Τι «κρύβεται» πίσω από την άνοδο των θηλυκών ρομπότ;
Shutterstock
Shutterstock

Τι «κρύβεται» πίσω από την άνοδο των θηλυκών ρομπότ;

Μια άποψη που ακόυμε συχνά είναι πως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι εδώ για να μας κυριεύσει. 

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα στην δημόσια εικόνα των ρομπότ προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν πρόσφατα τα Ηνωμένα Έθνη στη διάσκεψη AI for Good στη Γενεύη.

Η εκδήλωση είχε σκοπό να προωθήσει την τεχνητή νοημοσύνη στην βοήθεια επίλυσης παγκόσμιων προβλημάτων και περιγράφηκε ως η μεγαλύτερη συγκέντρωση ανθρωποειδών ρομπότ που έγινε ποτέ .

Μερικά από τα ρομπότ που εμφανίστηκαν στην εκδήλωση ήταν ο Ai-Da (ο «πρώτος υπερρεαλιστικός ανθρωποειδής καλλιτέχνης ρομπότ στον κόσμο») και η Grace (το «πρώτο ρομπότ βοηθού νοσηλευτή στον κόσμο») καθώς και η Sophia, η Nadine και η Mika. Υπήρχε ακόμη και ένα ρομπότ ροκσταρ, η Δεσδαιμόνα.

Όλα αυτά τα ρομπότ έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό – είναι όλα θηλυκά. Γιατί, λοιπόν, οι δημιουργοί συνήθως επιλέγουν να δώσουν στα ρομπότ τους θηλυκά χαρακτηριστικά;

Φτιαγμένα από γυναίκες δημιουργούς

Συχνά υποστηρίζεται ότι η επιλογή να έχουν γυναικεία φωνή ταρομπότ, έχει σεξιστικές ρίζες.  Αλλά μερικές φορές υπάρχει ένας πιο αθώος λόγος, οι δημιουργοί του να το έχουν διαμορφώσει να μοιάζει στους ίδιους.

Αυτό συμβαίνει με τη Nadine, της οποίας η δημιουργός Nadia Magnenat Thalmann την περιγράφει ως «ρομπότ σέλφι».

Εν τω μεταξύ, το Geminoid, το μόνο ρομπότ στο συνέδριο που ήταν αρσενικό, έχει δημιουργηθεί από άντρα, τον Ιάπωνα Hiroshi Ishiguro.

Γυναικεία εκπροσώπηση

Ένας από τους κύριους ομιλητές στο συνέδριο ήταν η Ai-Da , μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να σχεδιάζει, να ζωγραφίζει και να φτιάχνει γλυπτά.

Η Lisa Zevi, επικεφαλής της δημιουργίας της Ai-Da, λέει στο BBC ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπήρχε ένας καλός λόγος για να δώσει στην Ai-Da γυναικεία εμφάνιση.

«Οι γυναικείες φωνές συνήθως υποεκπροσωπούνται τόσο στον χώρο της τέχνης όσο και στην τεχνολογία και θέλουμε να δώσουμε φωνή σε αυτές τις υποεκπροσωπούμενες ομάδες».

Έμφυτη προτίμηση στις γυναίκες 

Εκτός από τα ρομπότ που έχουν σχεδιαστεί με τα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου ανθρώπου, ένας λόγος που συχνά προτιμάται η επιλογή ενός θηλυκού ρομπότ, σχετίζεται με την έμφυτη προτίμηση των ανθρώπων στις γυναικείες φωνές.

Ο Karl MacDorman, ειδικός στη ρομποτική και την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στις ΗΠΑ, πιστεύει ότι αυτό το επιχείρημα μπορεί να έχει βάση. Διεξήγαγε έρευνα που διαπίστωσε ότι οι γυναίκες προτιμούν τις γυναικείες φωνές και οι άνδρες δεν έχουν καμία ιδιαίτερη προτίμηση.

Επίσης σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι τα ρομπότ με γυναικεία φωνή φαίνονται λιγότερο απειλιτικά στα παιδιά.