H έκθεση για την «ευτυχία στον κόσμο» δεν είναι αξιόπιστη

H έκθεση για την «ευτυχία στον κόσμο» δεν είναι αξιόπιστη

Για 7η συνεχή χρονιά, η Φινλανδία καταλαμβάνει την κορυφή της λίστας των πιο ευτυχισμένων χωρών στον κόσμο. Αλλά αυτό δεν μας λέει σχεδόν τίποτα. Πίσω από την πολύκροτη Έκθεση για την Ευτυχία στον Κόσμο (World Happiness Report) κρύβεται ένα παραπλανητικό και χαυνωτικό προπέτασμα καπνού που λειτουργεί ως πρόφαση για τη μη αντιμετώπιση βασικών οικονομικών προκλήσεων.

Με την πρώτη ματιά, η έκθεση φαίνεται ακίνδυνη. Γιατί να μη μετράμε την ευτυχία; Σε τελική ανάλυση, η ευτυχία είναι ένα θετικό σήμα ότι οι κυβερνήσεις των χωρών κάνουν κάτι σωστά.

Ωστόσο, το WHR περισσότερο παραπλανά παρά διαφωτίζει. Η μεθοδολογία του είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφισβητήσιμη και οι βαθμολογίες του μπορεί συχνά να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά από τις κυβερνήσεις, αποσπώντας την προσοχή από βαθύτερα κοινωνικά προβλήματα.

Η έκθεση εξετάζει περίπου 1.000 έως 3.000 άτομα ανά χώρα. Δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές τις χώρες έχουν δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια κατοίκους, αυτός ο αριθμός είναι μια σταγόνα στον ωκεανό καθώς δεν επαρκεί να συλλάβουμε το τεράστιο φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων και εμπειριών ολόκληρων πληθυσμών. Η έκθεση ισχυρίζεται ότι αυτό το μέγεθος δείγματος ανά χώρα δίνει μια «ευλόγως καλή εκτίμηση» για την κατάταξη ως προς την ευτυχία, με ένα διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Αυτό υποτίθεται ότι υπονοεί ότι οι τιμές είναι ακριβείς (πάνω-κάτω μερικές εκατοντάδες άτομα), αλλά με ένα τόσο μικρό μέγεθος δείγματος, το περιθώριο σφάλματος είναι υπερβολικά μεγάλο για να εμπιστεύεται κανείς τυφλά αυτούς τους αριθμούς. Αυτό το πρόβλημα θα αντιμετωπιζόταν με μια σωστή έρευνα που θα κάλυπτε τους τεράστιους πληθυσμούς πολλών χωρών, αλλά αυτό βεβαίως θα συνεπαγόταν τεράστιο χρηματικό κόστος. Εκτός και αν κάποιος καλός Σαμαρείτης προθυμοποιηθεί να καλύψει το κόστος, πιθανότατα δεν θα καταλάβουμε ποτέ πραγματικά τι ισχύει για την ευτυχία των χωρών.

Αυτό ως έναν βαθμό εξηγεί και το γιατί οι άνθρωποι σε χώρες που βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη δεν φαίνεται να συμπεριφέρονται σαν να είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι. Η 19η θέση της Λιθουανίας λογικά πρέπει να δείχνει μια πολύ ευτυχισμένη χώρα. Αλλά η απόδοσή της χώρας σε άλλα στατιστικά στοιχεία συνθέτει μια διαφορετική εικόνα: η Λιθουανία είναι 15η παγκοσμίως στα ποσοστά αυτοκτονιών (και 2η στην Ευρώπη), 2η παγκοσμίως στην κατανάλωση αλκοόλ και 3η παγκοσμίως στη μείωση του πληθυσμού.

Επιπλέον, στην έκθεση αναφέρονται οι 6 κύριες μεταβλητές που εξετάζονται - το ΑΕΠ, το προσδόκιμο ζωής, η γενναιοδωρία, η κοινωνική υποστήριξη, η ελευθερία και η διαφθορά. Αυτά τείνουν να είναι υπεραπλουστεύσεις που δεν συνθέτουν μια σωστή επισκόπηση του τι είναι ευτυχία, καθώς αποκαλύπτουν μια προκατάληψη υπέρ των χωρών της Δύσεις. Οι κυβερνήσεις αυτές μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν την έκθεση για να υπερηφανευτούν για τις ρυθμιστικές τους πολιτικές, και να ενθαρρυνθούν να συνεχίσουν να τις ακολουθούν.

Το θεμελιώδες πρόβλημα με την WHR είναι το γενικότερο χάσμα μεταξύ της δεδηλωμένης και της αποκεκαλυμμένης προτίμησης. Είναι εύκολο ένας ερωτώμενος να δηλώσει σε μια στιγμή ότι αισθάνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ωστόσο, οι ενέργειές του συχνά λένε κάτι το εντελώς διαφορετικό. Η εστίαση σε τέτοιου είδους απαντήσεις πλήττει την αξιοπιστία της έκθεσης και τη σχετική εικόνα που διαμορφώνουν ορισμένες κυβερνήσεις.

Ποια είναι λοιπόν η λύση; Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν μόνο δύο λύσεις. Πρώτον, μια ριζική αναδιαμόρφωση της έκθεσης, με μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας και μια πιο διαφοροποιημένη βάση ερωτηθέντων, ίσως τουλάχιστον 10%. Από όλες τις χώρες της έκθεσης, η Ισλανδία έχει τον μικρότερο πληθυσμό με 370.000. Το μέγεθος του δείγματος των 1.000 ατόμων καλύπτει το 0,27% του πληθυσμού της χώρας. Αυτή η ομάδα ανθρώπων θα πρέπει να παραμείνει η ίδια με την πάροδο του χρόνου, για να μπορούμε να δούμε πώς έχει αλλάξει μετρήσιμα η ζωή τους. Αν και αυτό θα ήταν δαπανηρό, η αυξημένη εκπροσώπηση αντισταθμίζει το κόστος καθώς επιτρέπει μια πραγματικά ακριβή καταγραφή.

Το δεύτερο είναι να αναγνωρίσουμε ότι η ευτυχία είναι αδύνατο να μετρηθεί. Ένας συνδυασμός στατιστικών που ήδη υπάρχουν είναι καλύτερος για να δείξει πόσο «ευτυχισμένη» είναι μια χώρα. Τα αντικειμενικά δεδομένα όπως η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης, η πρόσβαση στην εκπαίδευση και τα ποσοστά απασχόλησης, μεταξύ άλλων, προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη οπτική. Τουλάχιστον ο αντίκτυπός τους στην καθημερινή ζωή είναι πιο ορατός από το να ρωτάμε τους ερωτηθέντες «πώς ένιωσαν σήμερα».

Εντέλει, ενώ είναι ωραίο να βλέπει κανείς ότι η χώρα του είναι μία από τις πιο «ευτυχισμένες» στον κόσμο, η αλήθεια είναι ότι αυτές οι κατατάξεις είναι ένας κενός νοήματος γύρος του θριάμβου για τις χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης. Η Έκθεση για την Ευτυχία στον Κόσμο, με τις λανθασμένες μετρήσεις της και την επιφανειακή της αίγλη, δεν εξετάζει τι συνθέτει την πραγματική ευημερία. Αν σκοπεύουμε σοβαρά να μετρήσουμε και, το πιο σημαντικό, να βελτιώσουμε την ευτυχία, τότε είναι καιρός να το ξανασκεφτούμε αυτό. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα μετρήσιμα στατιστικά στοιχεία – ή απλώς να μην ασχοληθούμε καθόλου.


*Ο John Abbot είναι πτυχιούχος Διεθνών Σχέσεων, αρθογράφος στο 1828.org.uk με εστίαση σε ζητήματα πολιτικής, ιστορίας και οικονομικών.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 6 Μαΐου 2024 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του 1828.org.uk και τη συνεργασία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.