Δυνατό φινάλε με υποσχέσεις για ακόμα καλύτερα μεγέθη
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου

Δυνατό φινάλε με υποσχέσεις για ακόμα καλύτερα μεγέθη

Η Τράπεζα Πειραιώς φάνηκε συνεπής και με το παραπάνω στα όσα υποσχέθηκε από την αρχή της περασμένης χρονιάς εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τις θετικές τάσεις στα έσοδα από τόκους και την αύξηση των εσόδων από προμήθειες. Η διοίκηση προϊδέασε την επενδυτική κοινότητα με ένα φιλόδοξο αλλά όχι ανέφικτο επενδυτικό πλάνο το οποίο θα φέρει καθαρά κέρδη σχεδόν 3 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια.

Η λεπτομέρεια που έδωσε στην ανάλυση του πως και πότε θα έρθουν αυτά τα κέρδη δείχνει ότι η τράπεζα έχει επιμερίσει πόρους για να φανεί συνεπής με τους νέους στόχους επιδόσεων.

Ας ξεκινήσουμε με όσα έγιναν στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς: Το επιτοκιακό εισόδημα δείχνει τάσεις κορύφωσης, η αύξηση του κατά 1,1% δείχνει ότι κάπου εδώ εξαντλούνται τα περιθώρια κυρίως απόρροια της αύξησης των εξόδων από τόκους.

Το κόστος των καταθέσεων και οι ομολογίες για την κάλυψη του MREL αύξησαν το κόστος κατά 11 εκατ. ευρώ ενώ στον αντίποδα τα ενήμερα δάνεια και τα έσοδα από ομόλογα αύξησαν τα έσοδα κατά 25 εκατ. ευρώ. Πλέον, το επιτοκιακό περιθώριο έχει διαμορφωθεί σε 3,3% και είναι μάλλον αυτό που θα μας συντροφεύσει στα επόμενα τρία τρίμηνα του 2024.

Οι προμήθειες χτύπησαν ιστορικό υψηλό σε τρίμηνο με 144 εκατ. ευρώ ενισχυμένες εποχικά και από τα έσοδα της επενδυτικής τραπεζικής και της διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Πλέον τα έσοδα από προμήθειες διαμορφώνονται σε 547 εκατ. ευρώ ετησίως και είναι διπλάσιες από το απόλυτο μέγεθος τους 2014. Δεύτερη παρακαταθήκη για του χρόνου.

Το οργανικό κόστος αυξήθηκε μεν κατά 55 εκατ. ευρώ λόγω της νέας εθελούσιας και κατά 8 εκατ. ευρώ από την επιβάρυνση εκτάκτων σχετικών εξόδων ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε το λόγο κόστους/εισοδήματος να μείνει αισθητά χαμηλά στο 36%. Εξαιρούμενων των σχετικών επιβαρύνσεων η προσαρμοσμένη σχέση διαμορφώθηκε στο 28,6% μακράν η καλύτερη πιθανόν στην ιστορία της Τράπεζας.

Το κόστος των απομειώσεων αυξήθηκε προκειμένου η τράπεζα να εγγράψει εμπροσθοβαρώς το κόστος μιας νέας πώλησης κόκκινων δανείων προκειμένου να μην το βρει μπροστά της το 2024. Η πρόσθετη επιβάρυνση των 52 εκατ. ευρώ έφερε το λόγο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3,5% ξεπερνώντας -προς ώρας- την Eurobank που δεν έχει ανακοινώσει ακόμα μεγέθη, ενώ η κάλυψη πρόβλεψης βρίσκεται στο ικανοποιητικό 61,5%.

Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη των 788 εκατ. ευρώ με όλες τις σχετικές προσαρμογές των μη επαναλαμβανόμενων -αλλά αναγκαίων- εγγραφών θα ήταν κοντά στο 1,05 δισ. ευρώ για το 2023. Ακόμα και έτσι η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύεται με ιστορικά στοιχεία στις 0,76 φορές την ενσώματη καθαρή θέση και 6,1 φορές τα καθαρά κέρδη της περυσινής χρήσης. Το εκτιμώμενο μέρισμα για το 2023 αν και εφόσον ο επόπτης το επιτρέψει θα είναι 0,063 ευρώ ανά μετοχή.

Τα ακόμα καλύτερα νέα έρχονται από το τριετές επιχειρηματικό πλάνο: Η κερδοφορία αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ αυξάνοντας τα μερίσματα και την καθαρή θέση: Στα επόμενα τρία χρόνια εκτιμάται ότι η τράπεζα Πειραιώς θα μοιράσει 0,98 ευρώ σε μερίσματα και η καθαρή της θέση θα αυξηθεί στα 6,4 ευρώ.

Με αυτές τις παραδοχές το ΡΕ με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση κατεβαίνει στις 4,8 φορές και η σχέση με την ενσώματη καθαρή θέση πέφτει στο 0,60x. Αν σε δύο χρόνια από σήμερα η Πειραιώς πιάσει το 90% της ενσώματης καθαρής θέσης που εκτιμάται ότι θα έχει στο τέλος του 2025 θα έχει μια απόδοση από τα τρέχοντα επίπεδα 56% και ο μέτοχος θα έχει εισπράξει άλλα 64 λεπτά σε μερίσματα. Το όλον αθροίζει σε απόδοση 73%. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα.