομπότ που ξεκίνησε την Τετάρτη (21/8) στο Πεκίνο υποστήριξε ότι 27 ανθρωποειδή έκαναν το ντεμπούτο τους στην εκδήλωση, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ. Παρόμοια με τη βιασύνη της χώρας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πριν από μερικά χρόνια, χρήματα και πόροι ρέουν αυτή την περίοδο στη δημιουργία ανθρωπόμορφων ρομπότ.

Ξεπέρασαν τα 100 δισ. γουάν οι επενδύσεις στη ρομποτική

Ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια γιουάν (14,01 δισεκατομμύρια δολάρια) οι συνολικές επενδύσεις στη βιομηχανία ρομποτικής της Κίνας την τελευταία δεκαετία, όπως δήλωσε ο Γουέι Κάο, εταίρος της Lanchi Ventures. Είπε ότι η εταιρεία έχει περίπου 15 έως 20 δισεκατομμύρια γουάν σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

Όπως ο Κάο δήλωσε στο CNBC, αναμένει ότι το επόμενο ορόσημο για την ανάπτυξη ανθρωποειδών θα συμβεί μέσα στα επόμενα ένα ή δύο χρόνια: μια εμπορικά βιώσιμη περίπτωση χρήσης στην κατασκευή, στην οποία τα ρομπότ θα μπορούν να κινούνται και να γνωρίζουν πώς να δίνουν προτεραιότητα σε μια σειρά εργασιών.

Αυτό είναι πιο εξελιγμένο από την επανάληψη μιας μεμονωμένης εργασίας, όπως το πιάσιμο ενός μπουκαλιού νερού, το οποίο τα ρομπότ μπορούν ήδη να κάνουν, τόνισε ο Κάο. Σημείωσε πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων όπως αυτά της OpenAI και της Alibaba, έχει βελτιώσει σημαντικά το πόσο επιτυχημένα μπορούν να είναι τα ρομπότ στην επεξεργασία πληροφοριών για την εκτέλεση εργασιών.

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομπότ παρουσιάστηκαν επίσης, άλλα ρομπότ που μοιάζουν με ανθρώπους, από λιγότερο γνωστές εταιρείες όπως η Galbot και η Turui: τοποθετούσαν προϊόντα σε καλάθια ή έφερναν μεμονωμένα κουτάκια αναψυκτικών από ένα ράφι σε ένα άλλο τραπέζι. Ορισμένες από τις ενέργειες ήταν δύσκαμπτες και αργές δίχως να είναι απολύτως σαφές αν οι ενέργειες ελέγχονταν εξ αποστάσεως ή γίνονταν αυτόνομα. Οι επιδείξεις δεν αποκαλύπτουν τα πάντα για τις δυνατότητες ενός προϊόντος.

Συγκριτικά με πέρυσι, ο αριθμός και τα είδη των επιδείξεων στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομπότ αυξήθηκαν σημαντικά. Η τεχνολογία ρομπότ από την Tesla και άλλες αμερικανικές εταιρείες είναι πιθανότατα ένα έως δύο χρόνια μπροστά από εκείνη της Κίνας. Όμως ο Κάο επισήμανε, ότι η Κίνα έχει αυτάρκεια σε περισσότερο από το 95% της αλυσίδας εφοδιασμού ανθρωποειδών.

Όσο για το γιατί η Tesla δεν παρουσίασε το Optimus σε δράση στο συνέδριο, ο Κάο δήλωσε ότι τα διαφημιστικά βίντεο δείχνουν ήδη ότι έχει υψηλές δυνατότητες και κατανοεί αν η εταιρεία δεν ήθελε να επενδύσει πόρους για να έχει έναν μηχανικό να λειτουργεί τα demo. Η Tesla δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.