Πού μπορούν να φτάσουν οι τράπεζες
Shutterstock
Shutterstock

Πού μπορούν να φτάσουν οι τράπεζες

Το πρώτο βήμα έγινε, οι τράπεζες με το α’ τρίμηνο επιβεβαίωσαν όσα είχαν υποσχεθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 για μια ισχυρή επίδοση κερδών και το 2024. Το ξεκίνημα και η προοπτική της φετινής χρονιάς δείχνουν ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα κατεβάσουν καθαρά κέρδη κοντά στα 4 δισ. ευρώ. Μια από τις αναγκαίες συνθήκες για την αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων είναι η «φθήνια» στα κέρδη ανά μετοχή.

Το εύρος των πολλαπλασιαστών ανά μετοχή κινείται από 5,7 έως 7,8 φορές δίνοντας μεσοσταθμικά ένα μέσο τραπεζικό ΡΕ κοντά στις 7 φορές για φέτος και λίγο παραπάνω για το 2025. Δεδομένης της υψηλής λειτουργικής συνεισφοράς το μέγεθος αυτό δεν κρίνεται απαιτητικό, ενώ σε αντίθεση με άλλες χρονιές τα χαμηλά ΡΕ συνοδεύονται και από μερίσματα. Άρα υπό αυτό το πρίσμα βρισκόμαστε σε μια ζώνη φθηνών τιμών.

Ωστόσο, το αγοραστικό ενδιαφέρον εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους: Η μείωση των NPEs ή η διατήρηση τους σε χαμηλά επίπεδα είναι ένα σημείο προσοχής όπως και η απόσταση ασφαλείας στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Επίσης, η σχέση των ενσώματων κεφαλαίων με την αποτίμηση καθορίζεται και από το που βρίσκονται άλλες τράπεζες στο εξωτερικό αλλά και την απόδοση των κεφαλαίων.

Λανθασμένα έχουμε δει πολλές φορές ότι οι ελληνικές τράπεζες συγκρίνονται με τουρκικές τράπεζες που βρίσκονται μέσα στην περίμετρο των αναδυόμενων αγορών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία: Σε ένα περιβάλλον καλπάζοντος πληθωρισμού οι Τουρκικές τράπεζες έχουν απόδοση ιδίων κεφαλαίων 23% αλλά η κεφαλαιοποίησή τους αντιστοιχεί στο 50% της ενσώματης καθαρής θέσης.

Πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα γραφής είναι οι Ισπανικές, Ιταλικές, Αυστριακές, Ουγγρικές και Τσέχικες τράπεζες. Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους εκτιμάται ότι θα κυμανθεί φέτος μεταξύ 9 και 15% ενώ το 2025 θα διατηρηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα. Κάτι τέτοιο θα συμβεί με βάση τις οδηγίες των διοικήσεων και στις ελληνικές τράπεζες. Το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο της Alpha Bank αναμένει απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων από 13% έως 13,5% για το 2024 και 2025 ενώ η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά 14% και 13%. Τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank αναμένoυν αντίστοιχα  18% και 15% αντίστοιχα. 

Με βάση τη φετινή προσδοκώμενη κερδοφορία των τραπεζών το εκτιμώμενο αγοραίο εύρος διαπραγμάτευσης βρίσκεται μεταξύ 0,9 και 1,1 φορές την εκτιμώμενη καθαρή θέση. Κατά περίπτωση, υπάρχει επομένως αξιόλογο δυνητικό περιθώριο. Για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα που διαπραγματεύονται 0,92 και 1 φορά αντίστοιχα τα κεφάλαια τους αντανακλώντας τους ισχυρότερους ρυθμούς απόδοσης της καθαρής θέσης, η προβολή των στόχων δίνει δυνητικό περιθώριο 19,5% και 10% αντίστοιχα χωρίς να λαμβάνεται η επιπλέον απόδοση του μερίσματος που όλα δείχνουν ότι θα διανεμηθούν τον Αύγουστο.

Για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank το περιθώριο μοιάζει ακόμα πιο ενδιαφέρον. Στο κάτω μέρος του εύρους η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει δυνητική απόδοση 34% ενώ η Alpha Bank 60%. Στην Alpha Bank υπάρχει ένας αστερίσκος ως προς την ανάλωση των κεφαλαίων που θα χρειαστεί να φθάσει στο ίδιο ύψος των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων που έχουν οι άλλες τρεις τράπεζες (3-3,5%). Υπάρχει ωστόσο και το έκτακτο της Ρουμανίας το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για αυτόν το σκοπό.