Δεν κρύβονται, τα ομολογούν δημόσια

Το εμπεδώσαμε! Οι υπουργοί της ΝΔ είναι δολοφόνοι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να πάει φυλακή για το «έγκλημα των Τεμπών». Στη «συγκάλυψη», δε, συμμετέχει και η ΕΕ, δίνοντας στον Έλληνα επίτροπο Απόστολο Τζιτζικώστα το χαρτοφυλάκιο των συγκοινωνιών! Η εργαλειοποίηση ενός τρομακτικού δυστυχήματος δεν έχει όρια. Συνεχίζουν και ποτίζουν με δηλητήριο την ελληνική κοινωνία, αποφεύγοντας να μιλήσουν για την ταμπακιέρα. Σε μια χώρα υπό διάλυση είναι θέμα χρόνου ένα επόμενο μεγάλο δυστύχημα. Κι εκεί μπορεί να ταξιδεύει το δικό μας παιδί.

Να μη μείνουμε στη συζήτηση για το ποιος ευθύνεται για αυτό το χάος που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Διότι μπορεί ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να μίλησε για την επανίδρυση του κράτους, αλλά δεν μας είπε ότι σκόπευε απλά να διορίσει στο δημόσιο περισσότερους απ’ όσους είχε διορίσει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Μπορεί στην εποχή των μνημονίων να μπήκαν επιτακτικά από τους δανειστές ορισμένα πράγματα, αλλά αποδείχτηκε ότι όλα αυτά έγιναν για τα μάτια του κόσμου. Ούτε καν η αξιολόγηση στο δημόσιο δεν προχώρησε.

Αν υπήρχε αξιολόγηση δεν θα ήταν σε εκείνη τη θέση ο τραγικός σταθμάρχης. Και φυσικά ξεχνάμε όλοι ότι στην ανεξάρτητη και αρμόδια για την ασφάλεια των τραίνων Αρχή ήταν διορισμένη μία κυρία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία -επιτροπή- βρέθηκε επί της ουσίας στο απυρόβλητο. Για κάποιους η μοναδική ευθύνη για το δυστύχημα βρίσκεται στους υπουργούς της ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι εκείνοι που λένε ανοικτά ότι σε αυτούς … οφείλεται η πτώση των ποσοστών της κυβέρνησης, λες κι αυτό είναι το ζητούμενο. Να πέσουν τα ποσοστά της ΝΔ. Δεν κρύβονται, το ομολογούν δημόσια.

Η προσπάθειά τους να μετατρέψουν ένα τραγικό συμβάν σε πολιτικό θέμα είναι αδιανόητη. Όχι μόνο από τους ίδιους ή από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και απ’ όσους παράγοντες δίνουν βήμα σε θεωρίες συνομωσίας, σε μια προσπάθεια να πλήξουν προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη.

Ασφαλώς και έχει ευθύνες η κυβέρνηση. Πολιτικές ευθύνες. Επειδή δεν έκανε τόσα όσα έπρεπε να κάνει για να ξεκινήσει μια μεγάλη και ουσιαστική μεταρρύθμιση στο δημόσιο. Κι επειδή ακόμη δε διαχειρίστηκε με σωστό τρόπο την τραγωδία των Τεμπών. Υποτίμησε τη δύναμη των ψεκασμένων θεωριών.

Πριν από τα Τέμπη υπήρξε ένα άλλο τραγικό γεγονός, το Μάτι. Τότε που σημερινοί υποψήφιοι «τιμωροί» του κ. Μητσοτάκη κατηγορούσαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα θύματα της τραγωδίας που… κάηκαν. Και στο Μάτι και στα Τέμπη, όπως και παλιότερα στο Σάμινα, υπήρξε ένας κοινός παρανομαστής: Η ανικανότητα του κράτους να δικαιολογήσει απέναντι στους φορολογουμένους τον λόγο της ύπαρξής του. Ο ένοχος είναι μπροστά στα μάτια μας, αλλά δε θέλουμε να τον αντιμετωπίσουμε, φοβούμενοι ότι θα θίξουμε τα όποια μικρά ή μεγάλα συμφέροντα κρύβονται από πίσω του. Μέχρι την επόμενη τραγωδία. Όπου το κοινό θα ζητάει να κρεμαστεί ο υπουργός εκείνης της περιόδου, ως εξιλαστήριο θύμα για τη δική του άρνηση να κάνει τα δέοντα. Ας σκεφτούμε, όμως, το εξής: Την επόμενη φορά μπορεί στα θύματα να είναι το δικό μας παιδί…

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]