Το νέο τοπίο στα πρώην κόκκινα δάνεια - Οι κινήσεις τραπεζών και servicers
Shutterstock
Shutterstock

Το νέο τοπίο στα πρώην κόκκινα δάνεια - Οι κινήσεις τραπεζών και servicers

Αν και οι CFOs των 4 συστημικών τραπεζών δεν απέκλειαν πρόσφατα την επιστροφή έως και 20 δισ. ευρώ θεραπευμένων κόκκινων δανείων σε τραπεζικά χαρτοφυλάκια σε βάθος 2-3 ετών, φαίνεται ότι τα funds και οι μεγάλοι servicers όπως η Intrum (έχει και τις δύο ιδιότητες), δεν έχουν την ίδια άποψη και κατεβάζουν σε μικρό κλάσμα, αυτό το ποσό. Ουσιαστικά αφήνουν να εννοηθεί ότι τα δάνεια αυτά δεν θα είναι περισσότερα από το 1/10 του ποσού.

Τα στελέχη των τραπεζών, βλέπουν στα θεραπευμένα δάνεια τη δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά τα χαρτοφυλάκιά τους, μεγιστοποιώντας την καθαρή πιστωτική επέκταση των τραπεζών, με δάνεια που έχουν ήδη δοθεί και πλέον εξυπηρετούνται. Αλλά πηγές της ελληνικής Intrum βλέπουν ότι αυτό είναι δύσκολο λόγω των πολύπλοκων κανόνων που επιβάλει η EBA, για να αποδεχθεί τη συναλλαγή.

Ενδέχεται η χαμηλωμένη προσδοκία από πλευράς servicers να είναι κι ένας διαπραγματευτικός πήχης. Οδεύουμε προς ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων και είναι λογικό να υποθέτουν οι εμπλεκόμενοι ότι μετά από 12 μήνες, η πίτα των κόκκινων δανείων δεν θα ανατροφοδοτείται και μάλιστα για όσο διάστημα τα επιτόκια θα είναι προσιτά και υπάρχει ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Γεγονός παραμένει, ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, πράγματι έχει θέσει εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια για να «μεταναστεύσει» εκ νέου ένα θεραπευμένο δάνειο σε χαρτοφυλάκιο τράπεζας. Σε χαρτοφυλάκιο άλλης τράπεζας για την ακρίβεια γιατί η τράπεζα που έδωσε αρχικά το δάνειο δεν μπορεί να το πάρει πίσω. Θα το αγοράσει κάποια άλλη.

Τα κριτήρια της EBA είναι πολλά και αυστηρά. Μερικά από τα ευκόλως κατανοητά είναι ότι το θεραπευμένο δάνειο που αγοράζει τράπεζα:

  • Πρέπει να εξυπηρετείται για μία τριετία ανελλιπώς από το δανειολήπτη, ώστε να υπάρχει ένα θετικό ιστορικό.
  • Η ηλικία των δανειοληπτών σε συνδυασμό με τη διάρκεια των δανείων δεν μπορεί να είναι απαγορευτική.
  • Το δάνειο δεν μπορεί να είναι «balloon», δηλαδή ρυθμισμένο σε μικρές κι εύκολες δόσεις για να τηρηθεί η τριετία και
  • να περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερες αναλογικά δόσεις αργότερα.

Πηγές των servicers αναφέρουν ότι ήδη διαχειρίζονται ρυθμισμένα και εξυπηρετούμενα δάνεια για λογαριασμό των τραπεζών, που παραμένουν στα χαρτοφυλάκιά τους, άρα η πίτα των θεραπευμένων προς επαναγορά, δεν είναι τόσο μεγάλη.

Οι μη συστημικές τράπεζες Attica, Παγκρήτια και Optima δεν έχουν περιορισμούς

Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι μη συστημικές τράπεζες δεν έχουν αυτούς τους μεγάλους περιορισμούς στην επαναγορά θεραπευμένων δανείων και είναι χαρακτηριστικό πως κινούνται δραστήρια αποκτώντας θεραπευμένα δάνεια.

Για παράδειγμα, στις τράπεζες Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα, κατέληξαν ενήμερα δάνεια, ύψους 50 εκατ. ευρώ, που διαχειριζόταν η doValue. Στην Attica μεταβιβάστηκε δάνειο 12 εκατ. ευρώ, της ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική, ενώ η Παγκρήτια απέκτησε τα δάνεια της εισηγμένης Alumil, 40 εκατ. ευρώ.

Τελευταία πολύ δραστήρια κινείται η Optima Bank που έχει μεγάλη ρευστότητα και μικρό χαρτοφυλάκιο δανείων. Πρόσφατα απέκτησε το Tethys, με την εξαγορά απαιτήσεων για 4 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε Κρήτη, Σαντορίνη και Κω, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. 

Το Tethys είχε πουλήσει στη δευτερογενή αγορά η Intrum και περιελάμβανε απαιτήσεις για δάνεια 69 εταιριών με 72 ξενοδοχεία ως ενέχυρα που είχαν αρχικά μεταβιβαστεί με τις τιτλοποιήσεις Sunrise και Vega από την Τράπεζα Πειραιώς

Το θέμα της επιστροφής των θεραπευμένων δανείων στις τράπεζες απασχολεί την Ευρώπη και απασχόλησε και τους CFOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ.κ. Λάζαρου Παπαγαρυφάλλου της Alpha Bank, Θεόδωρου Γναρδέλη της Πειραιώς, Χρήστου Χριστοδούλου της Εθνικής Τράπεζας και Χάρη Κοκολογιάννη της Eurobank.

Όσον αφορά την Intrum υπενθυμίζεται ότι η σουηδική εταιρία είναι ταυτόχρονα ένα μεγάλο διεθνές fund που αγοράζει κόκκινα δάνεια και ταυτόχρονα ένας από τους μεγαλύτερους servicers της ελληνικής αγοράς που συμβάλει με έσοδα 200 εκατ. ευρώ ετησίως στα 1,5 δισ. ευρώ εσόδων της σουηδικής εταιρίας.