Πυρκαγιές: Τα αερόστατα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Πυρκαγιές: Τα αερόστατα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους

Τη δυνατότητα καταγραφής των μεγαλύτερων πυρκαγιών παγκοσμίως, μέσω θερμικών εικόνων υψηλής ανάλυσης πέτυχε η εταιρεία Urban Sky, με τη βοήθεια του συστήματος αερόστατών της.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία που στεγάζει τα κεντρικά της γραφεία στο Ντένβερ, χρησιμοποίησε ένα από τα αερόστατα της εταιρείας με ελεγχόμενο ύψος, μηδενική πίεση και πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο αερόστατο και με ζώνες υπέρυθρης ακτινοβολίας μεγάλου μήκους κύματος (LWIR) κατάφερε να καταγράψει εικόνες υψηλής ανάλυσης. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στην πυρκαγιά «Alexander Mountain» στην κομητεία Larimer στο Κολοράντο.

Η κάμερα LWIR που αποτελεί και τον αισθητήρα του αερόστατου, μπορεί να διαπερνά τον καπνό από ύψος μεταξύ 50.000 και 70.000 ποδών και να μεταδίδει δεδομένα σε ένα επίγειο πλήρωμα για τις θερμοκρασίες της επιφάνειας μέσα και γύρω από τη φωτιά.

«Είχαμε κατασκευάσει αρκετά από τα συστήματα ανίχνευσης και έπρεπε απλώς να κάνουμε τις τελικές δοκιμές πτήσης με αυτά, και πραγματικά ελπίζαμε να έχουμε την ευκαιρία να στείλουμε ένα αερόστατο πάνω από μια πραγματική πυρκαγιά και να κάνουμε βαθμονομήσεις πάνω από μια πυρκαγιά σε θερμοκρασίες πυρκαγιάς», δήλωσε ο συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνικός διευθυντής της Urban Sky, Τζάρεντ Λίντιχ.

Η πυρκαγιά στο Alexander Mountain επέτρεψε στην Urban Sky να συλλέξει δεδομένα από την πυρκαγιά και να δώσει στην ομάδα πληροφορίες που, σύμφωνα με τον Λίντιχ, θα μπορούσαν να επικυρώσουν δεδομένα πυρκαγιάς σχεδόν σε πραγματικό χρόνο έναντι δορυφορικών δεδομένων της πυρκαγιάς - τα οποία μπορεί να είναι μεταξύ 12-48 ωρών.

Μέρος της επιτυχίας, είναι ότι η Urban Sky κέρδισε πρόσφατα μια τριετή επιχορήγηση από τη NASA για τη βελτίωση του συστήματος παρακολούθησης των πυρκαγιών, με στόχο την ενσωμάτωση του συστήματος με αερόστατα σε κάποιες εναέριες εκστρατείες πυρκαγιών όπως δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άντριου Αντόνιο.

«Συνεργαζόμαστε χέρι-χέρι με τη NASA για να το ενσωματώσουμε (σ.σ. το αερόστατο) σε μια πραγματική εκστρατεία πυρκαγιάς, ώστε να είναι χρήσιμο στους πρώτους ανταποκριτές», είπε ο Αντόνιο.

Τα συμπεράσματα

Υπήρξαν έξι συμπεράσματα που προέκυψαν από τη χρησιμοποίηση του αερόστατου

  • Τα αερόστατα μπορούν να απεικονίζουν με ρυθμούς σάρωσης παρόμοιους με αυτούς των δορυφόρων (σάρωση πολύ ευρείας περιοχής), αλλά μπορούν να απεικονίζουν με υψηλότερη ανάλυση λόγω του ότι τα αερόστατα βρίσκονται πολύ πιο κοντά στη Γη (50.000 έως 70.000 πόδια).
  • Το πλεονέκτημα της αργής κίνησης των αερόστατων τους επιτρέπει να "σταθμεύουν" πάνω από τις πυρκαγιές για μεγάλο χρονικό διάστημα συλλέγοντας δεδομένα για μετάδοση στο έδαφος για ανάλυση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.
  • Κατά τη διάρκεια των φάσεων πριν από την πυρκαγιά, τα προϊόντα της Urban Sky μπορούν να επικεντρωθούν στην υγεία της βλάστησης, η οποία μπορεί να καθορίσει εάν ένα δάσος που μπορεί να φαίνεται «πράσινο» βρίσκεται στην πραγματικότητα σε κατάσταση όπου θα μπορούσε ή δεν θα μπορούσε να καεί.
  • Επειδή τα αερόστατα πετούν αρκετά ψηλά πάνω από τις πυρκαγιές, δεν παρεμποδίζουν τις εμπορικές αεροπορικές εταιρείες ή τα αεροσκάφη που πετούν χαμηλά, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τους πυροσβέστες στο έδαφος.
  • Τα αερόστατα μπορούν να μεταφέρουν διάφορους τύπους εξοπλισμού τηλεπισκόπησης, όπως οι απεικονιστές RGB, οι οποίοι μπορούν να σαρώσουν το τοπίο μετά την πυρκαγιά και να εξετάσουν για σημάδια πιθανών κατολισθήσεων γης, λάσπης και βράχων, ασταθή πρανή που θα μπορούσαν να μετακινηθούν πάνω σε δρόμους ή σε κοινότητες από κάτω, και αν τα δέντρα στέκονται ή όχι.
  • Κάθε αερόστατο μπορεί να εκτοξευθεί από ένα μόνο άτομο, από το πίσω μέρος ενός φορτηγού pickup σε περίπου 10 λεπτά και χρειάζεται περίπου μία ώρα για να φτάσει σε ύψος.