Threads: Ο νέος αντίπαλος του Twitter από την Meta

Threads: Ο νέος αντίπαλος του Twitter από την Meta

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ επιθυμούσε εδώ και καιρό να εκτοπίσει το Twitter, το οποίο παραμένει το κυρίαρχο μέσο για διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης στο διαδίκτυο. Ωστόσο, το Twitter παρέμεινε πεισματικά αναντικατάστατο.

Αυτό δεν σταμάτησε τον Ζούκερμπεργκ, σύμφωνα με το New York Times.

Τη Δευτέρα, η εταιρεία του, η Meta, η οποία κατέχει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, ανακοίνωσε μία νέα εφαρμογή που στοχεύει να αποτελέσει το «θάνατο» του Twitter.

Η εφαρμογή, η οποία ονομάζεται Threads και συνδέεται με το Instagram, εμφανίστηκε στο App Store της Apple την Τρίτη για να εγγραφούν οι χρήστες και να την «προ - παραγγείλουν»  ώστε να την κατεβάσουν την Πέμπτη, οπότε και θα κυκλοφορήσει. Η Meta εγκαινίασε έναν ειδικό ιστότοπο αντίστροφης μέτρησης για την κυκλοφορία.

Η εφαρμογή φαίνεται να λειτουργεί όπως το Twitter, δίνοντας έμφαση στις δημόσιες συζητήσεις, με τους χρήστες να μπορούν να ακολουθούν άτομα που ήδη ακολουθούν στο Instagram.

Μια προεπισκόπηση της εφαρμογής «συνομιλίας με βάση το κείμενο» αναφέρει ότι το Threads θα είναι ένα μέρος «όπου οι διαφορετικές κοινότητες θα συναντιούνται για να συζητούν τα πάντα, από τα θέματα που σας ενδιαφέρουν σήμερα μέχρι το τι θα «τρεντάρει» αύριο».

Οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το Instagram handle τους για να συνδεθούν στο Threads και να ακολουθούν τις υπάρχουσες επαφές τους. Η εφαρμογή φαίνεται να μοιάζει σε αρκετά σημεία με το Twitter, με παρόμοιες λειτουργίες, όπως η αναδημοσίευση, το like και η δυνατότητα των χρηστών να περιορίζουν ποιος μπορεί να απαντήσει σε αναρτήσεις.

Το Threads είναι εύστοχο όνομα για έναν αντίπαλο - απειλή του Twitter, αλλά αρχικά ήταν το όνομα μιας εφαρμογής του 2019 που ξεκίνησε η Meta για να ανταγωνιστεί την εφαρμογή Snapchat που είναι επικεντρωμένη στη νεολαία. Το προϊόν εγκαταλείφθηκε αργότερα, αλλά η Meta διατήρησε το branding, σύμφωνα με τον Guardian.

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει κανένα σχόλιο σχετικά με το προγραμματισμένο λανσάρισμα.

Η κίνηση του Ζούκερμπεργκ έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου ο Έλον Μασκ επέβαλε περιορισμούς στον αριθμό των αναρτήσεων (tweets) που θα μπορούν να διαβάζουν οι χρήστες όταν χρησιμοποιούν το Twitter, γεγονός που προκάλεσε προβλήματα στη χρήση της πλατφόρμας και απογοήτευσε την πλειοψηφία των χρηστών.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι και άλλες πλατφόρμες προσπάθησαν στο παρελθόν να κεφαλαιοποιήσουν τις αδυναμίες του Twitter, όπως το Tumblr, το Nostr, το Spill, το Mastodon and το Bluesky, αλλά δεν διέθεταν το εκτόπισμα της Meta (πάνω από 3 δισ. χρήστες).