Παγκόσμια Τράπεζα: Μειώνει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των ασιατικών χωρών
Shutterstock
Shutterstock

Παγκόσμια Τράπεζα: Μειώνει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των ασιατικών χωρών

Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των χωρών της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, επικαλούμενη την υποτονική Κίνα και την παγκόσμια ζήτηση εν μέσω υψηλών επιτοκίων και εξασθενημένου εμπορίου.

Σύμφωνα με το CNBC, η τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει τώρα ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό θα αναπτυχθούν κατά 5% το 2023, σύμφωνα με την έκθεσή της για τον Οκτώβριο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην Ασία. Αυτό είναι ελαφρώς λιγότερο από το 5,1% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο. Για το 2024, η πολυμερής τράπεζα με έδρα την Ουάσινγκτον αναμένει τώρα ανάπτυξη 4,5% για την περιοχή, από την πρόβλεψή της για 4,8% τον Απρίλιο.

Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2023 στο 5,1%, αλλά μείωσε την εκτίμησή της για το 2024 στο 4,4% από 4,8% προηγουμένως. Ο οργανισμός επικαλέστηκε «μακροπρόθεσμους διαρθρωτικούς παράγοντες», τα αυξημένα επίπεδα χρέους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και την αδυναμία στον τομέα των ακινήτων της ως λόγους για την υποβάθμισή της.

"Ενώ οι εγχώριοι παράγοντες είναι πιθανό να είναι η κυρίαρχη επιρροή στην ανάπτυξη στην Κίνα, οι εξωτερικοί παράγοντες θα έχουν ισχυρότερη επιρροή στην ανάπτυξη σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης περιοχής", ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Παρόλο που οι οικονομίες της Ανατολικής Ασίας έχουν ως επί το πλείστον ανακάμψει από τη σειρά των σοκ από το 2020 - συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας Covid-19 - και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί πιθανότατα.

Αυξανόμενα επίπεδα χρέους

Η Παγκόσμια Τράπεζα επεσήμανε τη σημαντική αύξηση του χρέους της γενικής κυβέρνησης, καθώς και την ταχεία αύξηση των επιπέδων του εταιρικού χρέους, ιδίως στην Κίνα, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Προειδοποίησε ότι τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους μπορούν να περιορίσουν τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές επενδύσεις. «Το αυξημένο χρέος θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις», ανέφερε.