«Buy» και νέες αυξημένες τιμές - στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες
Goldman Sachs - Citigroup

«Buy» και νέες αυξημένες τιμές - στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

«Πράσινο φως» άναψαν κατευθείαν οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι για αγορές τραπεζικών μετοχών με συστάσεις buy και αύξηση τιμών στόχων από Goldman Sachs και Citigroup αντίστοιχα η οποία αναμένει μερίσματα από τα φετινά κέρδη, με τις θετικές εκθέσεις να έρχονται πριν καν ανακοινώσουν αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου οι ελληνικές τράπεζες. 

Τα αποτελέσματα τριμήνου ξεκινούν να ανακοινώνουν από σήμερα οι ελληνικές τράπεζες με Eurobank και Πειραιώς να σηκώνουν αυλαία και Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank να ακολουθούν. 

Η Goldman Sachs με αφορμή τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στα stress tests που αποκάλυψε ότι τα εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όταν «δοκιμασθούν» σε ακραίες συνθήκες ενώ έχουν και υψηλότατους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, έδωσε πράσινο φως για αγορά, καθώς έχουν ήδη αρκετά κεφάλαια για να μετριάσουν τις επιπτώσεις σε περίπτωση δύσκολης κατάστασης στην οικονομία, ενώ επιδεικνύουν και μεγάλη βελτίωση.

Ο οίκος επιμένει σε σύσταση αγοράς για την Εθνική Τράπεζα που πρώτευσε στα τεστ. Παραμένουμε λέει, «με συστάσεις buy για την Εθνική Τράπεζα καθώς φαίνεται να έχει υψηλότερο δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων σε ένα δυσμενές σενάριο αλλά αξιολογούμε επίσης με σύσταση αγοράς την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank οι οποίες προσφέρουν δύο από τους ισχυρότερoυς συνδυασμούς βελτίωσης της απόδοσης κεφαλαίων (RοTE), του δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων και την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα διαπραγματεύονται με έκπτωση (discount), σε σχέση με τις άλλες τράπεζες που καλύπτουμε στην ευρύτερη περιοχής της Ευρώπης», λέει η Goldman Sachs.

Οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν πολύ σημαντικά τις επιδόσεις τους από το προηγούμενο τεστ το 2021, στα εποπτικά κεφάλαια σε ένα δυσμενές σενάριο με +4% στο 11,2% από 7,2% προηγουμένως. Μεταξύ των αναδυόμενων ευρωπαϊκών ομολόγων τους, μόνο η Ιταλία είναι σε υψηλότερη θέση με +4,5% αύξηση.

Η συνολική αύξηση του δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων στο βασικό σενάριο ήταν 3,6% στο 17,2% το 2025 (για την εξεταζόμενη περίοδο 2022-2025), λέει ο οίκος. 

Στο δυσμενές σενάριο, η συνολική μείωση του δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε 2,3% την περίοδο 2022-2025 με τελικό δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων 11,3% το 2025. Η μείωση αυτή συγκρίνεται με μείωση 4,6% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες των οποίων ο δείκτης υποχωρεί στο CET1 10,4%.

Οι ελληνικές τράπεζες στο δυσμενές σενάριο έχουν δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 το 2025, στο 8,9% για την Alpha Bank, στο 9,1% για την Τράπεζα Πειραιώς, στο 12,2% για τη Eurobank και στο 14,5% για την Εθνική Τράπεζα.

Citigroup: Σύσταση αγοράς για όλες τις τράπεζες και νέες αυξημένες τιμές - στόχοι

Μεγαλύτερα καθαρά έσοδα από τόκους και ισχυρά κέρδη αναμένει η Citi και αυξάνει τις τιμές στόχου, με συστάσεις αγοράς για όλες τις τράπεζες. Η ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους των τραπεζών από τις αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ, έχει οδηγήσει σε κέρδη στα οποία οφείλεται το ράλι των μετοχών εκτιμά ο οίκος.

 Οι νέες τιμές - στόχοι είναι:

  • Τα 2 ευρώ τόσο για Alpha Bank όσο και Eurobank, (από 1,75 ευρώ και 1,70 ευρώ πριν αντίστοιχα),
  • Tα 7,30 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (από 6 ευρώ προηγουμένως) και
  • Tα 4 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 3 ευρώ πριν.

Ο οίκος αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τα κέρδη, λόγω της θετικής επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων στις προοπτικές για τα καθαρά έσοδα από τόκους. Μειώνει το προβλεπόμενο κόστος ιδίων κεφαλαίων, λόγω πιο αισιόδοξων προοπτικών για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. 

Ο οίκος είναι θετικός για τον κλάδο παρά τις προκλήσεις ενδεχόμενης στροφής στον κύκλο των επιτοκίων για τους παρακάτω λόγους: 

1) Αναμένει επανεστίαση στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών, 

2) Αναμένει, ότι η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα που θα βελτιώσει περαιτέρω το κλίμα, 

3) Οι τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να παρέχουν ισχυρότερες βελτιώσεις στα λειτουργικά αποτελέσματα (όπως αύξηση των προμηθειών, των δανείων, μείωση των ΝΡΕ, δημιουργία κεφαλαίων, μείωση του κόστους κινδύνου και περιορισμό των επιχειρησιακών εξόδων 

4) Ο οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επαναλάβουν τη διανομή μερισμάτων μετά από μακρά παύση.