Κακοκαιρία Daniel: Oι φόβοι για τις επιχειρήσεις του κάμπου
Eurokinissi / Τατιάνα Μπόλαρη
Eurokinissi / Τατιάνα Μπόλαρη

Κακοκαιρία Daniel: Oι φόβοι για τις επιχειρήσεις του κάμπου

Σε ανοιχτή γραμμή με τον Θεσσαλικό κάμπο και τη Μαγνησία είναι οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες σύμφωνα με πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις καταγράφεται ότι έχουν δανειοδοτήσει τη Θεσσαλία με ποσά 1,5 δισ. ευρώ. 

Το ποσό αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί μικρό στην πορεία, καθώς οι τράπεζες επισήμως δεν δίνουν στοιχεία για δάνεια σε περιοχές της Ελλάδος, αλλά πάντως για λόγους σύγκρισης αντιπροσωπεύει το 1% του συνολικού υπολοίπου των δανείων των 4 συστημικών τραπεζών, οι οποίες έχουν ενεργά πάσης φύσεως δάνεια 152 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των δανείων του εξωτερικού. Μόνον τα 3-4 τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις και εκκαθαρίσεις 45 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων από τα χαρτοφυλάκιά τους με τη βοήθεια του σχεδίου Ηρακλής. Να σημειωθεί ότι η Θεσσαλία αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του ΑΕΠ της χώρας.

Για την ακρίβεια, η Alpha Bank έχει χαρτοφυλάκιο δανείων 38,7 δισ. ευρώ, η Eurobank 40 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 37 δισ. ευρώ και η ΕΤΕ 36 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία πρώτου εξαμήνου φέτος. Με βάση τα ίδια στοιχεία ποσοστό περίπου 6% των δανείων τους κατά μέσο όρο παραμένει στα κόκκινα (NPE), ενώ στο πρώτο εξάμηνο είχαμε αρνητικές ροές κόκκινων δανείων αφού περισσότερα θεραπεύτηκαν παρά νέα δάνεια «κοκκίνησαν». Ο στόχος που είχαν θέσει στις παρουσιάσεις του πρώτου εξαμήνου, οδηγούσε σε εκτίμηση για νέα μείωση στο 5% ή χαμηλότερα στο τέλος του έτους.

Τεχνικά αυτό μπορεί να επιτευχθεί παρά τους φόβους που έχει γεννήσει η καταστροφή στον κάμπο. Διότι το σχεδιαζόμενο πακέτο με αναστολές δόσεων για ένα χρόνο ή περισσότερο, για νέα δάνεια σε υποδομές, επενδύσεις, οικίες κλπ εφόσον συμφωνηθούν μερικά βασικά πράγματα με τον Ευρωπαίο Επόπτη, μπορεί να μην περάσει «τεχνικά», τα δάνεια αυτά σε κόκκινα ή σε δάνεια δεύτερου σταδίου, μέχρι να επανέλθουν οι δανειολήπτες σε κατάσταση για να εξοφλούν τον δανεισμό τους.

Ωστόσο, οι προβλέψεις θα αυξηθούν με τις ανησυχίες για αυξημένες επισφάλειες να είναι παρούσες. Το συγκεκριμένο, είναι μόνο ένα από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι Έλληνες τραπεζικοί στην προσπάθειά τους να συνδράμουν για να ανασυγκροτηθεί η Θεσσαλία της οποίας το 1/3 της γης παραμένει κάτω από το νερό ή κατεστραμμένο, με τις προσπάθειες να εντείνονται βοηθούσης και της καλοκαιρίας, καθώς η στάθμη κατεβαίνει.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών συνεργάζονται και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο διοικήσεων για να παρουσιάσουν συνολικά ένα αποτελεσματικό ενιαίο πακέτο, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Στο σχεδιασμό συμμετέχουν και οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers), που θα κινηθούν επίσης προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ ως γνωστόν η κυβέρνηση ανέστειλε τους πλειστηριασμούς.

Ανυπολόγιστο παραμένει το μέγεθος των ζημιών ακόμα. Στην κτηνοτροφία, σημαντικό κομμάτι του πλούτου της περιοχής που δίνει περίπου το 20% του παραγόμενου αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος, εκτιμάται ότι έχει χαθεί το 1/10 του ζωικού πληθυσμού.

Μαζί με αυτό έχει χαθεί μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης γης ενώ οι βιομηχανικές μονάδες ακόμα κι αυτές που έχουν πάθει ζημιές από τις πλημμύρες, ωστόσο πλήττονται καθώς η πρώτη ύλη για την παραγωγή τους, βασίζεται στα προϊόντα της περιοχής.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή

Αναρίθμητες είναι οι ζημιές. Στο Πήλιο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα μήλα ZAGORIN, με περισσότερους από 800 παραγωγούς-μέλη, έχει υποστεί τρομακτική ζημιά. Τα φυσικά φαινόμενα χτύπησαν ακριβώς λίγο πριν τη συγκομιδή και οι μηλιές ήταν φορτωμένες.

Η παραγωγή έχει χαθεί σε ποσοστό άνω του 95% και μαζί με τα δέντρα κατέρρευσαν δρόμοι και γέφυρες με μεγάλα κομμάτια του Πηλίου να έχουν παραμείνει αποκλεισμένα για μεγάλο διάστημα. Ζημιές υπέστησαν και οι μονάδες του Συνεταιρισμού. Αντίστοιχη εικόνα έρχεται και από την Αγιά Λάρισας. Σε δεινή θέση έχουν βρεθεί επίσης οι παραγωγοί αμυγδάλου και κάστανου.

Ο μύλος της Barilla Hellas (πρώην ΜΙΣΚΟ) στον Βόλο δεν υπέστη ζημιές, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και θα χρειαστεί μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερού.

Αντίστοιχα, ο άλλος μεγάλος παραγωγός της χώρας που είναι η Μέλισσα Κίκιζας, (οι δύο εταιρείες παράγουν συνολικά το 80% των ζυμαρικών στη χώρα), επίσης δεν υπέστη ζημιές στις παραγωγικές μονάδες, αλλά αποθηκευμένη πρώτη ύλη στις αποθήκες του, χτυπήθηκε από την πλημμύρα. Και ασφαλώς το θέμα των σιτηρών απασχολεί ήδη και τις δύο εταιρίες, καθώς στη Θεσσαλία παράγεται το ¼ του σκληρού σιταριού της χώρας και πάνω από το 20% του κριθαριού.

Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με την Del Monte, που είναι εταιρεία του χαρτοφυλακίου της Κίκιζας και είναι πρότυπη και εξαγωγική εταιρεία με καθετοποιημένη παραγωγή βιομηχανικής τομάτας και κονσερβών με τυποποιημένα και νωπά προϊόντα φρούτων, ροδάκινα, αχλάδια, βερίκοκα κλπ. Οι εγκαταστάσεις της πλημμύρισαν, όπως επίσης σύμφωνα με πληροφορίες και της εταιρίας Intercomm Foods, που που είναι πρότυπη 100% εξαγωγική εταιρία,  με προϊόντα ελιάς.

Εκτός λειτουργίας τέθηκε ένα από τα δύο εργοστάσια της εταιρείας αλουμινίου ΕXALCO, που ανήκει στην εισηγμένη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, η μετοχή της οποίας ανεστάλη προσωρινά και η εταιρεία συγκαλεί Γενική Συνέλευση για να ενημερώσει τους μετόχους της. Δυστυχώς, οι πλημμύρες χτύπησαν το πιο σύγχρονο και μεγάλο εργοστάσιό της. 

Αλλά ειδικά οι ζημιές στον κτηνοτροφικό κλάδο και στις μονάδες γαλακτομικών προϊόντων είναι τεράστιες. Ο Όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία (ΤΥΡΑΣ, Όλυμπος, Ροδόπη, Δουμπιά, Κλιάφα) δεν έχει υποστεί όπως φαίνεται σοβαρές ζημιές σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Σαράντης που δεν έχει ακόμα πλήρη εικόνα των ζημιών. Μονάδα της ΤΥΡΑΣ έχει αποκλειστεί από τα νερά και σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να επαναλειτουργήσει, αλλά η στάθμη του νερού δεν ανέβηκε σχετικά. 

Ταυτόχρονα, μεγαλύτερες και μικρότερες παραγωγικές μονάδες έχουν πλημμυρίσει και έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με τον κ. Σαράντη δεν μπορεί επίσης να γίνει ανεφοδιασμός και όλο το σύστημα logistics στην περιοχή της Θεσσαλίας έχει σοβαρά προβλήματα τώρα. Η εταιρεία μεταφέρει εφεδρικό εξοπλισμό της από μονάδες σε άλλες περιοχές για να λειτουργήσει.

Πλημμύρισε, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες η Βιομηχανία Γάλακτος La Farm, όπως και η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος. Ολοσχερώς, όμως, καταστράφηκε η τυροκομική μονάδα Νούσιας (Βασιλίτσα), μια μονάδα που είχε χτυπηθεί πρόσφατα ξανά από καταστροφή και η οποία είχε δημιουργηθεί τμηματικά χωρίς δανεισμό. Η μονάδα παράγει φέτα και είναι κυρίως εξαγωγικού χαρακτήρα.

Στην παραγωγή βαμβακιού, οι νηματουργίες έχουν αποθέματα και θα λειτουργήσουν με προϊόν από προηγούμενες χρονιές στις αποθήκες τους. 

Τέλος, στη Θεσσαλία βρίσκονται εγκατεστημένα 740 MW φωτοβολταϊκών πάρκων, σε σύνολο 4,19 GW πάρκων σε όλη τη χώρα, που αντιστοιχούν σε 17% δυναμικότητας των φωτοβολταϊκών της χώρας.