«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan

Νέες αυξημένες τιμές στόχους με περιθώρια ανόδου από 47%-64% δίνει με έκθεσή της για όλες τις συστημικές τράπεζες η JP Morgan, συστήνοντας μάλιστα αυξημένες θέσεις (overweight) για όλες και ξεχωρίζοντας την Eurobank για την υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων της ROTE.

Η JP Morgan αναφέρει στο σκεπτικό της ότι περιμένει να αρχίσει να επιβραδύνεται μεν ο ανοδικός κύκλος αύξησης των κερδών από τα καθαρά έσοδα των επιτοκίων, αλλά εκτιμά ότι η αγορά και το consensus των αναλυτών παραβλέπει άλλους σημαντικούς παράγοντες. Παραγνωρίζει την κορυφαία δυναμική στον κλάδο στην αύξηση των δανείων πάνω από τη γενική τάση ( σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή), το χαμηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις LDR και τις ισχυρές μη μετακινούμενες καταθέσεις σε προθεσμιακές, «βαριές» καταθέσεις λιανικής, όπως και τον περιορισμένο ανταγωνισμό.

Με βάση αυτά τα στοιχεία η JP Morgan συστήνει αυξημένες θέσεις και θέτει τιμές στόχους:

  • Alpha Bank στα 2,20 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως με περιθώριο ανόδου 64% έναντι της τιμής στην αγορά
  • Eurobank στα 2,25 ευρώ από 1,90 ευρώ προηγουμένως με περιθώριο ανόδου 51%
  • ΕΤΕ στα 8,10 ευρώ από 7,30 πριν και περιθώριο ανόδου 47% και
  • Τράπεζα Πειραιώς στα 4,65 ευρώ από 3,90 ευρώ πριν με περιθώρια ανόδου 62%

Να σημειωθεί ότι ο οίκος αναπροσαρμόζει επίσης ανοδικά τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη ανά μετοχή EPS των τραπεζών σε 0,28 ευρώ για την Alpha, από 0,23 ευρώ πριν σε 0,31 ευρώ για την Eurobank, από 0,26 πριν, σε 1,10 ευρώ για την ΕΤΕ από 0,96 ευρώ πριν και σε 0,65 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 0,52 ευρώ προηγουμένως.

Το σκεπτικό της JP Morgan

Ο οίκος αναμένει να επιβραδυνθεί σε αυτό το χρονικό σημείο ο ανοδικός κύκλος κερδών που βασίζεται στα καθαρά έσοδα τόκων NII για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς το κόστος των καταθέσεων πρόκειται να αυξηθεί και τα επιτόκια να ομαλοποιηθούν μέχρι το έτος 2025.

Εκτιμά, ότι οι προσδοκίες των αναλυτών εξακολουθούν να μην αντικατοπτρίζουν επαρκώς την κορυφαία δυναμική για τον κλάδο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την αύξηση των δανείων πάνω από τη γενική τάση, τα χαμηλά δάνεια προς καταθέσεις LDR και τις αργά μετακινούμενες καταθέσεις λιανικής.

Ο οίκος προβλέπει από 3% έως 9% υψηλότερα καθαρά έσοδα τόκων από το consensus και σε συνδυασμό με την προσεχτική διαχείριση του κόστους και την ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου, βλέπει τις τράπεζες να έχουν απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE 10,6% κατά μέσο όρο 2025. 

Οι αποτιμήσεις συνεχίζουν να φαίνονται σχετικά μη απαιτητικές με πολλαπλασιαστές κερδών P/E από 4,5-5,5 για του χρόνου (οι φθηνότερες στην εξεταζόμενη περιοχή) και οι τιμές προς ενσώματη λογιστική αξία (0.45x-0.7x P/TBV) είναι με discount 30% και 25% αντίστοιχα προς τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό και 30%-50% αντίστοιχα για την περιοχή CEEMEA.

Η εκτίμηση του οίκου είναι για 8% μεγαλύτερα κέρδη ανά μετοχή σε σχέση με το consensus του Bloomberg.

Για τις πλημμύρες ο οίκος αναφέρει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν έκθεση σε δάνεια 2 δισ. ευρώ στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες (1,7% του συνόλου των δανείων) και έχουν «παγώσει» τις αποπληρωμές δανείων, τους πλειστηριασμούς και άλλες νομικές διαδικασίες μέχρι το τέλος του 2023, ενώ ανακοίνωσαν επίσης εφάπαξ δωρεά 50 εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός αντίκτυπος εκτιμά, «φαίνεται περιορισμένος προς το παρόν, αλλά αντανακλώντας τους κινδύνους υποβάθμισης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, αυξάνουμε το κόστος κινδύνου COR στο μέσο όρο των αναλυτών στις 80 μονάδες βάσης, έναντι 60 μονάδων του κανονικού guidance» .

Οι αποτιμήσεις δεν είναι απαιτητικές μεσοπρόθεσμα, αναφέρει ο οίκος που εστιάζει στην απόδοση κεφαλαίου, Η υποχώρηση τελευταία αποδίδεται σε κατοχύρωση κερδών μετά από μια ισχυρή απόδοση φέτος και στις πλημμύρες της Θεσσαλίας. Ωστόσο, πιστεύει ότι οι ισχυρές προοπτικές κερδών παραμένουν άθικτες.