Πώς κινούνται τα επιτόκια δανείων - Σύγκριση με Ευρώπη
Shutterstock
Shutterstock

Πώς κινούνται τα επιτόκια δανείων - Σύγκριση με Ευρώπη

Αν και οι μειώσεις επιτοκίων στο euribor θα αργήσουν να περάσουν στους δανειολήπτες και θα περνούν γενικά με κάποια καθυστέρηση, οι διαφορές με τα επιτόκια που δίνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σχετικά μικρές σε συγκεκριμένες κατηγορίες σημαντικών δανείων, όπως τα επιχειρηματικά και τα στεγαστικά. Ανάλογα με τα ποσά και τη διάρκεια η ψαλίδα παραμένει ανοιχτή σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρηματικών και σε επαγγελματικά και καταναλωτικά δάνεια.

Τον Απρίλιο στην Ελλάδα τα στοιχεία της ΤτΕ έδειξαν πτώση έναντι των επιτοκίων του Μαρτίου, αλλά τα επιτόκια μειώθηκαν λιγότερο, από τα επιτόκια που είχαν ισχύσει τον Φεβρουάριο και ήταν μέχρι στιγμής τα πιο προσιτά μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων της ΕΚΤ τον περασμένο Οκτώβριο.

Στην πράξη οι τράπεζες είχαν ακολουθήσει πιο στενά το euribor τριμήνου. Έτσι είχαν μειώσει αρκετά τα επιτόκιά τους τον Φεβρουάριο, αλλά η πρόσκαιρη ενίσχυση της μέσης τιμής του euribor τον Μάρτιο, ανέβασε εκ νέου τα επιτόκια για δάνεια. Ωστόσο, η πορεία των επιτοκίων είναι πτωτική και εκτιμάται ότι έστω με μικρή καθυστέρηση θα περάσει στους δανειολήπτες.

Βεβαίως, η ουσία είναι τα επιτόκια να είναι φθηνά επιτρέποντας χρηματοδότηση, επενδύσεις και αγορά στέγης - κατανάλωση για τους δανειολήπτες. Στα στεγαστικά, η διαφορά είναι μικρή 40 μονάδες βάσης, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι οι τράπεζες συμφώνησαν και πάγωσαν τα επιτόκια για έναν ακόμη χρόνο. Από την άλλη τα νέα στεγαστικά είναι πολύ λίγα και πέρυσι δόθηκαν συνολικά 100 εκατ. ευρώ λιγότερα νέα δάνεια από το 2022.

Στα νέα επιχειρηματικά δάνεια συγκεκριμένης διάρκειας μέχρι 250.000 ευρώ το μεσοσταθμικό επιτόκιο στην Ελλάδα είναι 5,90%. Ήταν χαμηλότερα στο 5,41% τον Μάρτιο που το euribor είχε μία μικρή ανάκαμψη κάτω από τα 4%. Το μέσο ευρωπαϊκό επιτόκιο για αυτό το δάνειο υποχώρησε τον Απρίλιο σε 5,20% στην Ευρώπη. Ήταν 5,39% τον Μάρτιο που είχαμε το ίδιο επιτόκιο με τους Ευρωπαίους.

Για νέο δάνειο πάνω από 1 εκατ. ευρώ, το μέσο επιτόκιο στην Ευρώπη είναι 5,19% και στην Ελλάδα 5,94%.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού όλων των δανείων στην Ελλάδα, μετρήθηκε τον Απρίλιο στο 5,98%, ενώ το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού επιχειρήσεων στην Ευρώπη, ήταν 5,18%. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε περίπου 80 μονάδες βάσης πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην Ευρώπη η μέτρηση αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ στην Ελλάδα η μέτρηση αφορά όλα τα δάνεια. 

Στα στεγαστικά στην Ελλάδα, το επιτόκιο για τα υφιστάμενα δάνεια είναι σταθερό 4,40% για ένα ακόμα χρόνο μετά τα μέτρα υπέρ των δανειοληπτών που συμφώνησαν οι τράπεζες, ενώ στα νέα δάνεια (ένα προϊόν που αποφεύγουν οι δανειολήπτες, λόγω επιτοκίων και δύσκολης αγοράς), ήταν 5,11% μεσοσταθμικά για κυμαινόμενα επιτόκια.

Στην Ευρώπη για στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο για τα πέντε πρώτα χρόνια που συγκρίνεται με τα δικά μας δάνεια με επιτόκιο 4,40% το μέσο κόστος είναι 3,99%. Στην Ευρώπη πάλι το μέσο στεγαστικό επιτόκιο κυμαίνεται στα 3,80%.

Τέλος, στα καταναλωτικά δάνεια τα ελληνικά επιτόκια είναι αρκετά ακριβότερα. Το μέσο επιτόκιο στην Ευρώπη είναι 7,87% ενώ το αντίστοιχο μεσοσταθμικό στην Ελλάδα είναι 11,61% για νέα δάνεια και 8,33% για υφιστάμενα δάνεια πέντε ετών, (που η ωρίμανση έφερε μικρότερα επιτόκια σε δάνεια με μεγάλη διάρκεια για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείου).