Γιατί το πρόγραμμα «Ηρακλής» είναι καταλύτης ανάπτυξης τραπεζών και οικονομίας
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί το πρόγραμμα «Ηρακλής» είναι καταλύτης ανάπτυξης τραπεζών και οικονομίας

Με τις αγορές να προεξοφλούν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ξένοι και εγχώριοι επενδυτές, αλλά και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου στρέφει το βλέμμα στις ελληνικές τράπεζες που συνδέονται με αυτό το επίτευγμα και τη συνέχιση και επέκταση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ», καθώς οι τράπεζες είναι ο πρώτος ωφελημένος, αλλά και ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει την επιτυχία του εγχειρήματος από κάθε άποψη.  Κυρίως όμως ουσιαστικά με τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν μία οικονομία που ήταν έως και πολύ πρόσφατα σε αφασία, ενώ τώρα αναπτύσσεται. 

Δεν είναι τυχαία η μεγάλη θετική ανατροπή που επιτυγχάνουν οι τράπεζες και το success story που δημιουργούν. Ρόλο κλειδί έχει παίξει η εφαρμογή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και τα στοιχεία το αποδεικνύουν, καθώς οι τράπεζες έχουν μειώσει ραγδαία τα κόκκινα δάνεια και χάρη σε αυτό χρηματοδότησαν την ελληνική οικονομία και δημιούργησαν ανάπτυξη. Άλλωστε παντού σε όλες τις οικονομίες η ανάπτυξη συνδέεται με την πίστωση, χωρίς την οποία ουσιαστικά δεν υπάρχουν επενδύσεις. Παράγοντες της αγοράς κάνουν την εξής σκληρή παραδοχή για το θέμα: Αν δεν υπήρχε ο «ΗΡΑΚΛΗΣ», οι τράπεζες θα ήταν ακόμα σε δύσκολη κατάσταση. 

Αλλά σήμερα οι τράπεζες έχουν το πρόσθετο έργο να αξιοποιήσουν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης που ήδη διαμορφώνουν ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία σε δύσκολους καιρούς. Παράλληλα έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν αυτές τις χρηματοδοτήσεις, που σε φάση ανόδου των επιτοκίων είναι το μεγαλύτερο αντίβαρο στη φάση μείωσης των πιστώσεων που επιχειρείται διεθνώς για να ανακοπεί ο πληθωρισμός. 

Η μεγάλη και ταχύτατη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δείχνει τι δουλειά έχει γίνει στην ελληνική οικονομία σε αυτόν τον τομέα και είναι απολύτως συμβατή με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε αντίθεση με άλλες χώρες που καταγράφονται υφεσιακά σημάδια.

Αποκαλυπτικά στο μεταξύ, είναι τα στοιχεία της ΤτΕ σύμφωνα με τα οποία τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες κορύφωσαν το 2016 και έφθασαν τα 107 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα οι τράπεζες έχουν μόλις 13,2 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια, τα οποία αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω. Τα υπόλοιπα δάνεια μεταβιβάστηκαν σε funds και διαχειρίζονται τώρα οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων και έχουν και αυτά μειωθεί σε 70,5 δισ. ευρώ, παρά τις δυσκολίες, που πρόσθεσαν στο εγχείρημα η πανδημία ακολουθούμενη από πληθωρισμό, πόλεμο και αύξηση επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν ήδη εξυγιανθεί 8 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, ενώ συνολικά σε καθεστώς ρύθμισης βρίσκονται δάνεια 35 δισ. ευρώ. 

Επόμενο βήμα για την περαιτέρω μείωσή της είναι η λειτουργία του φορέα επαναμίσθωσης και απόκτησης των ακινήτων, αλλά και η αναχρηματοδότηση ρυθμισμένων δανείων που εκτιμάται ότι θα κινηθεί μετά ή από κοινού με τη συνέχεια ή και επέκταση του «ΗΡΑΚΛΗ». Ο οποίος δεν έχει ολοκληρωθεί με τρεις μεγάλες τιτλοποιήσεις να απομένουν έχοντας μείνει πίσω, αλλά και τις μη συστημικές και συνεταιριστικές τράπεζες να «πνίγονται» από κόκκινα δάνεια τα οποία η αγορά γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να εξαφανιστούν από μόνα τους, αν το ζήτημα δεν επιλυθεί.

Μαζί με όλα αυτά βεβαίως που απασχολούν την κυβέρνηση μετά τις εκλογές, η οποία γνωρίζει το ζήτημα και θα κληθεί να οριστικοποιήσει τα σχέδιά της, είναι και το ζήτημα της ενίσχυσης και διάχυσης της ανάπτυξης σε μικρότερες επιχειρήσεις. Είναι αυτές που έχουν πολλά κόκκινα δάνεια μετά το δανεισμό τους από τις μικρότερες τράπεζες της επικράτειας με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Attica Bank, αλλά και πλήθος συνεταιριστικών τραπεζών ανά την Ελλάδα.

Κι εδώ τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά καθώς σύμφωνα με την ΤτΕ σχεδόν τα μισά δάνεια των μικρών τραπεζών είναι κόκκινα. Στο 44,8% ανεβάζει το ποσοστό η πρόσφατη έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο «ΗΡΑΚΛΗΣ» μετά τις εκλογές αναμένεται να συνεχιστεί. Μετά την επίλυση του ζητήματος που προκάλεσε η εμπλοκή της Eurostat η οποία ανέκοψε τις τιτλοποιήσεις των Frontier II (της ΕΤΕ για δάνεια περίπου 1 δισ. ευρώ), Sunrise III (της Πειραιώς, περίπου 500 εκατ. ευρώ) και Solar, (των 4 μεγάλων τραπεζών, από δάνεια ΜμΕ, περίπου 1,5 δισ. ευρώ), η προοπτική είναι να ενταχθούν και τα δάνεια των μικρότερων τραπεζών.