Πέμπτος τραπεζικός πυλώνας: Τα μεγάλα οφέλη σε οικονομία και τραπεζικό ανταγωνισμό
Αλέξανδρος Εξάρχου και Ηλίας Ξηρουχάκης
Αλέξανδρος Εξάρχου και Ηλίας Ξηρουχάκης
Ολοκληρώθηκε το deal για την Attica Bank

Πέμπτος τραπεζικός πυλώνας: Τα μεγάλα οφέλη σε οικονομία και τραπεζικό ανταγωνισμό

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στο τραπεζικό τοπίο της χώρας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας των δύο μεγαλύτερων μετόχων Thrivest και ΤΧΣ για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank που οδηγεί στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα. Επισφραγίζεται στην ουσία η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα και η εποχή της κανονικότητας με έντονο ανταγωνισμό προς όφελος της οικονομίας. 

Αναμένεται πριν τη λήξη του Ιουλίου, να υποβληθεί επίσημο αίτημα για τιτλοποίηση των απαιτήσεων με ένταξη στον «Ηρακλή ΙΙΙ», με την DBRS να έχει υπολογίσει τη λογιστική αξία στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια της Attica Bank, στα 2,3 δισ. ευρώ. Στα 1,37 δισ. ευρώ, υπολογίζεται η αξία των ΜΕΑ της Παγκρήτιας.

Τα χαρτοφυλάκια των ΜΕΑ θα πάρουν τις εγγυήσεις του «Ηρακλή ΙΙΙ» και θα τιτλοποιηθούν εξυγιαίνοντας τις τράπεζες, ενώ εντός του τρίτου τριμήνου αναμένεται να ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση και στο τέταρτο τρίμηνο θα πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα καλύψει τις ζημιές από την πώληση των ΜΕΑ και υπολογίζονται περίπου στα 400 εκατ. ευρώ για την Attica Bank και σχεδόν το αντίστοιχο ποσό και για την Παγκρήτια. 

Η ταυτόχρονη εξυγίανση και συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων μη συστημικών τραπεζών Παγκρήτιας και Attica Bank δημιουργεί τον 5ο τραπεζικό πυλώνα που έρχεται να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και να τονώσει τον ανταγωνισμό ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξης με περισσότερα και φθηνότερα δάνεια για όλους και ευκολότερη πρόσβαση των ιδιωτών και όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Είναι εγχείρημα μοναδικό καθώς με μία κίνηση εξυγιαίνει ταυτόχρονα τις δύο τράπεζες και ενώνει τις δυνάμεις τους και τα χαρτοφυλάκιά τους δημιουργώντας κρίσιμο μέγεθος και παρουσία με καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργεί δηλαδή μία νέα τράπεζα με διψήφιο αριθμό καταθέσεων 10 δισ. ευρώ, «καθαρά κεφάλαια» με κεφαλαιακό δείκτη 15% με μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο και Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια κάτω του 3% στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Η νέα τράπεζα με ένα νέο όνομα χωρίς γεωγραφικούς προσδιορισμούς γιατί θα έχει ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα - μιας και θα υπάρξει και rebranding όπως ανέφερε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank η CEO Ελένη Βρεττού - θα είναι έτοιμη να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο επιχειρήσεις και πολίτες.

Να σημειωθεί ότι το σημαντικό αυτό έργο της δημιουργίας ενός νέου μεγάλου τραπεζικού πυλώνα από δύο μικρότερες τράπεζες που είχαν μεγάλο βάρος Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και έλλειψη κεφαλαίων, αλλά και την απορρόφηση κι άλλων μικρών τραπεζών όπως η HSBC Ελλάδος και η Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας, θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου ενάμιση χρόνο. 

Όσο χρειάστηκε δηλαδή, από την ημέρα που η Thrivest των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου μεγαλομετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας, συμφώνησε για πρώτη φορά να συμμετέχει στην προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank το 2023, ως ο βασικός ιδιώτης μέτοχος, εισφέροντας τότε συνολικά κεφάλαια 64 εκατ. ευρώ άμεσα ως Thrivest και έμμεσα ως Παγκρήτια Τράπεζα. Την πρώτη εκείνη συμφωνία, ολοκληρώνει η νέα συμφωνία των βασικών μετόχων Thrivest και ΤΧΣ, που η υλοποίησή της δημιουργεί τον 5ο τραπεζικό πυλώνα. 

Της συμφωνίας προηγήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις και συνεργασία του κ. Εξάρχου από πλευράς Thrivest και του κ. Ξηρουχάκη από πλευράς ΤΧΣ για να κλείσουν οι τελευταίες τυπικές λεπτομέρειες ώστε να έρθει η ώρα των υπογραφών. Τυπικές αλλά απαραίτητες λεπτομέρειες με χαρακτηριστικό δείγμα την αξιολόγηση της DBRS που υποχρέωσε σε δύο παρατάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η τελευταία στήριξε το εγχείρημα και πίεσε για την ολοκλήρωσή του, γνωρίζοντας ότι ενισχύει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, θα τονώσει τον ανταγωνισμό, αλλά και θα εξυγιάνει τις τράπεζες από το επικίνδυνο φορτίο των κόκκινων δανείων που δεν μπορούσαν να παραμένουν στις τράπεζες.

Η Thrivest των κ.κ. Εξάρχου, Καϋμενάκη και Μπάκου είχε συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Παγκρήτιας Τράπεζας τον Οκτώβριο του 2022 όταν και ανέλαβε τον έλεγχό της. Στη συνέχεια, το 2023, τόσο απευθείας όσο και μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank. 

Να σημειωθεί ότι η Thrivest έχει επενδύσει συνολικά μέχρι σήμερα 140 εκατ. ευρώ στις δύο αυτές τράπεζες και μάλιστα, όταν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, διαφυλάσσοντας την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις μίας τυχόν κατάρρευσης. Με τη συμμετοχή στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της νέας τράπεζας, η Thrivest θα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.