H διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ
Shutterstock
Shutterstock
Τράπεζες

H διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ

Με το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών να έχει ήδη εκφραστεί για σημαντικά μερίδια στις ελληνικές τράπεζες και μάλιστα ακριβότερα από τη χρηματιστηριακή αποτίμησή τους (premium), η διαδικασία για την αποεπένδυση του ΤΧΣ είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αλλάξει σελίδα, μειώνοντας τα κόκκινα δάνειά τους σε μονοψήφιο ποσοστό, και έχουν ισχυρό momentum ανάπτυξης, όπως δείχνει και η άνοδος της κερδοφορίας τους, χάρη στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και της ζήτησης για δανεισμό.

Στο μεταξύ, το ΤΧΣ έχει στα χέρια του νομοθετικό «εργαλείο», για την αποεπένδυσή του από τις τράπεζες και ο νέος νόμος 4941/2022 ο οποίος ψηφίστηκε από το καλοκαίρι προβλέπει τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Αποτελεί μάλιστα προϊόν διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και κινείται εντός του πλαισίου που τίθεται από τις αρχές της Ευρωζώνης. 

Το ΤΧΣ επέλεξε στο τέλος Σεπτεμβρίου τη Rothschild μεταξύ 15 αρχικά ενδιαφερομένων (και αργότερα πολύ λιγότερων), για την εκπόνηση μίας στρατηγικής αποεπένδυσης από τις τράπεζες, καθώς διαπιστώνεται ότι το θέμα είναι ώριμο, οι πρώτοι υποψήφιοι παρουσιάστηκαν και ο στόχος για διάθεση των τραπεζικών μεριδίων έως το 2025 παραμένει.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ που πρέπει να αρχίσει να ελαφρώνει το βάρος του διαθέτει σημαντική παρουσία, όπως:

  • Το 40,39% της Εθνικής Τράπεζας 
  • Το 27% της Τράπεζας Πειραιώς
  • Το 9% της Alpha Bank
  • Το 1,4% της Eurobank
  • Το 62,93% της Attica Bank

Ωστόσο, το Ταμείο με αφορμή και το ενδιαφέρον που εκδηλωθηκε για την Τράπεζα Πειραιώς, έχει εξηγήσει, ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με κανέναν ενδιαφερόμενο, γιατί πρέπει να κινηθεί όπως προβλέπει ο νόμος. Άλλωστε και η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η διαγωνιστική διαδικασία, είναι προτιμητέα. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε μέχρι στιγμής τους ενδιαφερόμενους να κάνουν κρούσεις, σε μία προσπάθεια να καταγραφεί το ενδιαφέρον τους και αν είναι δυνατόν, να προηγηθούν.

Πλάνο πριν το τέλος του έτους από τη Rothschild

Η Rothschild εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Έχοντας το προτεινόμενο πλάνο το ΤΧΣ, θα προχωρήσει σε πρόσκληση ενδιαφέροντος στην οποία θα έχουν την ευκαιρία όλοι οι ενδιαφερόμενοι να παρουσιαστούν.

Τις προσφορές τους θα αξιολογήσει άλλος οίκος και ειδικότερα η Goldman Sachs, ενώ θα ακολουθήσει η γνωστή διαδικασία της δεσμευτικής προσφοράς, για να προχωρήσουν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι επενδυτές.

Θα ακολουθήσει ο έλεγχος των επικρατέστερων επενδυτών από την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ, όπως προβλέπεται άλλωστε για επενδυτές οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν σημαντικό μερίδιο σε εποπτευόμενο ίδρυμα. Η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα καθώς ο έλεγχος καταλληλότητας μπορεί να διαρκέσει ένα τρίμηνο.

Η διαδικασία για απόκτηση «ειδικής συμμετοχής», σε τράπεζα, λαμβάνει υπόψη εκτός από την οικονομική δυνατότητα του να γίνει μεγαλομέτοχος σε συστημική Τράπεζα, τη φήμη και την εμπειρία του ενδιαφερόμενου, τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εξαγορά στη λειτουργία του ιδρύματος και βέβαια τον κίνδυνο που μπορεί να ενέχει η εξαγορά για νομιμοποίηση εισοδημάτων από παράνομες δραστηριότητες.

Τελικά, ένας τρίτος σύμβουλος θα αποφασίσει για το δίκαιο του τιμήματος καθώς και ότι δεν θίγονται τα συμφέροντα του Δημοσίου. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για τράπεζες και μάλιστα συστημικές, και συνεπώς είναι ευαίσθητος τομέας της οικονομικής ζωής του τόπου, το ΤΧΣ γνωρίζει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει βραχυχρόνιους επενδυτές και hedge funds ή «μεταπράτες». 

Οπότε και ο παράγοντας της σταθερότητας του επενδυτή και της σιγουριάς που εμπνέει σε καταθέτες, μετόχους και στο σύνολο της σιγουριάς, καλύπτεται συχνά από το κριτήριο της φήμης και της εμπειρίας, αλλά επί της ουσίας μπορεί να αποτελέσει από μόνο του νέο κεφάλαιο.