Optima: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και νέες τιμές στόχοι

Optima: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και νέες τιμές στόχοι

Τα ισχυρά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2024, η μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες, η αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων αλλά και η ενίσχυση της ρευστότητας, οδήγησε την Optima Bank να διατηρήσει τη σύσταση buy (αγορά) για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες καθώς και να αναθεωρήσει τις τιμές - στόχους.

Ειδικότερα, για την Alpha Bank, η τιμή στόχος διαμορφώνεται σε 2,10 ευρώ, για την Eurobank σε 2,41 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα σε 10,84 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς σε 5,50 ευρώ. 

Όπως αναφέρει το σχετικό report της Optima Bank, «οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν ακόμα μία σειρά ισχυρών αποτελεσμάτων το β' τρίμηνο του 2024, λόγω των υψηλότερων εσόδων από προμήθειες, της αποτελεσματικής συγκράτησης του κόστους και των χαμηλότερων προβλέψεων για ζημίες δανείων, την ώρα που το επιτοκιακό τους περιθώριο (NII) ήταν οριακά μειωμένο. Επιπλέον, η αποδοτικότητα των ενσώματων κεφαλαίων τους (RoaTBV) διευρύνθηκε περαιτέρω, η ρευστότητά τους εμφανίζεται άφθονη και παρέμειναν θετικές η ποιότητα του ενεργητικού τους και η δυναμική των κεφαλαίων τους».

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, «οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με 0,88x του φετινού δείκτη P/TBV, δηλαδή σε discount 21% έναντι των υπολοίπων τραπεζών της ΕΕ. Καθώς, όμως η Optima βλέπει για το 2024 μέσο δείκτη αποδοτικότητας (RoaTBV) στο 14,9%, ελαφρώς υψηλότερα από τις υπόλοιπες τράπεζες της ΕΕ, πιστεύει ότι θα έπρεπε οι τιμές τους να ακολουθούν στα ίδια επίπεδα».

Η έκθεση επισημαίνει, ακόμη, ότι και οι τέσσερις τράπεζες αναθεώρησαν ανοδικά τους στόχους κερδοφορίας τους για το 2024, λόγω του υψηλότερου απ' ό,τι αναμενόταν Euribor, με βελτιωμένο του εκτιμώμενου το μείγμα προθεσμιακών καταθέσεων και τον συντελεστή beta.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η Optima Bank: «Η Eurobank στοχεύει πλέον τα βασικά λειτουργικά κέρδη να ξεπεράσουν τα 1,6 δισ. ευρώ από πάνω από 1,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και η αποδοτικότητα θα κινηθεί στο 16,5% από 15,0% προηγουμένως. Η Εθνική Τράπεζα στοχεύει σε βασικά καθαρά κέρδη να φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ προηγουμένως και η βασική αποδοτικότητα θα είναι πάνω από 16% από 15% προηγουμένως. Η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει σε κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη που θα ξεπεράσουν τα 1,06 δισ. ευρώ και η αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων πάνω από 16% από 15% προηγουμένως, Η Alpha Bank στοχεύει σε κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη στα 776,4 εκατ. ευρώ έναντι 729,4 εκατ. ευρώ προηγουμένως και κανονικοποιημένο δείκτη RoTE σε υψηλότερα επίπεδα από 13,5% έναντι 13,0% προηγουμένως».

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο η κερδοφορία των τραπεζών ανήλθε στα 1,22 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 9% σε τριμηνιαία βάση, με την Eurobank να εμφανίζει την καλύτερη επίδοση με 434 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) των τραπεζών ανήλθαν στα 2,13 δισ. ευρώ (-1% σε τριμηνιαία βάση), ενώ το επιτοκιακό περιθώριο (NIM) μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση στο 2,79% λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων Euribor και του υψηλότερου κόστους στη χρηματοδότηση χονδρικής και την αντιστάθμιση κινδύνων.

Η Εθνική σημείωσε το υψηλότερο NII στα 587 εκατ. ευρώ και η Optima Bank το υψηλότερο NIM με 4,37%. Τα έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 541,3 εκατ. ευρώ (+11% στο τρίμηνο) και τα συνολικά έσοδα έφθασαν τα 2,73 δισ. ευρώ (+0,02% στο τρίμηνο), με τα λειτουργικά έξοδα (OpEx) στα 869,1 εκατ. ευρώ (+1% στο τρίμηνο). Ως εκ τούτου τα έσοδα προ προβλέψεων ανήλθαν σε 1,86 δισ. ευρώ (-0,5% στο τρίμηνο), ενώ οι προβλέψεις στα 216,4 εκατ. ευρώ ήταν μειωμένες κατά 11% σε τριμηνιαία βάση.

Διαβάστε Περισσότερα