Οι θηριωδίες της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένουν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα

Οι θηριωδίες της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένουν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα

Καθώς πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και με τη βία στο Ισραήλ και τη Γάζα να συνεχίζονται, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κάπως εξαφανιστεί από τα πρωτοσέλιδα. Πράγματι, αρκετές κορυφαίες πολιτικές δυνάμεις στην Κεντρική Ευρώπη έχουν γίνει λιγότερο ηχηρές ως προς την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία ή δείχνουν την πρόθεσή τους να την περιορίσουν, ελπίζοντας να ανακτήσουν υποστήριξη από λαϊκιστικές ομάδες.

Είναι καλά τεκμηριωμένο και παρατηρημένο το φαινόμενο ότι οι κυβερνήσεις πριν από τις εκλογές, συχνά ρέπουν προς μια πιο προστατευτική ρητορική και μερικές φορές και σε πιο προστατευτικές πολιτικές. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η υπονόμευση της πλειοψηφίας που εξακολουθεί να υποστηρίζει την αποστολή βοήθειας για την άμυνα της χώρας, ιδιαίτερα στην Πολωνία και την Τσεχία, θα μπορούσε να έχει ολέθριες μακροπρόθεσμες συνέπειες όχι μόνο για την ίδια τη σύγκρουση, αλλά και για την πολιτική τροχιά αυτών των χωρών ως φιλοδυτικών δημοκρατιών.

Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα μας απασχόλησαν στο συνέδριο με θέμα «Καπιταλισμός του μέλλοντος», που διοργανώθηκε από τους Τσέχους Φοιτητές για την Ελευθερία και υποστηρίχθηκε από το ινστιτούτο Liberální στην Πράγα στις 4 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με τους Ουκρανούς εταίρους μας στο Podruzhky.

Το Podruzhky είναι ένα ουκρανικό πρόγραμμα μέσων ενημέρωσης αφιερωμένο στην αφήγηση των ιστοριών των θυμάτων της ρωσικής εισβολής και της οπτικής εκείνων που επλήγησαν περισσότερο: των παιδιών από τις πόλεις που καταστράφηκαν από τον πόλεμο.

Το πρόγραμμα διευθύνεται από τη Marisya Tomaszewska, δημοσιογράφο και κόρη ενός από τα θύματα της πρώτης κιόλας ημέρας της ρωσικής εισβολής. Στο συνέδριο, η Tomaszewska μοιράστηκε την ιστορία της με περίπου 130 συμμετέχοντες φοιτητές, καθώς και μια πρόσφατη ιστορία ενός κατοίκου του Sumy που καταγράφηκε από το πρόγραμμα Podruzhky σχετικά με την επίθεση που δέχτηκε η πόλη του στην αρχή του πολέμου. 

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο:

Εκτός από την ανταλλαγή ιστοριών, συζητήσαμε επίσης την ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση ειδικά στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και να αντιμετωπιστεί η κόπωση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μετά από σχεδόν δύο χρόνια της σύγκρουσης, προκειμένου να μην επιτραπεί να ξεθωριάσει η υποστήριξη προς την άμυνα μιας χώρας έναντι ενός ξένου εισβολέα.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι Κεντροευρωπαίοι δεν θα πρέπει μόνο να συνεχίσουν τις ιδιωτικές φιλανθρωπικές τους προσπάθειες, όπως έκαναν από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά και να αντισταθούν ηχηρά στις λαϊκιστικές προστατευτικές και απομονωτικές πολιτικές, όπως για παράδειγμα την επιβολή ορίων στις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων – όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και των χωρών τους.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο:


Ο Jan Mosovsky είναι διευθυντής ερευνών στο Liberální Institut, μια τσεχική μη κρατική, μη κομματική, μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης που στοχεύει στην ανάπτυξη, προώθηση και εφαρμογή κλασικών φιλελεύθερων ιδεών και πολιτικών..               

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 21 Νοεμβρίου 2023 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του 4Liberty.eu και τη συνεργασία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.