Οι αναδυόμενες περίπλοκες αναγνώσεις της κατάστασης στο Αφγανιστάν

Οι αναδυόμενες περίπλοκες αναγνώσεις της κατάστασης στο Αφγανιστάν

Της Karlyn Bowman*

Όταν μια κατάσταση εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό, τα στιγμιαία αποτελέσματα δημοσκοπήσεων μπορεί να λειτουργούν παραπλανητικά. Συχνά χρειάζεται χρόνος για να διαμορφωθεί μια άποψη. Ενώ οι έρευνες γνώμης είναι σημαντικά βαρόμετρα των απόψεων που επικρατούν στη χώρα, είναι ένα χονδροειδές εργαλείο και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τη διαμόρφωση πολιτικής, είτε το θέμα είναι το Αφγανιστάν, είτε η υποχρεωτική χρήση μασκών. Η διατύπωση των ερωτήσεων μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Στη σημερινή έντονα πωλωμένη εποχή, πολλοί άνθρωποι ακολουθούν κομματικά σημάδια όταν ακούν ή διαβάζουν μια ερώτηση. Ξέρουμε επίσης ότι οι άνθρωποι έχουν περίπλοκα και αντιφατικά μεταξύ τους συναισθήματα όταν έρχονται αντιμέτωποι με νέες πληροφορίες.

Τούτων λεχθέντων, αξίζει να δούμε κάποιες αρχικές έρευνες γνώμης και τι αυτές μας λένε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Μια έρευνα γνώμης του Ipsos από τις 16 Αυγούστου βρήκε ότι το 70% των απαντησάντων γνωρίζει την εικοσάχρονη εμπλοκή της Αμερικής στη χώρα καθώς και τα σχέδια για την αποχώρηση των στρατιωτών και την ραγδαία προέλαση των Ταλιμπάν.

Οι απαντώντες έχουν αντιφατικά μεταξύ τους συναισθήματα όπως καταδεικνύουν αυτές οι ερωτήσεις που αφορούν τις κομβικές εξελίξεις από τρεις διαφορετικές έρευνες γνώμης. Το 61% στην έρευνα του Ipsos θέλουν να ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων σύμφωνα με το πρόγραμμα (το 72% των Δημοκρατικών και το 48% των Ρεπουμπλικανών), αλλά σε μια άλλη ερώτηση, το 50% υποστηρίζει την εκ νέου αποστολή
στρατευμάτων (το 53% των Δημοκρατικών και το 54% των Ρεπουμπλικανών). Το 51% των απαντησάντων σε μια άλλη ερώτηση (το 54% των Δημοκρατικών και το 59% των Ρεπουμπλικανών) είπε ότι θα άξιζε τον κόπο τα αμερικανικά στρατεύματα να παραμείνουν για έναν ακόμη χρόνο.

Μια διαδικτυακή έρευνα γνώμης του Economist/YouGov που διεξάχθηκε κατά το διάστημα 14 - 17 Αυγούστου βρήκε ότι το 33% υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ έκαναν λάθος να αποσύρουν πρόσφατα τα στρατεύματα (20% των Δημοκρατικών, 54% των Ρεπουμπλικανών) ενώ το 36% δήλωσε ότι αυτό δεν ήταν λάθος. Στην έρευνα όμως, το 45% υποστηρίζει το σχέδιο της απόσυρσης μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου (64% των Δημοκρατικών και 29% των Ρεπουμπλικανών) ενώ το 32% διαφωνεί με αυτό. Είναι όμως σημαντικό να επισημανθεί ότι και στις δύο αυτές ερωτήσεις περίπου 3 στους 10 απαντώντες δήλωσαν ότι δεν ξέρουν πώς αισθάνονται.

Μια διαδικτυακή έρευνα γνώμης του Morning Consult/POLITICO κατά το διάστημα της 13-16 Αυγούστου καταδεικνύει ότι το 49% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων υποστηρίζει το σχέδιο Μπάιντεν για την απόσυρση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου
(το 69% των Δημοκρατικών και το 31% των Ρεπουμπλικανών) ενώ το 37% διαφωνεί. Σε μια άλλη ερώτηση, το 38% υποστηρίζει την απόσυρση των στρατευμάτων ακόμη και στην περίπτωση που οι Ταλιμπάν αποκτήσουν τον έλεγχο (49% των Δημοκρατικών, 28% των Ρεπουμπλικανών), ενώ περισσότεροι, το 45% διαφωνεί με αυτήν. Η διατύπωση των ερωτήσεων έχει σημασία. Οι Αμερικανοί πάντα υπήρξαν διστακτικοί διεθνιστές και
αντιλαμβάνονται τη δυσκολία του εγχειρήματος της οικοδόμησης ενός έθνους. Παρ’ όλα αυτά, οι νέες έρευνες γνώμης καταδεικνύουν ότι δεν είναι σήμερα έτοιμοι να γυρίσουν την πλάτη τους σε είκοσι χρόνια προσπάθειας, απώλειας ζωών, δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δαπάνες και μιας φρικτής ζωής για τους ανθρώπους εκεί.

Όλες οι νέες έρευνες γνώμης καταδεικνύουν χαμηλά επίπεδα αποδοχής των επιδόσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Αφγανιστάν. Η έρευνα του Morning Consult/POLITICO βρήκε ότι η αποδοχή φτάνει μόλις στο 31%. Το αντίστοιχο ποσοστό για την έρευνα του Economist/YouGov είναι παρομοίως 32%. Η έρευνα του Ipsos δίνει στον Μπάιντεν χαμηλότερα ποσοστά απ’ ό,τι σε προηγούμενους προέδρους ως προς τη διαχείριση του Αφγανιστάν.

Τα γεγονότα στο Αφγανιστάν προκάλεσαν αμφιβολίες ως προς τη διαχείριση των διεθνών ζητημάτων από τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Παρ’ όλα αυτά, οι νέες έρευνες γνώμης μας λένε λίγα πράγματα ως προς τον τρόπο με τον οποίο τα πρόσφατα γεγονότα θα επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την προεδρία του ή βραχυπρόθεσμα τις εκλογές το 2022. Δυστυχώς, έχουμε μια ιδέα για το πώς η προέλαση των Ταλιμπάν θα επηρεάσει πιθανότατα τους Αφγανούς.

--
Η Karlyn Bowman είναι διακεκριμένο στέλεχος του American Enterprise Institute.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 7 Μαΐου 2021 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Entreprise Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.